2013-10-04 21:39:11
Φωτογραφία για Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ολυμπιακός πέτυχε την πιο μεγάλη εκτός έδρας νίκη του το βράδυ της Τετάρτης στο «Κονστάντ Βάντεν Στοκ». Όποιος πληροφορήθηκε ή άκουσε για το 0-3 σε βάρος της Άντερλεχτ, κατέληξε στο –προφανές- συμπέρασμα ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας έκανε «περίπατο» στις Βρυξέλλες. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική Ασφαλώς και δεν συμφωνώ με όσους πιστεύουν και έχουν «λυσσάξει» από το βράδυ του αγώνα ότι οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν απλά και μόνο επειδή ήταν τυχεροί και γλίτωσαν στις καλές επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων. Η τύχη, καλώς ή κακώς, αποτελεί σημαντικό μέρος του ποδοσφαίρου. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος για τον οποίο το ποδόσφαιρο είναι το πιο συναρπαστικό και απρόβλεπτο άθλημα.

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε τις δικές του καλές στιγμές στο παιχνίδι, η Άντερλεχτ όχι και η νύχτα βάφτηκε κόκκινη. Ήταν, μάλιστα, μία από τις ελάχιστες φορές που οι Πειραιώτες είχαν ρέντα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί σειρά ετών η νίκη εκτός έδρας ήταν άγνωστη λέξη, ενώ είχαν χαθεί αποτελέσματα στα τελευταία λεπτά, ακόμη και στην τελευταία φάση…


Τα παραδείγματα είναι πολλά με πιο χαρακτηριστικά ίσως την ισοπαλία με τη Λα Κορούνια (2-2), την ήττα από τη Ρεάλ (2-1 με Σολδάδο), την ήττα από τη Σοσιεδάδ (πέναλτι Κοβάσεβιτς) και δεν συμμαζεύεται…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φανέλα του Θρύλου έχει γίνει πιο βαριά τα τελευταία χρόνια στο Champions League και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, ανεξαρτήτως προσώπων, η ομάδα μπορεί να σταθεί σε κάθε γήπεδο, απέναντι σε κάθε αντίπαλο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και να διεκδικήσει το αποτέλεσμα.

Πρόπερσι, για παράδειγμα, το διπλό στη Μασσαλία ήρθε με μια εντελώς διαφορετική ενδεκάδα σε σχέση με εκείνη που έκανε «παρέλαση» στο Βέλγιο. Για την ιστορία, στην αναμέτρηση του «Βελοντρόμ» που κρίθηκε με τη γκολάρα του Φετφατζίδη, έπειτα από ασίστ του Γέστε, ο Ολυμπιακός είχε αγωνιστεί με τους Μέγερι, Τοροσίδη, Αβραάμ, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Μοντέστο, Μανιάτη, Μιραλάς, Χολέμπας (75' Φετφατζίδης), Φουστέρ (54' Γέστε), Τζιμπούρ (87' Ποτουρίδης).

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός ως σύλλογος, ως κλαμπ, έχει «ψηθεί» πλέον και στο πιο υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να είναι ικανός για όλα. Θέμα συζήτησης, από ‘κει και πέρα, είναι πού μπορεί να φτάσει με τον Μίτσελ στον πάγκο και τι τελικά θέλει να περάσει στην ομάδα ο Ισπανός προπονητής…

Είναι γεγονός ότι ο 50άχρονος κόουτς αποτελεί ακόμη ένα αναπάντητο ερωτηματικό, καθώς ακόμη και μετά από το 0-3 των Βρυξελλών δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον βλέπουν με «μισό» μάτι. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να πήραν το τρίποντο και μάλιστα με «καθαρό» και ευρύ σκορ στις Βρυξέλλες, ωστόσο, η εμφάνιση δεν ήταν ανάλογα πειστική.

Ασφαλώς και σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός θα δεχθεί πίεση και φάσεις από τον αντίπαλο, ασφαλώς και θα χρειαστεί τύχη για να αντέξει, αλλά και ικανότητα, αφού δουλειά του Ρομπέρτο είναι να αποκρούει και του Μήτρογλου να σκοράρει! Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για ικανότητα και όχι για τύχη. Αυτοί οι δύο και όλοι οι άλλοι, είναι παίκτες της ομάδας και απλά έκαναν τη δουλειά τους, πολύ καλά, μάλιστα, όπως αποδείχθηκε.

Έγραφα λίγες ώρες πριν τον αγώνα ότι ο Ολυμπιακός για να έχει τύχη στο «Βάντεν Στοκ» θα πρέπει να παίξει με «ελεγχόμενο ρίσκο» και με πρώτο στόχο το «μηδέν παθητικό». Πράγματι, με μια πολύ «πρόχειρη» προσέγγιση του αγώνα, κάτι τέτοιο έγινε. Η εστία έμεινε ανέπαφη, η επίθεση έκανε τη δουλειά της και διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα.

Η διαφορά είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπαιξαν με «ελεγχόμενο ρίσκο», αλλά με… απόλυτο ρίσκο, αφού αυτή, όπως φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, είναι η επιλογή του προπονητή. Φουλ επίθεση και «όσα φάμε, όσα βάλουμε». Με την ίδια ευκολία, δηλαδή, που ο Ολυμπιακός νίκησε 0-3, θα μπορούσε να είχε χάσει, ακόμη και με το ίδιο σκορ.

Κι αν αυτό το σκεπτικό δεν αλλάξει, κάτι ανάλογο μπορούμε να περιμένουμε και στο επόμενο παιχνίδι με τη Μπενφίκα στη Λισσαβόνα, αλλά και σε όσα ακολουθούν. Μπορεί δηλαδή ο Ολυμπιακός, αν του… κάτσει ξανά, να «κουφάνει» και τους «αετούς» μέσα στο σπίτι τους, αλλά μπορεί να φάει και 4-5 γκολ, αν γίνει πάλι ένα τόσο ανοικτό παιχνίδι μπροστά στις δύο εστίες.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι αν αρέσει ή δεν αρέσει κάτι τέτοιο. Το να πηγαίνουν, δηλαδή, όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στη… ρουλέτα και στο πού θα κάτσει η μπίλια. Ο προπονητής, ωστόσο, έχει αυτό το σκεπτικό, αυτή τη φιλοσοφία και δεν πρόκειται να την αλλάξει. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι ο περιορισμός των λαθών και, έστω σε ένα βαθμό, του «τρελού ρυθμού».

Δεν είναι στο DNA του Μίτσελ, είτε ως παίκτη, είτε ως προπονητή να παίξει με σκοπιμότητα. Να «κρατήσει» πίσω την ομάδα, με πολυπρόσωπη άμυνα, να ροκανίσει χρόνο αν χρειαστεί, να κάνει… καθυστέρηση, ή να επιχειρήσει να «κλέψει» ένα αγώνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι όπως ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, έτσι θα συνεχίσει. Θα μπαίνει στο γήπεδο με φουλ επιθετικούς προσανατολισμούς, θα κοιτάει τον αντίπαλο στα μάτια και θα θυμίζει τον μποξέρ που υψώθηκε στη «Θύρα 7» στον αγώνα με την Παρί. Μόνο που ο θρυλικός πυγμάχος δεν θα κοιτάζει τόσο πολύ την άμυνά του και το πόσα χτυπήματα θα δεχθεί, παρά μόνο το πόσα θα δώσει για να νικήσει με νοκ-άουτ κι όχι στα… σημεία.

Αυτός είναι ο Μίτσελ, αυτή είναι η ποδοσφαιρική «λογική» του και σε όποιον αρέσει! Προτιμά την κυριαρχία από τον κλεφτοπόλεμο, την επίθεση και τα πολλά γκολ, από την άμυνα και τα λίγα ή καθόλου γκολ. Απλά είναι τα πράγματα. Τώρα το πόσο ικανή μπορεί να είναι μια ομάδα επιπέδου Ολυμπιακού σε αυτό το παιχνίδι, θα φανεί στο χειροκρότημα. Ένα χειροκρότημα, πάντως, που ο Ισπανός κόουτς εισέπραξε στο φινάλε του αγώνα των Βρυξελλών από την «ερυθρόλευκη» εξέδρα…

Η συνέχεια, λοιπόν, αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον…
katimagiko.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ