2013-10-04 08:19:10
Φωτογραφία για Καλύτερα να γερνάς στην Αλβανία παρά στην Ελλάδα...
Λέγεται συχνά ότι η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της», φαίνεται όμως ότι το ίδιο κάνει με τους παππούδες και τις γιαγιάδες της. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, που δείχνει ότι η χώρα μας δεν είναι και ο καλύτερος τόπος για να γεράσει κανείς. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 58η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του δείκτη Global AgeWatch, μένοντας πίσω από κράτη όπως η Αλβανία (39η θέση), οι Φιλιππίνες (44η), η Βουλγαρία (47η), η Ρουμανία (48η), το Τατζικιστάν (52η) και το Βιετνάμ (53η)!

Ο εν λόγω δείκτης συντάσσεται από τη διεθνή οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων HelpAge International, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Για τη διαμόρφωσή του οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψη τους τέσσερις επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ηλικιωμένου άνω των 60 ετών: α) την εισοδηματική ασφάλεια - σύνταξη, β) το επίπεδο υγείας, γ) το επίπεδο απασχόλησης - εκπαίδευσης και δ) το κατά πόσον το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τη διαβίωση των ηλικιωμένων.


Με βάση αυτούς τους δείκτες η Ελλάδα κατατάσσεται 25η στην εισοδηματική ασφάλεια με βαθμό 81,2 στα 100, 47η στην υγεία με βαθμό 54,1, 61η στην απασχόληση-εκπαίδευση με βαθμό 33,4 και 82η στο γενικότερο περιβάλλον με βαθμό 51,6. Συνολικά, με «άριστα» το 100 η Ελλάδα βαθμολογείται με 47,4 όσον αφορά την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τις δύο πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης καταλαμβάνουν δύο σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία και η Νορβηγία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία και ακολουθούν ο Καναδάς, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ. Από την άλλη, στην 91η και τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκουμε το πολύπαθο Αφγανιστάν, ενώ λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για την τρίτη ηλικία στην Τανζανία, το Πακιστάν και την Ιορδανία.

Πηγή: Espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ