2013-10-03 20:42:05
Φωτογραφία για Η 'καρδιά' της Κρήτης με τον «Αγροτικό Αύγουστο» 'χτυπά' στην Αθήνα
Η ‘καρδιά’ της Κρήτης ‘χτυπά’ στην Αθήνα στην έκθεση Κρητικών αγροτικών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης με την ονομασία «Αγροτικός Αύγουστος 2013» που πραγματοποιείται στην πλατεία Κλαυθμώνος με... οργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Χανίων, το δήμο Χανίων το Επιμελητήριο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.

«Τα Κρητικά προϊόντα αντιστέκονται στην κρίση» είναι το σύνθημα των οργανωτών ενώ το μήνυμα αισιοδοξίας μετέφεραν στους εκθέτες και στο πλήθος των επισκεπτών-μιλώντας στα εγκαίνια- ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης .

«Σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευόμενες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας και του κρητικού τουρισμού» τόνισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι, «Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά μπροστά στην εθνική προσπάθεια και να πρωτοπορήσει
. Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο. Η Περιφέρεια Κρήτης ήδη βρίσκεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες, συντονισμένες δράσεις και με αποκλειστικό σημείο αναφοράς την συλλογική ωφέλεια, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εμπόρους». Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στον «Αγροτικό Αύγουστο» τον χαρακτήρισε ως ένα επιτυχημένο θεσμό που έχει αγκαλιαστεί από όλη την Κρήτη, και ότι, η Περιφέρεια στηρίζει εκθεσιακά γεγονότα που αναβαθμίζουν και προβάλλουν την Κρήτη, με ιδιαίτερη μάλιστα ευαισθησία στις αγροτικές – τουριστικές εκθέσεις. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας και στην αναγκαιότητα διασύνδεσης του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα επισημαίνοντας: «Το μέλλον του αγροτικού και τουριστικού τομέα στο νησί μας, εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια μεριά να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την άλλη, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει κάθε υγιή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Από την Πολιτεία θέλουμε να είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, εκεί που μας αρμόζει.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης απευθυνόμενος σε εκθέτες και επισκέπτες είπε: «Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι, επιβάλλεται τώρα όσο ποτέ να προτείνουμε ένα νέο διατροφικό πρότυπο στον καταναλωτή: Να επιστρέψουμε, σε αυτά που παράγει η γη μας. Να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά τα προϊόντα. Να επαναφέρουμε τα αγνά και ποιοτικά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, που δυστυχώς εκτοπίζονται από εισαγόμενα και όχι καλύτερης ποιότητας προϊόντα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Θα πρέπει να μετατρέψουμε επιτέλους σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών, καθώς επίσης να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πέραν του τουρισμού, βαριά βιομηχανία για τη δοκιμαζόμενη χώρα μας είναι και ο πρωτογενής τομέας».

Η έκθεση έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τα Κρητικά Πιστοποιημένα και Τυποποιημένα Αγροτικά Προϊόντα:

- Βιολογικά.

- Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

- Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νικόλαος Γιαννούλης, ο Γενικός Γραμματέας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, Γεώργιος Τραχαλάκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χανίων, Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Χανίων, Στέλιος Ρίγλης, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης -Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων. Επόμενος σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη, όπου από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, θα προβάλλονται τα Κρητικά Πιστοποιημένα και Τυποποιημένα Ποιοτικά Προϊόντα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ