2013-10-03 11:39:19
Φωτογραφία για ΕΤΕ: Το business plan και στο βάθος πώληση της Finansbank
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μειοψηφικό θα είναι το ποσοστό της Finansbank που θα διατεθεί προς πώληση, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης τα οποία έχουν χρονικό ορίζοντα εφαρμογής έως το 2017. Αυτό τονίζουν σε κάθε ευκαιρία κύκλοι της Εθνικής, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν το τοπίο αναφορικά με το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ.

Η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής  –όχι μόνο της υφιστάμενης αλλά και προηγούμενων διοικήσεων– είναι η πώληση μειοψηφικού μεριδίου, για στρατηγικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές της διοίκησης της Εθνικής με τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Gert Jan Koopman, έγιναν σε κλίμα συνεννόησης, με αποτέλεσμα να προωθείται η σταδιακή πώληση ποσοστού της Finansbank μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αναφορικά με το μέλλον της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι συνολικό για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αφού η DGCom επιμένει στην σταδιακή απομόχλευση από τις αγορές της Ν.Α
. Ευρώπης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκριθεί συγκεκριμένο σχέδιο. Παραμένει πάντως σε ισχύ η άποψη της DGCom ότι οι καθυστερήσεις στον εξορθολογισμό των ισολογισμών των τραπεζών θα δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα όσο συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις των τραπεζών θα περιγράφονται αναλυτικά στα σχέδια αναδιάρθρωσης (restructuring plans), τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα υποβληθεί στην DGCom, καθώς εκκρεμούν λεπτομέρειες κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, ενώ αναμένεται να αξιολογηθούν και τα πορίσματα της BlackRock.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν τους βασικούς άξονες με τους οποίους οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλολι θα... αλλάξουν πρόσωπο μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε αυτούς αναφέρονται, μεταξύ άλλων, μέτρα για το προσωπικό, αυξήσεις κεφαλαίου και ρυθμίσεις δανείων. Στα business plans, τα οποία έχουν ορίζοντα τριετίας (έως το 2015) αναφέρονται οι επί μέρους ενέργειες για την επίτευξη των στόχων.

Πιο συγκεκριμένα για την Finansbank, από τότε που η πρόθεση πώλησης μεριδίου έγινε γνωστή, έχουν ενδιαφερθεί, με βάση τα δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου τύπου, σχεδόν οι πάντες. Από την HSBC και την Deutsche Bank, έως το κρατικό fund του Κατάρ. Σήμερα όμως, που οι συνθήκες στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με την φρενίτιδα ενθουσιασμού που κυρίευε τις αγορές τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ρυθμών ανάπτυξης που απολάμβανε η τουρκική οικονομία, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η πώληση του μετοχικού πακέτου της τουρκικής θυγατρικής, η οποία στο παρελθόν περιοριζόταν από πλευράς στόχου στο 20% αλλά έχει κατά πληροφορίες αναθεωρηθεί, βρίσκεται υπό συζήτηση. Τα επιχειρήματα εκατέρωθεν αναφέρονται στο επίπεδο του τιμήματος που μπορεί να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένου και των συνεπειών της αλλαγής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου.

Όπως, μάλιστα, τονίζουν πηγές από την ΕΤΕ, “η DGCom θέλει να εξασφαλίσει ότι θα επιστραφούν τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης, συνεπώς δεν πρόκειται να προκρίνει μία κίνηση που θα αποδυναμώνει την τράπεζα” http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1882351
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ