2013-10-03 11:26:08
Φωτογραφία για Γιατί δεν κλείνουν και άλλες κυβερνήσεις όπως στις ΗΠΑ;
Πόλεμοι, χρεοκοπίες, εθνικές καταστροφές... Και όμως! Μόνο η Αμερική βάζει λουκέτο

Ναι πράγματι, οι ΗΠΑ δεν μοιάζουν με καμία άλλη χώρα του κόσμου. Λόγω ιστορίας, κουλτούρας, οικονομίας, πολιτικής κ.ό.κ.

Όμως οι ΗΠΑ έχουν ακόμη μια ιδιαιτερότητα: είναι το μοναδικό κράτος του κόσμου που κατεβάζει ρολά, κλείνει.

Πράγματι, αν το σκεφτεί κανείς: η Συρία μαστίζεται από έναν εξαιρετικά βίαιο και αιματηρό εμφύλιο εδώ και 2,5 χρόνια. Κι όμως, το κράτος λειτουργεί κανονικά. Και δεν είναι μόνον η Συρία. Το Πακιστάν και η Κολομβία, για παράδειγμα, είχαν μέχρι αρκετά πρόσφατα εμφύλιους, το Αφγανιστάν και το Ιράκ είχε πόλεμο και τις αμερικανικές εισβολές. Και όμως τα κράτη συνέχισαν κανονικά να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.

Το Βέλγιο: λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ Φλαμανδών (ολλανδόφωνων) και Βαλλώνων (γαλλόφωνων) η χώρα δεν είχε κυβέρνηση για 589 μέρες! Και όμως, το κράτος δεν έκλεισε!


Μα τι γίνεται λοιπόν με αυτή την Αμερική;Από το 1976, το αμερικανικό κράτος έχει κλείσει 18 φορές!

Το 1974, με μια Νομοθετική Πράξη, το Κογκρέσο αφαίρεσε τις εξουσίες έγκρισης προϋπολογισμού από το Λευκό Οίκο. Τώρα, έπρεπε το Κογκρέσο και μόνον να εγκρίνει. Το 1976 για πρώτη φορά, τα δυο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) δεν συμφώνησαν και έτσι ο τότε πρόεδρος, Τζέραλντ Φορντ ανακοίνωσε το λουκέτο.

Όμως, μέχρι το 1980, ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις αδιεξόδων στον προϋπολογισμό, οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι συνέχιζαν να εργάζονται κανονικά και απλά η αμοιβή τους εγκρινόταν και καταβάλλονταν αναδρομικά.

Το 1980, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης επανέφερε ένα νόμο του 1884 (!) σύμφωνα με τον οποίο αν δεν υπάρχει συμφωνία στο Κογκρέσο, το αμερικανικό κράτος αναστέλλει τη λειτουργία του!

Από το 1981 μέχρι το 1989, τα περισσότερα "λουκέτα" στο αμερικανικό κράτος δεν κράτησαν πάνω από 3 μέρες και μάλιστα σχεδόν όλα έγιναν Σαββατοκύριακο.

Γιατί λοιπόν δεν κλείνουν κι άλλα κράτη;Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τα κράτη της Κοινοπολιτείας, υπάρχουν 2 σώματα στο κοινοβούλιο, Βουλή και Γερουσία. Αλλά δεν έχουν ξεχωριστές νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες. Τυπικά, όποιο κόμμα είναι κυβέρνηση, ελέγχει και το κοινοβούλιο (ή τη Βουλή). Ο πρωθυπουργός ή ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι μέλος της Βουλής.

Βέβαια, θεωρητικά, μπορεί η Βουλή να αρνηθεί να εγκρίνει ένα προϋπολογισμό αλλά αυτό θα σημάνει απώλεια της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και θα φέρει νέες εκλογές.

Σε μη κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, π.χ. Βραζιλία, ο πρόεδρος δίνει εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο. Εντάξει, όσο για τις δικτατορίες, δεν υπάρχει περιορισμός, αποφασίζομεν και διατάζομεν.

Ακόμη, στις ΗΠΑ, όταν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός αυτό σημαίνει "προϋπολογισμός μηδέν". Σε άλλες χώρες απλά σημαίνει "ο ίδιος προϋπολογισμός με την περασμένη χρονιά".

Και επίσης, last but not least που λένε και στις ΗΠΑ: η Αμερική αντέχει να μείνει κλειστή! Παρά την κρίση, το κράτος παραμένει το πλουσιότερο του κόσμου και έτσι έχει περιθώριο λάθους και μιας άσκοπης δαπάνης.

Εν κατακλείδι: η Αμερική βάζει λουκέτο γιατί μπορεί!

http://www.news.gr/kosmos/hpa/article/98896/giati-den-kleinoyn-kai-alles-kyvernhseis-opos-st.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ