2013-10-02 14:05:11
Φωτογραφία για Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά τη μνήμη των μικρών παιδιών
Ο μεσημεριανός ύπνος στον παιδικό σταθμό... βοηθά τη μνήμη των μικρών παιδιών και "εξελίσσει" τον εγκέφαλο τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ. Μετά από τεστ σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι ψυχολόγοι 

ανακάλυψαν ότι όσα παιδιά κοιμούνται το μεσημέρι, μετά το φαγητό, "αποθηκεύουν" πιο εύκολα τις γνώσεις που έλαβαν κατά τις πρωινές ώρες. Άλλωστε, αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι όσοι μικροί μαθητές έμειναν χωρίς ύπνο... τα πήγαν χειρότερα σε όλα τα τεστ της δασκάλας!

"Η αξία του ύπνου όσον αφορά στις αναμνήσεις είναι τεράστια, καθώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να διατηρήσουν τις πληροφορίες μιας ολόκληρης ημέρας μέχρι το βράδυ.

Μόνο μέσα από τον μεσημεριανό ύπνο μπορούν να τις αποθηκεύσουν στον εγκέφαλό τους", λέει ο Gareth Gaskell, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Υόρκης στο CNN.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές επέλεξαν μια προσχολική τάξη και εκπαίδευσαν 40 παιδιά από τριών έως πέντε ετών πάνω σε ένα απλό παιχνίδι στον υπολογιστή
. Η μόνη απαίτηση ήταν να θυμούνται τις εικόνες ενός πίνακα και τις θέσεις της γάτας, της ομπρέλας και του αστυνομικού μέσα σε αυτόν. Τα παιδιά άρχισαν να ασχολούνται με το παιχνίδι από τις 10 π.μ. και μέχρι το μεσημέρι μπορούσαν να θυμηθούν τις θέσεις των εικόνων κατά 75%. Οι ειδικοί επισκέφτηκαν δυο φορές κάθε παιδί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, μερικά παιδιά κοιμήθηκαν για μια ώρα στις 13.00, ενώ άλλα έμειναν ξύπνια μέχρι το απόγευμα.

Τα αποτελέσματα φάνηκαν ξεκάθαρα την ίδια μέρα, όταν εξέτασαν τα παιδιά και διαπίστωσαν ότι όσα δεν είχαν κοιμηθεί έπιασαν το σκορ των 65% αντί των 75%, που πέτυχαν τα υπόλοιπα. Έτσι, έγινε ξεκάθαρος ο κρίσιμος ρόλος του ύπνου στην εδραίωση των αναμνήσεων... μιας διαδικασίας που ενισχύει ταυτόχρονα την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και νέες πληροφορίες.

"Όσα παιδιά δεν κοιμήθηκαν ούτε μισή ώρα, ξέχασαν τις θέσεις των περισσότερων αντικειμένων, ενώ τα υπόλοιπα θυμήθηκαν σχεδόν τα πάντα. Εάν ο στόχος των γονιών είναι να προετοιμάσουν τα παιδιά απέναντι στη γνώση, τότε θα πρέπει να τα βάζουν για ύπνο το μεσημέρι", σχολιάζει η Rebecca Spencer του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο CNN.
Πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ