2013-10-02 06:33:03
Φωτογραφία για Με αστερίσκους και κίτρινες κάρτες θα επιστρέψει η Τρόικα
Σε παιχνίδι τακτικής με φόντο την παρατεταμένη κυβερνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία αλλά και την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Οι προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον να αναδείξει την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας για την Ευρώπη, επισκιάζονται επειδή η Γερμανία δεν έχει συγκροτήσει ακόμη κυβέρνηση, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται «κλείνει» το δημόσιο λόγω χρεών και έλλειψης ρευστότητος. Ως αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν στην Κομισιόν έβαλε χθες στον «πάγο» τα περί «σημαντικής προόδου» στην διαπραγμάτευση για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ που από τον Ιούλιο έχει εγκριθεί αλλά δεν θα δοθεί πριν «κλείσουν» τα προαπαιτούμενα, την ίδια ώρα που οι «θυσίες» των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα συγκρίνονται –μοιραία- με το γεγονός πως οι δημόσιοι υπάλληλοι στις ΗΠΑ έμειναν απλήρωτοι και τέθηκαν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.


Οι εξελίξεις αυτές δυσκολεύουν την διαπραγμάτευση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με την Κριστίν Λαγκάρντ, αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) για τον υπολογισμό και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014, χωρίς την λήψη πρόσθετων νέων μέτρων.

Σε τεχνικό επίπεδο επίσης, η ομάδα Τόμσεν εξακολουθεί να παίζει «κατενάτσιο». Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, εχθές η τρόικα έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Διατηρεί όμως, κατά τις ίδιες πηγές, τις ενστάσεις της για την αποτελεσματικότητα του νέου φόρου, τον οποίο διακαώς θα ήθελε να είχε την μορφή που είχε τα προηγούμενα χρόνια και να μην αλλάξει ώστε να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Δυσχερής είναι και η θέση της κυβέρνησης για το άλλο «καυτό» προαπαιτούμενο, δηλαδή την εξυγίανση ή το «λουκέτο» σε ΕΑΒ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η πολιτική διαχείριση του οποίου εγκυμονεί παγίδες και κινδύνους για την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα ανησυχούν επίσης οι ελεγκτές και για τις τρύπες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και στο ΙΚΑ, ζητώντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή, αλλιώς, περικοπές συντάξεων και μέτρα 1,5 δισ. για να μην απειληθεί ξανά το πρωτογενές πλεόνασμα. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να θεωρείται αναπότρεπτη. Για τα θέματα αλλά και εν όψει της κατάθεσης Προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή την Δευτέρα, είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δίωρη σύσκεψη την Τρίτη με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Παρόλα αυτά, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποκλείει κάθε μορφής οριζόντια περικοπή σε συντάξεις και συντάξεις, λόγω υστέρησης είτε των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, είτε των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις (προβλέπεται και σχετική «ρήτρα» στο Μνημόνιο).

Η «γραμμή άμυνας» που έχει χαράξει η κυβέρνηση έγκειται στο επιχείρημα ότι οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται, εν πολλοίς, στις πολιτικές που η ίδια η Τρόικα επιβάλλει και όχι σε λάθη της κυβέρνησης. Αφενός η σκληρή λιτότητα που αυξάνει την ύφεση και την ανεργία στερεί πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ και ο υψηλός στόχος για εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ετέθη επιτακτικά από τους δανειστές, χωρίς να είναι δυνατόν να επιτευχθεί υπό συνθήκες ακραίας κρίσης και αβεβαιότητος.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά αντιτείνει και το επιχείρημα πως, αφαιρουμένων των επιπτώσεων της ύφεσης, η χώρα μας έχει επιτύχει την μεγαλύτερη και πλέον επώδυνη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει καταγραφεί -σε περίοδο ειρήνης- στην Ευρώπη και πως έχει πληρώσει βαρύ τίμημα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ