2013-10-01 17:30:08
Φωτογραφία για 1η Οκτωβρίου:Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
Η παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτώβρη, όπως υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, και αποτελεί φόρο τιμής στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Η έναρξη της τρίτης ηλικίας ορίζεται σήμερα στα 65 έτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Στη χώρα μας οι ηλικιωμένοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι το 2040 το 25% του γενικού πληθυσμού.

Ζούμε επομένως σε έναν ταχέως γηράσκοντα πλανήτη καθώς ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται συνεχώς, σε αντίθεση με το προσδόκιμο επιβίωσης το οποίο αυξάνεται συστηματικά.

Οι δημογραφικές αυτές αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της μέριμνας για τους ηλικιωμένους, το οποίο κόστος αναμένεται να ανέρχεται στο ήμισυ των κυβερνητικών δαπανών σε σχέση με το ¼ που ισχύει σήμερα.


Επιτακτική διαφαίνεται η ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών να στραφούν σε προγράμματα και πολιτικές που να στοχεύουν στην υγιή και ενεργό γήρανση και, συνακόλουθα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αύξηση της μακροζωίας του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών είναι ουσιαστική, και τούτο διότι οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Το ζήτημα του γηράσκοντος πληθυσμού δεν θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, αλλά ως πρόκληση για την καλύτερη αξιοποίηση της εμπειρίας και του πνευματικού κεφαλαίου των ηλικιωμένων.

http://www.rodiaki.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ