2013-09-28 01:46:04
Φωτογραφία για Η ΕΕ χάνει δισεκατομμύρια από τη φοροδιαφυγή
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει απώλεια οικονομικών πόρων λόγω της φοροδιαφυγής. 'Οπως υπολόγισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2011, λόγω των παραβάσεων των κανόνων απόδοσης της φορολογίας, της μη καταβολής του ΦΠΑ και της φορολογικής βελτιστοποίησης της ΕΕ, το συνολικό ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 1,5 % - περίπου 200 δις ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της RT, κατά τη γνώμη των ελεγκτών, οι χώρες θα πρέπει να αντιδράσουν πιο άτεγκτα σε αυτά τα αδικήματα και να απλουστεύσουν τα φορολογικά τους συστήματα, ώστε τα τελευταία να καταστούν πιο διαφανή.

Η έρευνα διεξήχθη σε είκοσι έξι ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν αίσθηση. Οι ειδικοί διαπιστώνουν, ότι αν επιστραφούν οι απολεσθέντες λόγω της φοροδιαφυγής πόροι, είναι εφικτό να λυθούν όλα τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, στο σύνολό τους. Το γιγαντιαίο έλλειμμα δεν είναι μόνο συνέπεια παραβατικών χειρισμών – στο πρόβλημα συμβάλλουν και απολύτως νόμιμοι τρόποι μείωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Επίσης, υφίστανται απώλειες και λόγω της πτώχευσης ευρωπαϊκών εταιρειών, της καθυστέρησης απόδοσης φόρου και των λαθών στον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.


Στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, κάθε χώρα καθορίζει ανεξάρτητα το ύψος του ΦΠΑ. Υφίσταται μόνο ένα κοινό κατώτατο όριο καταβολής – τουλάχιστον 15%. Η οικονομική κρίση υποχρέωσε τις χώρες να αυξήσουν τον ΦΠΑ. Αν το 2009, το μέσο ποσοστό του συγκεκριμένου φόρου ήταν 20%, το 2012 ανήλθε στο 21% και πλέον. 'Ετσι, η οικονομικά ασταθής Ελλάδα, αύξησε το ποσοστό κατά 4% και έφθασε απευθείας το 23. Ωστόσο, δεν προέκυψαν σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ. Ο οικονομικός αναλυτής, Αλεξάντρ Ραζουμπάγιεφ, θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάγκη από ένα κοινό φορολογικό σύστημα:

'Οπως και σε μια οποιαδήποτε οικονομία, είναι απαραίτητο ένα πιο διαφανές νομικό καθεστώς. Αυτό αφορά κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο. Οι χώρες είναι πολλές – η οικονομία όμως είναι στην ουσία ενιαία, κάτι που σημαίνει ότι προκύπτει μια σύγχυση. Αν δεν υφίστατο μόνο μια ενιαία Κεντρική Τράπεζα, αλλά και κοινό Υπουργείο Οικονομικών, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί. Εφόσον επικρατήσουν ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες του παιχνιδιού παντού, τότε όλα θα πάνε καλά.

Ακριβότερα όλων στοιχίζει στις ευρωπαϊκές χώρες η καταφυγή σε υπεράκτιες εταιρείες. Εξαιτίας τους, η οικονομία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης χάνει ετησίως ένα τρις ευρώ, που ισοδυναμεί με τον προϋπολογισμό όλης της Ευρώπης για επτά χρόνια.

Για την ώρα, Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις αρχίζει να παλεύει με την «αστοχία». Για την Ευρώπη είναι αναγκαία η απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος και των οικονομικών υπολογισμών, ώστε να καταστούν πιο διαφανείς. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο ενιαίας ευρωπαϊκής δήλωσης ΦΠΑ, όπου θα τεθούν αυστηρότερες φορολογικές προδιαγραφές για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα είσπραξης του φόρου προστιθέμενης αξίας, αρχής γενομένης από τη φορολογία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πάντως, η ΕΕ δεν βιάζεται να καταπιαστεί με τις υπεράκτιες εταιρείες: δεν υφίσταται συναίνεση όσον αφορά τον πιο αποδοτικό τρόπο υλοποίησης, ώστε να μην χαθούν ακόμη περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ