2013-09-28 01:20:04
Φωτογραφία για Οι τεχνολογικοί κολοσσοί ανησυχούν για το ενοποιημένο σύστημα πατεντών της ΕΕ
Σε επιστολή που απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Google, Apple, Microsoft και λοιποί τεχνολογικοί κολοσσοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το νεό ενοποιημένο σύστημα πατεντών που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2014 για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στις ίδιες τις εταιρείες όσο και στον ανταγωνισμό και την καινοτομία γενικότερα.

Η επιστολή επισημαίνει δύο σημεία που φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις τεχνολογικές εταιρείες. Πρώτον, ότι σε περίπτωση που κάποιο προϊόν παραβιάζει πατέντα μιας εταιρείας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας του δε θα περιορίζεται σε μεμονωμένες χώρες αλλά σε όλόκληρη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούν εταιρείες που να απαιτούν τεράστια ποσά για να παρέχουν την απαιτούμενη για την άρση της απαγόρευσης αδειοδότηση.

Ο δεύτερος προβληματισμός τους έχει να κάνει με ένα νέο κανόνα ο οποίος ορίζει την εκδίκαση των υποθέσεων των πατεντών από δύο δικαστήρια: το ένα θα αποφασίζει για το αν η πατέντα παραβιάστηκε ή όχι και το δεύτερο αν η πατέντα ήταν έγκυρη εξ’ αρχής. Με τον τρόπο αυτό πατέντες που πιθανότατα δεν είναι έγκυρες θα χρησιμοποιούνται για την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την καινοτομία.
techgear.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ