2012-04-10 08:27:16
Φωτογραφία για Έλλειψη σε αυγά λόγω της απαγόρευσης των κλωβοστοιχιών
Θα μπορούσε μια ευρωπαϊκή οδηγία να επηρεάσει... το Πάσχα; Από την 1η Ιανουαρίου του 2012, με βάση απόφαση που ελήφθη πριν από 13 ολόκληρα χρόνια, όλα τα αυγά που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται να προέρχονται από κλωβοστοιχίες. Παρ' όλα αυτά, πολλές χώρες δεν έχουν συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις και αυξήσεις στις τιμές των αυγών.

Μετά τη Βρετανία, μεγάλες ελλείψεις αναφέρονται στην Τσεχία, όπου τα - βαμμένα στο χέρι- αυγά αποτελούν κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να περάσουν τα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς εκεί τα αυγά πωλούνται φθηνότερα κατά 60%.

Ο Τσέχος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας λόγο για χειραγώγηση της αγοράς με τις ευλογίες της. «Όλοι γνωρίζουμε ότι τόσο μεγάλες αλλαγές στις τιμές δεν λαμβάνουν χώρα σε μια φυσιολογική οικονομία της αγοράς», έγραψε ο Βάκλαβ Κλάους στο ιστολόγιό του. «Λαμβάνουν χώρα εκεί όπου η αγορά χειραγωγείται.» Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας ωστόσο κατηγόρησε τους Τσέχους μεσάζοντες ότι προκαλούν τεχνητές ελλείψεις. «Οι εκτροφείς πωλούν ένα αυγό προς 3,50 κορώνες, το οποίο φτάνει να πωλείται στα μαγαζιά προς 7 κορώνες, οπότε κάποιος κερδίζει από αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Πετρ Μπεντλ.


Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που συμμορφώθηκαν εγκαίρως με την οδηγία αντικαθιστώντας τις κλωβοστοιχίες. Αντιμέτωπα όμως με την αυξημένη ζήτηση από την Τσεχία, τα γερμανικά σούπερ μάρκετ έχουν περιορίσει την ποσότητα αυγών που μπορεί κανείς να αγοράσει σε δύο πακέτα ανά πελάτη. «Είχαμε περιστατικά με πελάτες, οι οποίοι κυριολεκτικά γέμιζαν το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους με αυγά», λέει η εκπρόσωπος μιας γερμανικής αλυσίδας.

Η συγκεκριμένη οδηγία, που αποσκοπεί στην αντικατάσταση των γνωστών «κλουβιών» των ορνιθοτροφείων με μεγαλύτερα, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως από τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Οι Βρυξέλλες απαντούν ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν και οι 27 χώρες είχαν λάβει τα μέτρα τους στο διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της απόφασης, το 1999. Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που εξακολουθούν να έχουν κλωβούς, μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν αυγά μόνο σε υγρή μορφή μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Αυγών, μέσα σε τρεις μήνες, από την ημέρα δηλαδή που εφαρμόστηκε η οδηγία, η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 10 - 15%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 200 εκατομμύρια αυγά την εβδομάδα. Κατά την Κομισιόν από τον περασμένο Μάρτιο η τιμή των αυγών έχει αυξηθεί κατά 55%. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πόρτα σε Ολυμπιακό ο Σιμάο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πόρτα σε Ολυμπιακό ο Σιμάο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ