2013-09-26 12:41:04
Φωτογραφία για 1,1 δισ. ευρώ σε 680.000 αγρότες
Ανάσα ρευστότητας ύψους 1,1 δισ. ευρώ για 680.000 αγρότες θα δοθεί στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς η Ελλάδα έλαβε το «πράσινο φως» από... τη διαχειριστική επιτροπή της Κομισιόν για την προκαταβολή του 50% της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης.

Αυτές τις ημέρες γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι, αναγκαίοι από τον κοινοτικό κανονισμό δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε η πληρωμή του εν λόγω ποσού που θα δοθεί στους δικαιούχους να πληροί τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή συνεδρίασε προ ημερών με θέμα το αίτημα της Ελλάδας καθώς και άλλων χωρών της ΕΕ να πληρωθεί ως προκαταβολή το 50% του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων τον Οκτώβριο, εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και των συνεχιζόμενων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την πρόωρη εκταμίευση των χρημάτων, αλλά βασική προϋπόθεση είναι ότι πρέπει κάθε κράτος-μέλος να έχει ολοκληρώσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 5% των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2013.


«Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι εν λόγω προκαταβολές μπορεί να χορηγηθούν από τις 16 Οκτωβρίου του 2013 αντί για την 1η Δεκεμβρίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι μια προσαρμογή όπως αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική ώθηση για την οικονομική διευκόλυνση των αγροτών, η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιοχές μετά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στις αρχές του έτους», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Dacian Ciolos, μετά την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιλέξει να εκταμιεύονται νωρίτερα από την 1η Δεκεμβρίου οι πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προορίζονται για τη γεωργία, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί Ευρωπαίοι αγρότες εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποζημιώσεις

Τα καλά νέα όμως για τους αγρότες δεν τελειώνουν εδώ, αφού εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εξοφληθεί η εξισωτική αποζημίωση προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του περασμένου έτους είχε δοθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Στο μεταξύ, βασικό θέμα συζήτησης στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ήταν η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και ειδικότερα η προσαρμογή της θέσης του Συμβουλίου σε ορισμένα σημεία των κανονισμών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να εφαρμοστεί έγκαιρα η νέα ΚΑΠ.

Εγιναν προσαρμογές των ποσοστών σταδιακής μείωσης των άμεσων ενισχύσεων για τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις και αυξήθηκε σε 85% το ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τις μειονεκτικές και τις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ