2013-09-26 10:58:03
Φωτογραφία για Σχέδιο εθελούσιας εξόδου 2.000 εργαζομένων της ΕΤΕ
Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σχεδιασμός του προγράμματος εθελούσιας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα, με στόχο την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών της δαπανών, που αποτελεί... βασικό στοιχείο της στρατηγικής της διοίκησής της για επιστροφή της μητρικής το συντομότερο δυνατόν στην οργανική κερδοφορία.

Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά αποτελεί η αποχώρηση τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων έως και το τέλος του 2013, ώστε η νέα χρονιά να βρει την τράπεζα με σημαντικά μειωμένο μισθολογικό κόστος.

Πρόκειται περίπου για το 15% του προσωπικού που εργάζεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάφρυνση της μισθοδοσίας σε ετήσια βάση μπορεί να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το όλο εγχείρημα.

Στελέχη της Κομισιόν στην Αθήνα αναφέρουν πως το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) βρίσκεται στο κόστος που θα επιβαρύνει τελικά το Ταμείο Αυτασφάλειας.


Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η διοίκηση της τράπεζας στην DGComp, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει για την κατάρτιση των 5ετών σχεδίων αναδιάρθρωσης, προβλέπει την ενίσχυση του Ταμείου με εργοδοτική εισφορά 2% επί των μισθών, η οποία αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο κονδύλι της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού των πλάνων ανασυγκρότησης θα οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα για την οικειοθελή αποχώρηση των εργαζομένων.

Πηγές από την τράπεζα εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι όλη η διαδικασία θα έχει τελειώσει επιτυχώς έως το τέλος του χρόνου, δίνοντας τη δυνατότητα στον όμιλο να ξεκινήσει τη νέα χρήση με σημαντικά μικρότερο μισθολογικό κόστος στις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

Στις περικοπές αυτές θα πρέπει να προστεθούν η υποχώρηση των δαπανών που συνεπάγεται η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση, αλλά και η κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού από το 2014, που συνεπάγονται επιπλέον υποχώρηση επί του βασικού μισθού κατά περίπου 10%.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης στην τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί από το α΄ εξάμηνο του 2010 κατά 23%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς, οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν σε ετήσια βάση κατά 12%, ενώ το σύνολο των δαπανών μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 6%.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το γνωμικό της ημέρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το γνωμικό της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ