2012-04-10 06:35:36
Φωτογραφία για Με μια πιστόλα στο χέρι θα επιστρέψει στην Ιταλία ο φιλέλληνας Δήμαρχος
Ένα πρωτότυπο, συμβολικό δώρο, έκανε η Αγνή Σμπόνια υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον νομό Πρέβεζας, στο γνωστό φιλέλληνα Δήμαρχο Marco Galdi, που... ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε του μισθού του σε ένδειξη συμπαράστασης στην Ελλάδα.

Ο Ιταλός φιλέλληνας Δήμαρχος, σε μια τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Πρέβεζας, έλαβε ως δώρο μια Πρεβεζιάνικη πιστόλα, πιστό αντίγραφο του παλαιού όπλου, που πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821.

Από αυτή τη συμβολική κίνηση, ο Marco Galdi ενθουσιάστηκε, ενώ θα επιστρέψει στην πατρίδα του με τις καλύτερες εντυπώσεις για την Ελλάδα.

Η επιλογή της πιστόλας δεν έγινε τυχαία από την Αγνή Σμπόνια. Ο πρόγονος της, Μήτρος Σμπόνιας, πρωτοπαλίκαρο του Καραισκάκη, πολέμησε με ένα ίδιο όπλο στην επανάσταση του 1821, όπως αναφέρει και ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του:


"Κι αρχίσαμεν τον πόλεμον και πήραμεν την πλάτη των Τούρκων και πισουδρόμησαν οι Τούρκοι και βήκαν οι αθάνατοι 'Ελληνες από το Μετόχι κι ο αντρείος Χατζημιχάλης με την καβαλλαρίαν του και δίνουν έναν χαλασμόν των Τούρκων κ' έναν σκοτωμόντρομερόν. Σκοτώθηκαν και πληγώθηκαν περίτου από οχτακόσοι -αυτά μας είπαν. Και διαλύθηκαν οι Τούρκοι.Πήγαμεν κ' εμείς ο καθείς εις τα πόστα του. 'Οσοι αξιωματικοί πολέμησαν εκεί, Ρούκης, Γαρδικιώτης, Βάγιας, Γεροθανάσης, Ντούσιας, Γιάννης Λάμπρος, Κασομούλης, Γιωργάκης Βαλτηνός, Μήτρος Σμπόνιας, Καραϊσκος Σουλιώτης, της καβαλλαρίας ο γενναίος Χατζημιχάλης, Βασίλης Αθανασίου, Νικόλας Τζοπάνος, Παναγιώτης Κακλαμάνος, Κώστα Παλάσκας κι' άλλοι αξιωματικοί πολέμησαν, πεζούρα και καβαλλαρία, πολλά γενναίως και πατριωτικώς. Κι' όλοι οι απλοί 'Ελληνεςαγωνίστηκαν με μεγάλον πατριωτισμόν και γενναιότητα δια την πατρίδα και θρησκεία. Και είδαν οι Τούρκοι οπού δεν παίζαν εις τον Περαιά."

Χρήστος Καραχάλιος
vivanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ