2013-09-25 01:02:21
Φωτογραφία για Πολλοί Αμερικανοί, σομαλικής καταγωγής, έχουν στρατολογηθεί στη Σεμπάμπ
Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ προκειμένου να... ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ της Σομαλίας οι οποίοι ευθύνονται για την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ της Κένυας.

Μολονότι το FBI ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν 2-3 από τους δράστες της επιχείρησης αυτής είναι Αμερικανοί, στη σομαλική κοινότητα των ΗΠΑ επικρατεί έντονη νευρικότητα. Σύμφωνα άλλωστε με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ, τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους καταγόταν από τη Μινεσότα, την Πολιτεία που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Σομαλών στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 20 νέοι καταγόμενοι από την Πολιτεία αυτή στρατολογήθηκαν από τους Σεμπάμπ (σ.σ. η λέξη σημαίνει "νέοι" στα αραβικά), μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα
. Με βάση μια έρευνα του Κογκρέσου το 2011, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη 21 Αμερικανών που εντάχθηκαν στους Σεμπάμπ οι οποίοι πιστεύεται ότι συνιστούν μια "ευθεία απειλή" για την ασφάλεια της χώρας. Άλλοι 15 έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Όμαρ Χαμάμι από την Αλαμπάμα, γνωστότερος ως αλ-Αμρίκι, δηλαδή "Ο Αμερικάνος", ένας νεαρός με μητέρα Αμερικανίδα και πατέρα Σύρο.

Στη Μινεσότα το FBI διεξάγει μια μακρά έρευνα, την αποκαλούμενη "Επιχείρηση Ρινόκερος". "Πρόκειται για μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη, ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια", εξήγησε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Κάιλ Λόβεν.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Πίτερ Κινγκ είχε δηλώσει ότι είναι ανάγκη να παρακολουθείται η σομαλική κοινότητα στις ΗΠΑ δεδομένου ότι πολλοί νέοι στρατολογούνται από τους Σεμπάμπ, μια οργάνωση που όπως είπε "είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και καλά εκπαιδευμένη".

Από τους 20 νέους που στρατολογήθηκαν, τουλάχιστον δύο έγιναν καμικάζι. Ο Σρίουα Άχμεντ ήταν ο πρώτος Αμερικανός πολίτης που έγινε βομβιστής αυτοκτονίας όταν, το 2008, οδήγησε ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά και το έριξε στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στου Πούντλαντ, μιας ημιαυτόνομης περιοχής στη βόρεια Σομαλία. Άλλοι σκοτώθηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα αυτή.

Τρεις από τους "μάρτυρες" που κατάγονται από τη Μινεσότα εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ από τους Σεμπάμπ στις αρχές του έτους. "Εδώ είναι σαν την Ντίσνεϊλαντ. Πρέπει να έρθετε μαζί μας και να διασκεδάσετε" λέει στο βίντεο αυτό ο Τρόι Κάστιγκαρ, ο μοναδικός από τους στρατολογημένους νέους που δεν είναι σομαλικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Μπέργκεν, τον διευθυντή του ινστιτούτου μελετών New American Foundation, το κίνημα των Σεμπάμπ "γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη στρατολόγηση Αμερικανών σομαλικής καταγωγής" μετά την εισβολή του στρατού της Αιθιοπίας στη Σομαλία, το 2006. Νεαροί άνδρες κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη γη των προγόνων τους απέναντι στο "στρατό των σταυροφόρων", έγραψε ο Μπέργκεν στο CNN.com, υπενθυμίζοντας ότι η Αιθιοπία είναι χριστιανική χώρα.

Οι αμερικανικές αρχές κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να εντοπίσουν και να προσάγουν στη δικαιοσύνη πρόσωπα που βοήθησαν στη συγκέντρωση χρημάτων για τους Σεμπάμπ ή που στρατολόγησαν νέους μαχητές. Οκτώ από τους κατηγορούμενους κατάγονταν από τη Μινεσότα.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που στρατολογούνται είναι μεγάλος, αναμένεται ότι κάποια μέρα ένας από αυτούς θα επιχειρήσει να πλήξει τις ΗΠΑ στο έδαφός τους, υποστήριξε ο Ουίλιαμ Μπανκς, διευθυντής του ινστιτούτου εθνικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Σίρακιουζ. "Είχαμε πολλές επιτυχίες (...) και έχουμε σταθεί ιδιαίτερα τυχεροί. Όμως δεν θα είμαστε τυχεροί δια παντός", τόνισε. Η Αλ Κάιντα μπορεί να αποδυναμώθηκε αλλά η απειλή παραμένει σήμερα παρούσα, περισσότερο μάλιστα απ' ότι πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα πάντα με τον Μπανκς. "Είναι πιο διάσπαρτη, πιο δύσκολο να την εντοπίσουμε", συνέχισε.

Μετά την επίθεση του Σαββάτου στο Ναϊρόμπι, οι θρησκευτικοί ηγέτες των Σομαλών της Μινεσότας καταδίκασαν τη βία και κάλεσαν τους νέους να αποκηρύξουν τον εξτρεμισμό.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ