2013-09-25 00:51:04
Φωτογραφία για Το τέλος των κακών αναμνήσεων μπορεί να φέρει ο εντοπισμός γονιδίου
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μπορείτε να αντικαταστήσετε εύκολα τις κακές σας αναμνήσεις με καινούριες, πιο ευχάριστες, λαμβάνοντας απλά ένα χάπι ή ένα σιρόπι; Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα ευρήματα ερευνητών από το ΜΙΤ δείχνουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ένα βήμα πιο κοντά από ό,τι υποπτευόμαστε.

Στην ταινία Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού (2004), ένα πρώην ζευγάρι σβήνει τις αναμνήσεις από τη σχέση του, όταν αυτή τελειώνει

Ομάδα ερευνητών από το MIT πιστεύει ότι έχει προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, στην προσπάθεια για να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν παθήσεις όπως το μετατραυματικό στρες (ιδιαίτερα κοινό ανάμεσα σε βετεράνους στρατιώτες) ή ο εθισμός, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, την περασμένη Τετάρτη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει ένα γονίδιο που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην “απόσβεση της μνήμης”, τη διαδικασία με την οποία οι παλιές μνήμες αντικαθίστανται από νέες. Και αν βρεθεί ο τρόπος για να ενισχύσουν τη δραστηριότητα του γονιδίου – που ονομάζεται Tet1 – ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον εθισμό και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες.


Οι ερευνητές συνέκριναν τη μαθησιακή συμπεριφορά ποντικιών που είχαν το γονίδιο Tet1, με εκείνη ποντικιών από τα οποία το γονίδιο αφαιρέθηκε. Και οι δύο ομάδες είχαν, προηγουμένως, εκπαιδευτεί, ώστε να φοβούνται ένα συγκεκριμένο κλουβί, αφού ένα ήπιο ηλεκτροσόκ χτυπούσε όποιο ποντίκι τοποθετούνταν στο εσωτερικό του.

Όλα τα ποντίκια έμαθαν να συνδέουν το κλουβί με το ηλεκτροσόκ. Αλλά, όταν οι ερευνητές τα επανατοποθέτησαν, στο ίδιο κλουβί, χωρίς αυτή τη φορά να τα χτυπούν με ηλεκτρισμό, οι δύο ομάδες συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, τα ποντίκια με το γονίδιο Tet1 ξεπέρασαν τον φόβο τους για το κλουβί, επειδή η ανάμνηση του ηλεκτροσόκ αντικαταστάθηκε από νέες πληροφορίες. Αντιθέτως, τα ποντίκια χωρίς το συγκεκριμένο γονίδιο ήταν ακόμα τρομοκρατημένα.

“Δεν σβήνεται η πρωτότυπη μνήμη. Αυτό που γίνεται είναι ανταγωνισμός μεταξύ της νέας μνήμης – που λέει στα ποντίκια ότι το κλουβί είναι ασφαλές – και της παλιάς μνήμης που προειδοποιεί για τον κίνδυνο. [Τα ποντίκια χωρίς το Tet1] δεν ξαναμαθαίνουν σωστά. Έχουν – κατά κάποιο τρόπο – κολλήσει και δεν μπορούν να σβήσουν την παλιά μνήμη”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε γραπτή δήλωση.

Αν μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τη δραστηριότητα του Tet1, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παλεύουν με εθισμούς, καθώς και εκείνους που υποφέρουν από το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες, να ξεπεράσουν αναμνήσεις και συνδέσμους με το παρελθόν.

“Πιστεύουμε ότι ο πιθανότερος τρόπος να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα του Tet1 είναι η χρήση κάποιου φαρμάκου: ένα είδος φαρμακολογικού ενεργοποιητή”, δήλωσε ο Andrii Rudenko, εκ των συγγραφέων της μελέτης, στην Huffington Post. Αυτός ο ενεργοποιητής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Πάντως, ακόμα και αν βρεθεί ο τρόπος να αντικαθίστανται ευκολότερα οι αναμνήσεις, θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε τεχνική στους ανθρώπους. Και έχει, ήδη, ακουστεί ο αντίλογος. "Οι αναμνήσεις μας - καλές και κακές - είναι τα κομμάτια της ζωής μας" και "Ένα φάρμακο που θα αντικαθιστά κακές αναμνήσεις, στα λάθος χέρια, γίνεται μέσο εκμετάλλευσης", είναι τα δύο πιο δυνατά επιχειρήματα των σκεπτικιστών.

news.pathfinder.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ