2013-09-24 20:05:06
Φωτογραφία για ΕΒΖ: Ισχνή παραγωγή αλλά καλές αποδόσεις για τους παραγωγούς
της Άννης Καρολίδου

Τυπικού χαρακτήρα ήταν για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της βιομηχανίας, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε στάση αναμονής σε σχέση με το διαγωνισμό πώλησης του 82,33% της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, σε ένα δύσκολο περιβάλλον που συνθέτουν τα κόστη μίας ισχνής καμπάνιας που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και η μείωση των διεθνών τιμών ζάχαρης.

Η συνέλευση των μετόχων, ενέκρινε τις πρόσφατες αλλαγές στο δ.σ. της εταιρείας που πλέον ελέγχεται από τον εκκαθαριστή και, αποφάσισε την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού ούτως ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές για τις εισηγμένες, όπως προβλέπονται στον νόμο περί α.ε. Επίσης, τροποποιήθηκε το άρθρο ‘6’ έτσι ώστε στα τρία εκτελεστικά μέλη του δ.σ. να μη συμπεριλαμβάνεται αναγκαστικά ο πρόεδρος της εταιρείας.

Αυτές τις ημέρες- αύριο στις Σέρρες και το επόμενο 20ημερο στο Πλατύ- κλείνει η φετινή καμπάνια, με μία παραγωγή που έχει μεν κανονικό τονάζ και υψηλά pol, αλλά είναι πολύ μικρή αφού δεν θα ξεπεράσει τις 40.000 tn. κι’ αυτό επειδή οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν τελικά στην τευτλοκαλλιέργεια μόλις περί τις 60.000 στρέμματα.


Η εταιρεία λειτουργεί και τα τρία εργοστάσια, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής, σε περίοδο που η παγκόσμια αγορά ζάχαρης έχει γυρίσει και η μεγάλη προσφορά έχει ρίξει τις τιμές έτσι που η βασική τιμή φέτος έπεσε κάτω από τα 700 ευρώ/tn όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πάνω από τα 800 ευρώ/tn.

Σε αυτό το περιβάλλον, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η πώληση της ΕΒΖ, με δεδομένες τις αποφάσεις για την έξοδο της ΑΤΕ από τις μη τραπεζικές εργασίες, έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν χρόνια. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, κάτι που φαίνεται από την απόφαση του εκκαθαριστή να ξανακαλέσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, μέχρι τις 10/10, όταν ήδη έχει ανακοινωθεί προτιμητέος αγοραστής και η διαγωνιστική διαδικασία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ( μετά από παράταση) κλείνει την 1η Νοεμβρίου.

Στα θετικά να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που μπήκαν τελικά στην καλλιέργεια έχουν εξασφαλισμένο για φέτος ένα πολύ ικανοποιητικό έσοδο, λόγω της πολιτικής τιμών που είχε ακολουθηθεί αλλά και της ενίσχυσης από την ένταξη σε ΣΟΔ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στην ανταγωνιστική καλλιέργεια του καλαμποκιού, όπως και με το σπάσιμο συμβολαίων και ….τιμών στον ηλίανθο ( υπερπαραγωγή στη Βουλγαρία), αναμένεται να τονώσει το καλλιεργητικό ενδιαφέρον κατά την επόμενη καμπάνια, για την οποία μέχρι κι’ εντός του Νοεμβρίου το αργότερο, θα ανακοινωθούν οι τιμές από την ΕΒΖ.

Στα θετικά επίσης, περιλαμβάνεται και μία πολύ καλή καλλιεργητική περίοδος για τις θυγατρικές της Σερβίας, όπου καλλιεργήθηκαν περί τις 170.000 στρέμματα και αναμένονται καλές αποδόσεις.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ