2013-09-24 16:50:04
Φωτογραφία για Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2014
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο λήψης νέων διαρθρωτικών μέτρων η τρόικα το 2014, καθώς εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και τη μεγέθυνση του στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα, όπως γράφει η "Καθημερινή" ως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να προσδιοριστεί, κατόπιν συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας, η πρόβλεψη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014, ώστε να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να κατατεθεί ως τις 7 Οκτωβρίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας εντόπισαν τέσσερις "γκρίζες ζώνες" στην εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2013 και του 2014 που αφορούν:

α) Στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι το ύψος των φόρων που θα βεβαιωθεί και το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου.


β) Στα ελλιπή στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

γ) Στο πόσοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν και ποιοι θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό.

δ) Στο εάν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους του ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις ώστε το 2014 να υπερκαλυφθούν τα έσοδα, ύψους τουλάχιστον 1 δισ ευρώ, που χάθηκαν τη φετινή περίοδο. Ειδικότερα, στο στόχαστρο βρέθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις των λιμένων, των εταιρειών ύδρευσης, αλλά και των ΕΛΤΑ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονο0μικών ανακοίνωσε χθες ότι το οκτάμην Ιανουαρίου - Αυγούστου καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,36 δισ ευρώ.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ