2013-09-22 21:37:35
Φωτογραφία για Νεότερα από Βερολίνο: Καθάρισε την παρτίδα η Μέρκελ
CDU και CSU παίρνουν 42,5% - Πέφτει στο 25,6% το SPD - εκτός Βουλής ο Ρέσλερ... στο όριο του 4,9% το κόμμα του μάρκου

Το κλίμα θρίλερ στη Γερμανία μετατρέπεται όσο περνάει η ώρα σε θριαμβευτικό κλίμα υπέρ της Μέρκελ, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, μαζί με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών συγκεντρώνει το 42,5% των ψήφων. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 20 ετών για το CDU.

To SPD, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πέφτει στο 25,6%, ενώ τα προηγούμενα exit polls το είχαν σε υψηλότερα ποσοστά. Οι Πράσινοι κατακτούν το 8%, οι Αριστεροί (die Linke) επίσης 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) το 4,6% (μένουν εκτός Βουλής), ενώ οι ευρωσκεπτικιστές του AfD κρατούν την αναπνοή τους, καθώς συγκεντρώνουν το 4,9%.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον εκατοντάδων οπαδών της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο. «Θα το αξιοποιήσουμε προσεκτικά και με υπευθυνότητα», όπως είπε. Η καγκελάριος ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος αλλά και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών και τον επικεφαλής του Χορτς Ζέεχοφερ για τη στήριξη που προσέφεραν.


Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στο ARD ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν καθαρή εντολή στην Μέρκελ για να παραμείνει καγκελάριος και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση». Προφανώς όμως χωρίς τους Φιλελεύθερους. Για τον παραδοσιακό εταίρο του κόμματος τα μέχρι τώρα ποσοστά δείχνουν ότι με 4, 7% - κι εφόσον επιβεβαιωθεί από τα πρώτα αποτελέσματα - δεν θα εκπροσωπείται στην επόμενη βουλή. Θα είναι και η πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καλυτέρευσε μεν το ποσοστό του σε σχέση με το 2009, αλλά το 26% που δείχνουν μέχρι στιγμής τα έξιτ πολς, αποτελεί το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος. Ο πρόεδρος του SPD συνεχάρη την Α. Μέρκελ για την εκλογική της νίκη. «Με την Μέρκελ CDU και CSU γνώρισαν μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε δίκαιοι και τους συγχαίρουμε, είπε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο. Πρόσθεσε δε χαρκατηριστικά, πως "η μπάλα είναι στο γήπεδο της Α. Μέρκελ”

Η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες δεν θέλησε να δεσμευτεί για το εάν το SPD θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού σημειώνοντας ότι το κόμμα θα επιθυμούσε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ και ο υποψήφιος Καγκελάριος του Κόμματος Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσαν πως ενδέχεται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μετά την πανωλεθρία του κόμματος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ