2013-09-22 09:22:55
Φωτογραφία για «Γενέθλια» για την ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία
Την γενέθλια ημέρα της γιόρτασαν οι αξιωματικοί, τα στελέχη, οι οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας «Μακεδονία», που έχει την έδρα της στην πόλη της Καβάλας. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Καρακώστα», στην περιοχή του Αγίου Λουκά, παρουσία του διοικητή της Μεραρχίας, υποστράτηγου Σπυρίδωνα Δαβιτίδη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ.κ. Προκοπίου, και των διοικητών των τριών Ταξιαρχιών που υπάγονται στη δύναμη της Μεραρχίας. Η 20η ΤΘ Μεραρχία είναι «απόγονος» της ένδοξης Μεραρχίας Ιππικού του ελληνικού στρατού, η οποία συγκροτήθηκε το Νοέμβριο του 1921 και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής εκστρατείας. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, επίσης, σημείωσε επιτυχίες στα αλβανικό μέτωπο, παρά τις αντίξοες, για ένα σώμα ιππικού, συνθήκες μάχης. Το Δεκέμβριο του 1956 μετασχηματίστηκε σε Τεθωρακισμένη Μεραρχία και τα τελευταία χρόνια, της ανατέθηκε η φύλαξη της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Από την 20η ΤΘ Μεραρχία πέρασαν χιλιάδες αξιωματικοί και οπλίτες. Με την πάροδο των χρόνων ο εξοπλισμός της βελτιώθηκε και σήμερα, όπως αναφέρθη στην ημερήσια διαταγή, αποτελεί μία σύγχρονη μονάδα και την «αιχμή του δόρατος» των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή.


 

 Το τελετουργικό περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου στο ηρώο πεσόντων της Μεραρχίας, από τον υποστράτηγο, Σ. Δαβιτίδη , παρέλαση διμοιρίας στρατιωτών αλλά και μία εντυπωσιακή επίδειξη με τυφέκια, από μία ειδικά εκπαιδευμένη διμοιρία οπλιτών. Στο τέλος, ο υποστράτηγος διοικητής και οι αξιωματικοί, υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών στην αίθουσα τιμών του Διοικητηρίου της Μεραρχίας. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν πρώην διοικητές της Μεραρχίας , ο Βουλευτής, κ. Γιάννης Πασχαλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και π. Αντιπεριφερειάρχης Α.Μ.Θ.κ. Κώστας Παπακοσμάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Καβάλας ο Περιφερειάρχης του Λιμενικού Σώματος Σ. Νικιτάκης, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Γ. Παπαβασιλείου ο διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, οι εκπρόσωποι της Λιμενικής Πυροσβεστικής κ.α.

Φωτογραφία-κείμενο: Κώστας Παπακοσμάς

ΠΗΓΗ: http://www.kavalapress.gr/genethlia-gia-tin-chch-tethorakismeni-merarchia/ 

Την γενέθλια ημέρα της γιόρτασαν σήμερα, οι αξιωματικοί, τα στελέχη, οι οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας «Μακεδονία», που έχει την έδρα της στην πόλη της Καβάλας. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Καρακώστα», στην περιοχή του Αγίου Λουκά, παρουσία του διοικητή της Μεραρχίας, υποστράτηγου Σπυρίδωνα Δαβιτίδη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ.κ. Προκοπίου, και των διοικητών των τριών Ταξιαρχιών που υπάγονται στη δύναμη της Μεραρχίας. Η 20η ΤΘ Μεραρχία είναι «απόγονος» της ένδοξης Μεραρχίας Ιππικού του ελληνικού στρατού, η οποία συγκροτήθηκε το Νοέμβριο του 1921 και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής εκστρατείας. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, επίσης, σημείωσε επιτυχίες στα αλβανικό μέτωπο, παρά τις αντίξοες, για ένα σώμα ιππικού, συνθήκες μάχης. Το Δεκέμβριο του 1956 μετασχηματίστηκε σε Τεθωρακισμένη Μεραρχία και τα τελευταία χρόνια, της ανατέθηκε η φύλαξη της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Από την 20η ΤΘ Μεραρχία πέρασαν χιλιάδες αξιωματικοί και οπλίτες. Με την πάροδο των χρόνων ο εξοπλισμός της βελτιώθηκε και σήμερα, όπως αναφέρθη στην ημερήσια διαταγή, αποτελεί μία σύγχρονη μονάδα και την «αιχμή του δόρατος» των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Το τελετουργικό περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου στο ηρώο πεσόντων της Μεραρχίας, από τον υποστράτηγο, Σ. Δαβιτίδη , παρέλαση διμοιρίας στρατιωτών αλλά και μία εντυπωσιακή επίδειξη με τυφέκια, από μία ειδικά εκπαιδευμένη διμοιρία οπλιτών. Στο τέλος, ο υποστράτηγος διοικητής και οι αξιωματικοί, υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών στην αίθουσα τιμών του Διοικητηρίου της Μεραρχίας. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν πρώην διοικητές της Μεραρχίας , ο Βουλευτής, κ. Γιάννης Πασχαλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και π. Αντιπεριφερειάρχης Α.Μ.Θ.κ. Κώστας Παπακοσμάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Καβάλας ο Περιφερειάρχης του Λιμενικού Σώματος Σ. Νικιτάκης, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Γ. Παπαβασιλείου ο διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, οι εκπρόσωποι της Λιμενικής Πυροσβεστικής κ.α. Φωτογραφία-κείμενο: Κώστας Παπακοσμάς

Πηγή: KavalaPress.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ