2013-09-22 01:47:29
Φωτογραφία για CryptoLocker: Ψηφιακός εκβιασμός με θύμα τα αρχεία σας
Το κακόβουλο λογισμό είναι μια έννοια συνυφασμένη με την πληροφορική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα είδη των κακόβουλων προγραμμάτων έχουν εξελιχθεί από τον απλό ιό που δεν άφηνε τον υπολογιστή να ξεκινήσει, σε κάτι το οποίο είναι σχετικά καινούργιο και πολύ επικίνδυνο στα "προγράμματα πληρωμής λύτρων" (ransomware). Τα προγράμματα πληρωμής λύτρων δημιουργούν μια κατάσταση ομηρίας στον υπολογιστή σας - πρόσφατο παράδειγμα ο "ιός της αστυνομίας" ο οποίος δεν επέτρεπε την πρόσβαση στον υπολογιστή σας έως ότου να πληρώσετε το "πρόστιμο" που σας αναλογούσε.

Αυτές τις μέρες εντοπίστηκε ένα νέο κακόβουλο πρόγραμμα πληρωμής λύτρων το Cryptolocker, το οποίο κλειδώνει τα προσωπικά σας αρχεία και ζητάει λεφτά για να τα ξεκλειδώσει. Το πρόγραμμα αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσετε, μιας και κρυπτογραφεί τα αρχεία σας δημιουργώντας ένα AES κλειδί 256 bit. Αυτό το κλειδί χρησιμοποιεί την μεθοδολογία του δημόσιου/ιδιωτικού κλειδιού, έχοντας το ένα στον υπολογιστή σας και το άλλο σε κάποιο διακομιστή που χρησιμοποιεί ο "απαγωγέας".


Το μήνυμα που βλέπει ο χρήστης

Ο τρόπος με τον οποίο μολύνεται ο υπολογιστής σας είναι μέσω κοινωνικής μηχανικής (εξαπάτησης), μιας και ο χρήστης-θύμα λαμβάνειένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν δήθεν δυσαρεστημένο πελάτη, ο οποίος του έχει επισυνάψει ένα αρχείο το οποίο τον προτρέπει να ανοίξει να διαβάσει το λόγο για τον οποίο είναι δυσαρεστημένος. Όπως καταλαβαίνετε, το κακόβουλο πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε εργασιακά περιβάλλοντα των οποίων η απώλεια αρχείων κοστίζει περισσότερα από τα $300 τα οποία ζητάει ο "απαγωγέας" για να σας δώσει το ιδιωτικό κλειδί το οποίο θα ξεκλειδώσει τα αρχεία σας. Το πρόγραμμα λοιπόν το οποίο ανοίγει ο χρήστης που δέχεται την επίθεση, είναι στην ουσία ένα πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων από το διαδίκτυο (downloader) το οποίο και κατεβάζει το Cryptolocker, το οποίο σαρώνει όλους τους δίσκους στον υπολογιστή σας, ακόμ και τους δικτυακούς για αρχεία τύπου *.odt, *.ods, *.odp, *.odm, *.odc, *.odb, *.doc, *.docx, *.docm, *.wps, *.xls, *.xlsx, *.xlsm, *.xlsb, *.xlk, *.ppt, *.pptx, *.pptm, *.mdb, *.accdb, *.pst, *.dwg, *.dxf, *.dxg, *.wpd, *.rtf, *.wb2, *.mdf, *.dbf, *.psd, *.pdd, *.eps, *.ai, *.indd, *.cdr, *.jpg, *.jpe, img_*.jpg, *.dng, *.3fr, *.arw, *.srf, *.sr2, *.bay, *.crw, *.cr2, *.dcr, *.kdc, *.erf, *.mef, *.mrw, *.nef, *.nrw, *.orf, *.raf, *.raw, *.rwl, *.rw2, *.r3d, *.ptx, *.pef, *.srw, *.x3f, *.der, *.cer, *.crt, *.pem, *.pfx, *.p12, *.p7b, *.p7c και θα καταγράψει τα αρχεία τα οποία έχει κρυπτογραφήσει στο HKEY_CURRENT_USER\Software\CryptoLocker\Files, καταχώρηση που θα χρησιμοποιήσει μετά για να δείξει στο χρήστη ποια αρχεία έχουν κλειδώσει και να επιταχύνει την διαδικασία αποκρυπτογράφησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το επικίνδυνο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαγωγής αρχείων δεν είναι τόσο ότι θα δε θα έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας, αλλά αν δεν πληρώσετε σε προκαθορισμένο χρόνο, τότε το πρόγραμμα θα προχωρήσει στην διαγραφή των αρχείων σας από τον σκληρό σας δίσκο.

- Αυτό που προτείνεται από τις εταιρίες καταπολέμησης κακόβουλων προγραμμάτων καθώς και από πεπειραμένους χρήστες στο διαδίκτυο είναι η ύπαρξη αντίγραφου ασφαλείας το οποίο δεν θα το έχετε συνδεδεμένο πουθενά(offline backup), μιας και ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια μέθοδος καταπολέμησης της συγκεκριμένης απειλής.

- Μην ανοίγετε e-mail με ύποπτο περιεχόμενο ακόμα και όταν ο αποστολέας είναι γνωστός.

- Επίσης πρέπει να έχετε πάντα ενημερωμένο τον browser και τον flash player. Όσον αφορά την java κλειστή κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο (addon για FF: QuickJava) και ένα antimalware με real time έλεγχο των αρχείων και οποιασδήποτε ύποπτης συμπεριφοράς (πχ malwarebytes) το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το antivirus.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πως λειτουργεί το συγκεκριμένο κακόβουλο πρόγραμμα καθώς και τρόπους αντιμετώπισής του.

http://blog.emsisoft.com/2013/09/10/cryptolocker-a-new-ransomware-variant/

http://www.bleepingcomputer.com/forums/t/506924/cryptolocker-hijack-program/

Πηγή:http://www.thelab.gr/eidiseis/cryptolocker-psifiakos-ekviasmos-me-thyma-ta-arxeia-126610.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ