2013-09-15 21:02:04
Φωτογραφία για Ρουάντα: Δύο νεκροί από έκρηξη χειροβομβίδων
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις δύο χειροβομβίδων που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (χθες) σε αγορά στο Κιγκάλι της Ρουάντα, μια επίθεση που αποδόθηκε από τις αρχές σε εξόριστους αντιφρονούντες οι οποίοι συνδέονται με τους αντάρτες.

Το βράδυ της Παρασκευής, μία χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε από αγνώστους σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε 14 άλλους μπροστά στη σκεπαστή αγορά Κικουκίρο. Το Σάββατο, μια δεύτερη χειροβομβίδα, που είχε εκτοξευθεί χωρίς να εκραγεί, δεν εντοπίστηκε εγκαίρως με αποτέλεσμα να εκραγεί και να σκοτώσει έναν άνθρωπο, τραυματίζοντας άλλους οκτώ.

"Εκτοξεύθηκαν δύο χειροβομβίδες" το βράδυ της Παρασκευής αλλά η μία μόνο εξερράγη, εξήγησε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιγκάλι Νταμάς Γκατάρε, μία άλλη "παρέμεινε σφηνωμένη στη στέγη χωρίς να εντοπιστεί (...) αυτή η δεύτερη χειροβομβίδα είναι που εξερράγη" το Σάββατο.

"Πρόκειται για την ίδια επίθεση", επέμεινε. "Ένας άνθρωπος πέθανε (...) και οκτώ που τραυματίστηκαν ελαφρά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο", διευκρίνισε.


Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα Λουίζ Μουσικιουάμπο επέρριψε την ευθύνη στους εξόριστους αντιπάλους της κυβέρνησης του Πολ Καγκάμε, που συνδέονται με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR) οι οποίες έχουν την έδρα τους στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό.

"Έχουμε ήδη πει πως γνωρίζουμε τα δίκτυα πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Γνωρίζουμε πως οι αντιφρονούντες στη Νότια Αφρική έχουν υφάνει δεσμούς με τις FDLR στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό στην προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλεια", ανέφερε σε ένα μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μαζί με τη διεθνή κοινότητα για να φέρουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα δίκτυα να πραγματοποιούν ατιμωρητί επιθέσεις εναντίον της Ρουάντα", πρόσθεσε.

Πολλοί πρώην υποστηρικτές του προέδρου Καγκάμε -μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού Φαουστίν Καγιούμπα Νιαμουάζα- έχουν καταφύγει στη Νότια Αφρική.

Το Κιγκάλι κατηγορεί τις FLDR ότι δημιουργήθηκαν από πρώην υπεύθυνους της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα και ότι πολεμούν στο πλευρό του στρατού της ΛΔ του Κονγκό, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Αν και το διαψεύδει, η Ρουάντα κατηγορείται επίσης από τον ΟΗΕ ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους κονγκολέζους αντάρτες της M23 που μάχονται τις δυνάμεις της Κινσάσα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ του Κονγκό.

Τη Δευτέρα διεξάγονται στη Ρουάντα βουλευτικές εκλογές.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ