2013-09-15 20:35:48
Φωτογραφία για Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. ..!!!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ (Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ): 

Σας καλωσορίζουμε στη φετινή συνέντευξη Τύπου, την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Με τη σημερινή συνέντευξη τελειώνει η τριήμερη παρουσία μας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

                        Μας δόθηκε η δυνατότητα τις δυο προηγούμενες ημέρες να παρουσιάσουμε αναλυτικά ένα μεγάλο μέρος των θέσεών μας και του προγράμματός μας, νομίζουμε λοιπόν ότι όπως και πέρυσι θα ήταν σκόπιμο, όλος ο χρόνος που έχουμε απευθείας να χρησιμοποιηθεί, ν’ αξιοποιηθεί για ν’ απαντήσει στα ερωτήματά σας.

                        Ξεκινάμε λοιπόν κατευθείαν και νομίζω, για απόλυτα κατανοητούς λόγους, το πρώτο ερώτημα να το κάνει η πολύπαθη τηλεόραση της ΕΡΤ-3.

κα ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ («ΕΡΤ-3»): Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ σας ευχαριστούμε. Ως εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δηλώνουμε ότι όπως και εδώ και 3 και πλέον μήνες, συνεχίζουμε αταλάντευτα να μη νομιμοποιούμε με οποιονδήποτε τρόπο, απόφαση ή πράξη μας, το κλείσιμο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού μας Φορέα.


                        Έρχομαι στην ερώτησή μου: Την ανοιχτή σας ομιλία προχθές εδώ στη Θεσσαλονίκη, μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ, άνετα θα μπορούσε ο καθένας να τη χαρακτηρίσει αμιγώς προεκλογική. Εκτός του ότι ζητήσατε για μια ακόμη φορά εκλογές, παρουσιάσατε και βασικά κομμάτια του κυβερνητικού σας προγράμματος, περνώντας μάλιστα και σε πανηγυρικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις.

                        Κύριε Πρόεδρε, δεδομένου ότι εκ του νόμου οι βουλευτικές εκλογές αργούν, το ερώτημα είναι αν έχετε υπ' όψιν σας κάτι το οποίο θα τις επιβάλλει αυτές τις εκλογές νωρίτερα. Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ κα Παπαφωτίου. Να πω εισαγωγικά ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που μου απευθύνετε εσείς, εκπροσωπώντας την τηλεόραση της ΕΡΤ-3, την πρώτη ερώτηση. Και να πω ότι για μας είναι μια ένδειξη αγώνα και αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας, αυτό που οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εδώ και 3 μήνες, διεξάγουν σε αντίξοες συνθήκες.

                        Μιλήσατε για πανηγυρικές εξαγγελίες. Κυρία Παπαφωτίου, δεν κάναμε πανηγυρικές εξαγγελίες. Μιλήσαμε για τ’ αυτονόητα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση. Και χρέος πρώτιστο δικό μας, είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε κάθε συμπολίτης μας να μπορέσει όχι απλά να επιβιώσει, να ζήσει με αξιοπρέπεια.  Δεν πρόκειται  λοιπόν για πανηγυρικές και προεκλογικού τύπου εξαγγελίες.

                        Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση και είναι έξω και πέρα από κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι αδιαπραγμάτευτο. 

                        Όταν στην Ελλάδα έχουμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Commission 500.000 οικογένειες που έχουν μηδενικό εισόδημα, που δεν έχουν εισόδημα, κι όταν σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF έχουμε 600.000 παιδιά και βρέφη που υποσιτίζονται, δεν πρόκειται  λοιπόν για πανηγυρικές εξαγγελίες.

                        Βρισκόμαστε σε μια δραματική κατάσταση και οφείλουμε να προσδιορίσουμε την ελάχιστη δυνατή βοήθεια ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση.

                        Οι εκλογές λοιπόν δεν είναι ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της ανυπομονησίας του. Δεν ανυπομονούμε να βρεθούμε σε θέσεις εξουσίας. Οι εκλογές και η αλλαγή πορείας για τον τόπο είναι ζήτημα επιβίωσης για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ζουν στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και ζήτημα κυριαρχίας και προοπτική για τη χώρα.

                        Με ρωτάτε πώς αυτό θα γίνει. Στην ομιλία μου είπα ξεκάθαρα ότι δεν περιμένουμε να φύγει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά από μόνη της. Και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δε θα πέσει από δολιοφθορά, όπως ο ίδιος υπονόησε σε μια συνέντευξή του. Θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση.

                        Βλέπω ότι σε μια συνέντευξή του σήμερα ο Πρωθυπουργός θυμάται τη συνταγματική κυβερνητική θητεία των 4 χρόνων και λέει ότι θα εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία. Ξεχνά ότι και ο ίδιος έγινε Πρωθυπουργός από εκλογές που έγιναν πολύ πριν εξαντληθεί η συνταγματικά καθορισμένη περίοδος. Γιατί; Διότι έπεσε η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση του  κ. Παπανδρέου και έπεσε και η δεύτερη, του κ. Παπαδήμα.

                        Όπως έχουν πέσει λοιπόν ήδη δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, από την αντίδραση, την αντίσταση και τη διεκδίκηση του ελληνικού λαού, από την πλήρη αναντιστοιχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής με τη λαϊκή επιθυμία, έτσι, σύντομα, θα πέσει και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Και θα πέσει, επαναλαμβάνω, κάτω από τη λαϊκή κινητοποίηση και τη λαϊκή αντίδραση.

κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ («Ρ/Σ ΕΡΤ-3»): Προσυπογράφοντας τα όσα είπε η συναδέλφισσα, η κα Παπαφωτίου, να πούμε και στους συναδέλφους αλλά και όσους μας ακούνε, ότι παραμένουμε στους χώρους εργασίας, ορθοσταντούντες και ορθοβαδίζοντες, παραμένουμε παράγοντας καθημερινό 24ωρο πρόγραμμα ενημερωτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό. Και εκεί θα μείνουμε, γιατί πιστεύουμε στο δίκαιο αυτού του αγώνα. Παράνομοι είναι κάποιοι άλλοι.

                        Κύριε Πρόεδρε, θα έρθω σ’ ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι σας απασχολεί κι εσάς, όπως και όλο το πολιτικό σύστημα. Διαβάζω δυο μικρές φρασούλες: «Κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, διχάζουν τον ελληνικό λαό». Είναι φράσεις του κ. Σαμαρά και απευθύνονται στην αγαπημένη του θεωρία των δύο άκρων.

                        Πώς σκέφτεστε ν’ αντιμετωπίσετε και αν έχετε την εκτίμηση ότι αυτό σας κάνει πάρα πολύ κακό, σπέρνοντας το φόβο, ίσως και την καχυποψία, μέσα στους κόλπους του εκλογικού Σώματος; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σπυριδωνίδη, αναφέρεστε στην περιβόητη θεωρία των δύο άκρων που έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα, όχι μόνο σε Αριστερούς και Αριστερές, αλλά κυρίως προκειμένου, και αυτό είναι που  μας φοβίζει, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής συνεργασίας του κόμματός του με την Ακροδεξιά. Κι αυτό είναι θλιβερό.

                        Προχθές είχαμε ένα επεισόδιο στο Πέραμα που αναδεικνύει την πραγματική μορφή αυτής της συμμορίας, της νεοναζιστικής συμμορίας που παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό μ’ ένα προσωπείο  αντισυστημικό, φιλολαϊκό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμμορία μπράβων που επιτίθενται όχι μονάχα σε ανθρώπους με άλλο χρώμα και μετανάστες, αλλά και σε ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, διαφορετική πολιτική τοποθέτηση από αυτούς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

                        Ο λαλίστατος κ. Κεδίκογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μέχρι σήμερα δε βρήκε ούτε μια λέξη για να σχολιάσει και να καταδικάσει αυτή την επίθεση. Καθημερινά, σε κάθε μου δήλωση, δύο και τρία τα σχόλιά του. Δε βρήκαν μια λέξη για να καταδικάσουν τη βάναυση αυτή και επικίνδυνη για τη δημοκρατία επίθεση από Χρυσαυγίτες στα μέλη ενός πολιτικού κόμματος που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο.

                        Αντ’ αυτού μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ζητούσε από τη Νέα Δημοκρατία και από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση, δεν είχαμε καν ανακοίνωση καταδίκης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είχαμε μια αισχυντηλή δήλωση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έβαζε σε ίσα σταθμά και αντί να καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.

                        Εγώ σήμερα θέλω ν’ απευθυνθώ με αίσθημα ευθύνης όχι στους Αριστερούς και στις Αριστερές, θέλω ν’ απευθυνθώ στο δημοκρατικό κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και στα δημοκρατικά της στελέχη. Αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές επιλογές. Είναι επικίνδυνες όχι για το ΣΥΡΙΖΑ, επικίνδυνες για τη δημοκρατία και για τη χώρα.

                        Κι επειδή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, θα θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό, την περίοδο της κυβερνητικής κρίσης του Ιούνη, είχε διαρρεύσει η απειλή του Γραμματέα της κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου, του κ. Μπαλτάκου, «μη μας πιέζετε, θα συνεργαστούμε με τη Χρυσή Αυγή αν μας πιέσετε».

                        Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι αυτή η προσπάθεια ίσων αποστάσεων απέναντι σε μια παράταξη που έχει συνδέσει την πορεία της με τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και προκοπή σ’ αυτό τον τόπο από τη μια πλευρά κι από την άλλη πλευρά με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυτής, υποκρύπτει όχι μονάχα τη μικροπολιτική σκοπιμότητα να δυσφημιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπονομευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κρυφή επιθυμία που υπάρχει στη σκέψη και στο μυαλό ορισμένων για μελλοντική συνεργασία του κόμματος του κ. Σαμαρά με την Ακροδεξιά.

                        Όποιος λοιπόν σήμερα παίρνει ίσες αποστάσεις από το Μανόλη Γλέζο από τη μια πλευρά και από τον κ. Μιχαλολιάκο από την άλλη, καλό είναι να κοιτάξει τον εαυτό  του στον καθρέφτη. Απευθύνω λοιπόν έκκληση στο δημοκρατικό κόσμο και στα δημοκρατικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλουν να παρέμβουν για να μην προχωρήσουν τέτοιου είδους επικίνδυνα σενάρια για τη δημοκρατία και για τη χώρα.

Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε πίσω σας το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ Ισχυρός- Αυτοδύναμος Λαός». Προχθές, την Παρασκευή, αντιστρέψατε ελαφρώς αυτό το σύνθημα στην ομιλία σας στο Λευκό Πύρο και είπατε, αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει και πανίσχυρος λαός.

                        Αυτό σημαίνει, και έρχομαι στο ερώτημα, ότι αν στις εκλογές όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές,  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει επιτευχθεί η αυτοδυναμία, θα κινηθείτε με σκοπό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές και με σκοπό να επιτευχθεί αυτοδυναμία;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σβέρκο, η εκτίμησή μου είναι ότι αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα και ότι ο στόχος της απόλυτης πλειοψηφίας στη νέα Βουλή είναι απολύτως εφικτός στόχος.

                        Εν τούτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος και τα εξαιρετικά κρίσιμα που έρχονται και που θα έχει ν’ αναλάβει η κυβέρνηση  κοινωνικής σωτηρίας που θα σχηματίσουμε, δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μιας κυβέρνησης που θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων  και θα στελεχωθεί από ικανούς, άξιους και έντιμους.

                        Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σ’ αυτή  τη δύσκολη πορεία, θα βρεθούν κι άλλες πολιτικές  δυνάμεις που θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν το δύσκολο έργο μας, που επαναλαμβάνω, παίρνει διαστάσεις εθνικής σημασίας. Και κανένα  κόμμα μόνο του δε μπορεί.

                        Η απεύθυνσή μας είναι διαρκής, πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς, που σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι αδιανόητο να προτάσσουν διαχωριστικές γραμμές και διαφωνίες. Από κει και πέρα είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι θα υπάρξουν κι άλλες δυνάμεις ή άλλοι Βουλευτές στην επόμενη Βουλή με τους νέους συσχετισμούς, που αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων θα στηρίξουν μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

                        Απαντώ λοιπόν με ευθύτητα στο ερώτημά σας, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, εν τούτοις είμαι εξίσου πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις και όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμή  μας στο λαό αλλά και μέσα στη νέα Βουλή, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δυνατότητά μας να διαπραγματευθούμε με επιτυχία προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, των συμφερόντων του λαού στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι.

κα  ΚΑΒΒΑΔΙΑ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να επιμείνω λίγο στο θέμα της αυτοδυναμίας, γιατί αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που την Παρασκευή το βράδυ σας ακούσαμε να ζητάτε ευθέως αυτοδυναμία για το ΣΥΡΙΖΑ.

                        Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, εκτιμάτε ότι έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία ένα τέτοιο κλίμα; Γιατί από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Και τι απαντάτε σε όλους όσους σας κατηγορούν ότι στην προοπτική της εξουσίας έχετε απεμπολήσει πολλά από τα κινηματικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καββαδία, στο πρώτο σας ερώτημα, αν πράγματι δεν είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα συντριπτικής δυναμικής για το ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, δε θα έσπευδαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να αλλάξουν τους εκλογικούς νόμους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και να ανοίξουν μια συζήτηση για το πώς θα κλέψουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξουν εκλογικούς νόμους τώρα και να μοιράσουν μεταξύ τους το bonus στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

                        Αυτά και μόνο είναι σημάδια ένδειξης ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει μια δυναμική και μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Οφείλω δε να σας πω ότι αυτή η δυναμική θα πολλαπλασιαστεί όταν τεθούν με ωμό τρόπο όπως τίθενται κάθε φορά πριν από την κάλπη τα διακυβεύματα, τα διλήμματα.

                         Ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα μπροστά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση το δίλημμα θα είναι ένα. Συνέχεια της πολιτικής του λάθους των μνημονίων που μας έχουν οδηγήσει στην κοινωνική καταστροφή ή αλλαγή πορείας; Ή μια νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα βγάλει τη χώρα από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και θα ξαναφέρει την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία στο λαό και στη χώρα; Αυτό θα είναι το δίλημμα.

                        Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μας έχοντας καθημερινή επαφή με τους πολίτες να γνωρίζουμε ότι αυτή η δυναμική που σήμερα μπορεί να μην εκφράζεται στο σύνολό της διότι ο κόσμος διακατέχεται από μια βουβή οργή, θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.

                        Σε ό,τι αφορά το δεύτερό σας ερώτημα όμως. Κοιτάξτε να δείτε κα Καββαδία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τους άλλους. Εμείς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ακριβώς επειδή η ελληνική κοινωνία πίστεψε ότι χωρίς ριζοσπαστικές λύσεις δεν μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα. Και εμείς δεν πρόκειται ούτε την ψυχή μας να χάσουμε ούτε τις αξίες μας και τις αρχές μας να πουλήσουμε. Πόσο δε μάλλον όταν η ίδια η πραγματικότητα και η ίδια η ζωή μας επιβεβαιώνει.

                        Όλες οι τοποθετήσεις μας, ριζοσπαστικές είπανε κάποιοι, ουτοπικές είπαν κάποιοι άλλοι, έξω από την πραγματικότητα μας λέγανε, όλες όμως οι τοποθετήσεις μας αποδείχθηκαν αληθινές. Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα της λιτότητας. Χρειάζεται και μπορούμε να πετύχουμε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, πάγωμα πληρωμής, αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα του χρέους και αυτή είναι μια λύση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης γι΄ αυτό και θα έχουμε συμμάχους τους λαούς της Ευρώπης σε αυτή την αναμέτρηση.

                        Ως εκ τούτου, εμείς νερό στο κρασί μας δεν πρόκειται να βάλουμε ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι το κρασί μας είναι αυθεντικό και γνήσιο και είναι καλό κρασί.

Θ. ΣΕΧΛΕΤΙΔΗΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Χτες στη σύσκεψη των φορέων που έγινε εδώ πέρα είπατε ότι αν αυτή η κυβέρνηση προλάβει και πουλήσει, ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΑΘ στη συνέχεια μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά προτεραιότητα θα ακυρώσει αυτή την πράξη. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε πώς θα συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι υπάρχει και ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν να διευκολύνει τις επανακρατικοποιήσεις. Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιχλετίδη ακριβώς επειδή υπάρχει η ελληνική νομοθεσία και Σύνταγμα δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι εκποιήσεις και μάλιστα έναντι πινακίου φακής δημόσιων πόρων. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσουμε μια προς μια αυτές τις συμβάσεις και αυτές τις εκποιήσεις. Και ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό που προέχει είναι η κυριαρχία μας και το δημόσιο συμφέρον, πιστεύουμε ότι θα έχουμε και τα νομικά μέσα, κυρίως όμως το ηθικό πλεονέκτημα για να επανεξετάσουμε και να ακυρώσουμε πράξεις και συμφωνίες, οι οποίες βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

                        Σε ό,τι δε αφορά το νερό, που είναι ένα δημόσιο αγαθό, αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό, στο οποίο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μονάχα όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα. Πρέπει να σας πω ότι σε όλο τον κόσμο υπήρξαν σημαντικότατες κοινωνικές συγκρούσεις με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του νερού.

                        Πριν από μια βδομάδα είχατε στην πόλη σας τον Υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας. Στη Βολιβία σας θυμίζω ότι η μεγάλη κοινωνική σύγκρουση που έφερε και τον Έβο Μοράλε στην εξουσία ήταν ακριβώς αυτό, η ιδιωτικοποίηση του νερού. Αλλά για να μη μιλάμε μονάχα για αναπτυσσόμενες χώρες, σε αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση του νερού υπήρξαν τρομακτικές συνέπειες. Μεγάλη αύξηση των τιμολογίων, κυρίως όμως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία.

                        Βασικό μας χρέος λοιπόν να προστατεύσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης όλων στα βασικά αγαθά και να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν θα το διαπραγματευτούμε με κανέναν εταίρο μας κ. Σιχλετίδη.

κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΑΥΓΗ»): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Για το μνημόνιο και το βασικό πολιτικό δίλημμα που το θέσατε ήδη σε συνέχεια πολιτικής του λάθους ή αλλαγή, δεσμευτήκατε εδώ από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής ότι το βράδυ των εκλογών και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ότι θα τελειώσει το μνημόνιο. Δεν είστε ωστόσο και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που το εξαγγέλλει και αντιγράφω από τη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», ο κεντρικός τίτλος είναι: «Μπορούμε να διώξουμε το μνημόνιο».

                        Εφόσον  και οι δύο προτάσεις έχουν με βάση τα λεχθέντα τον ίδιο στόχο, τι λέτε στον πολίτη ώστε να ξεχωρίσει ποια από τις δύο προτάσεις είναι προς το όφελός του, τι απαντάτε στο σχέδιο Σαμαρά για απεμπλοκή από το μνημόνιο αλλά και πώς σχολιάζετε επίσης πληροφορίες του σημερινού Τύπου που εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να ζητά από τις Βρυξέλλες στο μεθαυριανό του ταξίδι να μην πιέσουν οι δανειστές την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα αλλά και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση δεν αντέχει, όλα κρέμονται από μια κλωστή για να αντιγράψω και τον τίτλο από το «ΒΗΜΑ». 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδημητρίου δεν μπορώ πια να παρακολουθήσω τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Πρωθυπουργού. Ξεκίνησε από σφόδρα αντιμνημονιακός – θα θυμάστε – πριν από δύο χρόνια από αυτό εδώ το βήμα, μιλούσε για το λάθος, για το έγκλημα, ότι θα διορθώσει το λάθος, μετά πέρασε στην πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης, μόλις έγινε Πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι ήταν αμαρτωλός και πήγε στην κα Μέρκελ και είπε «ουδείς αναμάρτητος». Και από αντιμνημονιακός σφόδρα έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών.

                        Υπέγραψε το Νοέμβρη το δεύτερο σκληρότερο μνημόνιο, αύξησε τη δόση δηλαδή του λάθους. Μέχρι προχτές μας έλεγε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος να βγούμε από την κρίση, σήμερα διαβάζω σε έναν τίτλο εφημερίδας, σε συνέντευξή του συνειδητοποιεί ότι πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο.

                        Συμφωνούμε απολύτως μαζί του. Πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο και θα φύγουμε από το μνημόνιο. Μόνο που από το μνημόνιο δεν θα φύγουμε με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο από τη χώρα. Θα φύγει από την κυβέρνηση προφανώς. Και το μνημόνιο θα φύγει και θα πάει στην ιστορία, ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο, εξαθλίωση, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα.

                        Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Κύριε Παπαδημητρίου, είναι σε όλους γνωστό, νομίζω και η εφημερίδα σας το έχει αναδείξει, ότι ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί και έχει υπογράψει για νέα μέτρα από το καλοκαίρι. Έχει υπογράψει σε επιστολή που έστειλε στην κα Μέρκελ ότι εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, εάν δεν βγει το πρόγραμμα, θα προχωρήσει σε όσα μέτρα είναι αναγκαία να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν. Σε νέα μέτρα δηλαδή.

                        Ας μην κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό άλλο. Και εν τοιαύτη περιπτώσει ας πούμε για μια φορά την αλήθεια. Οι δανειστές μας ανοίξανε τα χαρτιά τους εν μέσω των γερμανικών εκλογών και είπαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014 – 2015.

                        Το προσδιόρισε ο κ. Σόιμπλε στα 10 με 15 δισεκατομμύρια. Είχαμε όμως και την αναφορά εκπροσώπων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία που μίλησαν για το συνολικό δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2020 που το προσδιόρισαν στα 77 δις. Έχετε καμία αμφιβολία ότι εάν είναι να υπογράψουν νέο πακέτο 77 δις, όπως μας προτείνουν, αυτή τη φορά θα το κάνουν χωρίς νέα μέτρα; Και μάλιστα με αυτούς που ήδη έχουν δοκιμάσει πως ό,τι και να τους προτείνουν το αποδέχονται;

                        Ας μην γελιόμαστε λοιπόν. Το ζήτημα είναι να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε το λάθος. Το ζήτημα είναι να βγούμε από το μνημόνιο πράγματι και από το μνημόνιο δεν μπορεί να μας βγάλει κανένας άλλος παρά μονάχα ο ελληνικός λαός. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας βγάλει από το μνημόνιο μόνος του. Ο ελληνικός λαός μπορεί να μας βγάλει.

                        Γι’ αυτό και προχθές στην ανοιχτή συγκέντρωση στη Λεωφόρο Νίκης, δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό σε μια νέα ξεκάθαρη συμφωνία, σε ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό συμβόλαιο. Η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και ο εκδημοκρατισμός. Η δέσμευση του ελληνικού λαού και η υποχρέωσή του με την ψήφο του να ακυρώσει το μνημόνιο το βράδυ της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV»): Να σας καλημερίσω και να σας καλωσορίσω στη Θεσσαλονίκη. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω χωρίς βέβαια να είναι η πιο ουσιώδες παράμετρος που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία ενός πολιτικού αρχηγού το επικοινωνιακό του προφίλ όμως στην εποχή της εικόνας εκπέμπει θετικά ή αρνητικά μηνύματα στους πολίτες. Φαντάζομαι θα συμφωνείτε με αυτό.

                        Δέχεστε τελικά πως ήταν ένα λάθος επικοινωνιακά που έδωσε τροφή για σχόλια σε επικριτές σας το Βurberry πουκάμισο που φορέσατε στην πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χριστοδουλίδη, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το τι χρώμα πουκάμισο, ή μάρκα πουκάμισο φοράμε.

                        Και νομίζω ότι πράγματι η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε μια μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δείχνει μια ανησυχία. Υπάρχει μια αγωνία να προσπαθήσουν, όχι με επιχειρήματα, όχι με θέσεις, αλλά με τέτοιου είδους δευτερεύοντος σημασίας και ουσίας γεγονότα, να διαμορφώσουν ένα κλίμα που απαντά σε επικοινωνιακές στοχεύσεις και μόνο.

                        Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτού του είδους τη συζήτηση σε μια σοβαρή, πιστεύω, συνέντευξη Τύπου.

Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΕΡΤ»): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να έρθω στο θέμα των δημοτικών εκλογών. Κατ’ αρχήν θα ήθελα το σχόλιό σας, την κριτική σας, τη γνώμη σας για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατεβάσει η κυβέρνηση για τον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων.

                        Και το δεύτερο. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά και εσάς, δηλαδή εννοώ το ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιες συμμαχίες θα κατέβετε στις δημοτικές εκλογές; Με ποιους και με ποιες συμμαχίες;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής ασχοληθήκαμε διεξοδικά με το θέμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι αυτές σώνει και καλά θα γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό που λέει και ο λαός μας, «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».  Πρέπει πρώτα να είμαστε έτοιμοι, να προετοιμαστούμε για μια σκληρή μάχη που ούτως ή άλλως θα είναι σκληρή είτε γίνουν πριν, είτε γίνουν μετά.

                        Εκεί αναδείξαμε κάποιους βασικούς άξονες της πολιτικής μας. Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση θα παίξει κομβικό ρόλο και στην προστασία του λαού μας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από το μνημόνιο, όμως θα παίξει κομβικό ρόλο και στο σχέδιο της εθνικής ανασυγκρότησης. Για να παίξει όμως κομβικό ρόλο πρέπει να υπάρξουν σημαντικές, ριζικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

                        Πρώτα απ’ όλα δήμαρχοι οι οποίοι θα έχουν διάθεση να συγκρουστούν με ανιδιοτέλεια πέρα και έξω από συμφέροντα, πέρα και έξω από την κυρίαρχη διαπλοκή και δυστυχώς έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο διάστημα, πολλούς δημάρχους –με θλίψη το λέω αυτό- να κρίνονται ένοχοι για μίζες, για διαφθορά. Η πόλη της Θεσσαλονίκης άλλωστε έχει τέτοια παραδείγματα, δυστυχώς.

                        Συνεπώς, χρειάζεται ένα κύμα ριζοσπαστικής αλλαγής  και σε πρόσωπα και σε ιδέες και σε αντιλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς θα στηρίξουμε πρόσωπα με κριτήριο την εντιμότητα, την ικανότητα, την ανιδιοτέλεια και βεβαίως τη συμφωνία στις βασικές προγραμματικές θέσεις σε συνδυασμούς που θα χαρακτηρίζονται από ριζοσπαστική διάθεση και αγώνα για σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. Στη βάση της προοδευτικής, ριζοσπαστικής, δημοκρατικής, αλλά και πατριωτικής, εγώ θα έλεγα, προοπτικής για τον τόπο και για την τοπική κοινωνία.

                        Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και στη διαβούλευση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας με όλους και όλες, όσους σε αυτό το προσκλητήριο θα ανταποκριθούν.

                        Και να σας πω και κάτι ακόμη. Το θέμα των συμμαχιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας μάλλον κάποιους άλλους πρέπει να αφορά περισσότερο από ό,τι εμάς. Διότι οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια, θα είναι στο δεύτερο γύρο.

                        Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι στην κρίση των πολιτών θα είναι στο δεύτερο γύρο να κερδίσουν στους περισσότερους Δήμους και στις περισσότερες Περιφέρειες και πιστεύω ότι θα κερδίσουν ακριβώς διότι έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα ευρύτατα χαρακτηριστικά. Δεν θα έχουμε δηλαδή σώνει και καλά υποψήφιους κομματικά στελέχη, αλλά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αυτοί που θα υποστηριχθούν από το ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική πλειοψηφία θα κερδίσουν Δήμους και Περιφέρειες.

                        Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε και σπεύδουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε σας ακούσαμε τις τελευταίες μέρες να περιγράφετε το ζήτημα της διεκδίκησης της αποζημίωσης για το κατοχικό δάνειο, ως κεντρικό στοιχείο της όποιας διαπραγμάτευσης ή κουβέντας θα κάνετε με τη γερμανική Κυβέρνηση και όχι μόνο με τους δανειστές.

                        Όμως χτες, σχεδόν ταυτόχρονα με εσάς που λέγατε όσα λέγατε για το κατοχικό δάνειο, ο επικεφαλής του Die Linke της γερμανικής Αριστεράς ο κ. Ριξινγκερ ένας από τους συνομιλητές σας στην Ευρώπη και από τους συμμάχους σας πολιτικούς, αν δεν κάνω λάθος εντός της εβδομάδας θα πάτε και στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στη Γερμανία, απέρριψε το αίτημα αυτό όπως διατυπώθηκε από εσάς. Είπε δηλαδή ότι δεν αποδέχεται ένα τέτοιο αίτημα ως Κόμμα της γερμανικής Αριστεράς και ότι «εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να κοιτάμε το παρελθόν και καλό θα είναι να κοιτάμε το μέλλον». Αυτό είναι από μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντεσμπλατ».

                        Θα ήθελα να μου πείτε, η εκτίμηση είναι προφανώς δική  μου αλλά και όχι μόνο δική μου, ότι αν ο βασικός σας σύμμαχος στη Γερμανία απορρίπτει αυτό το αίτημα, δεν μπορεί να συζητήσει η κα Μέρκελ για κάτι τέτοιο και πάντως αν μιλάτε για πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη, αν ο βασικός σύμμαχος και σε πολλά σημεία υποστηρικτής σας απορρίπτει ένα τόσο κεντρικό στοιχείο της διεκδίκησής σας πως μπορείτε να μιλάτε ρεαλιστικά για μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία στην Ευρώπη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Κωβαίε δεν έχω υπόψη  μου τη συγκεκριμένη συνέντευξη, δεν μπορώ να ξέρω σε τι είδους ερώτημα απάντησε ο κ. Ριξινγκερ. Εγώ ξέρω τις επίσημες θέσεις του Die Linke και οφείλατε να τις ξέρετε κι εσείς. Είναι διατυπωμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ: Συγνώμη που παρεμβαίνω, πρόκειται για αλλαγή της θέσης του Κόμματός του.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επειδή τα Κόμματα έχουν συλλογικές διαδικασίες και επειδή πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει και σε εμάς στην Ελλάδα ότι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή σε συνεντεύξεις βγαίνει μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί σε όσα πραγματικά ειπώθηκαν, εγώ οφείλω μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να σταθώ -και εσείς πιστεύω- στα όσα δημόσια έχει διατυπώσει και στις συλλογικές αποφάσεις του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία. Και όσα δήλωσε η συμπρόεδρος του Κόμματος στην εφημερίδα των Συντακτών αν δεν κάνω λάθος πριν από δύο εβδομάδες σε συνέντευξή της ότι είναι ένα αίτημα Δίκαιο και μια ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό.

                        Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες με τις οποίες αυτό το αίτημα και αυτή η διεκδίκηση θα υλοποιηθεί ώστε να είναι αποτελεσματική, είναι κάτι, το οποίο πρέπει να αφορά όχι μονάχα τον ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον τόπο.

                        Και είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι ακόμη και αυτό που υποσχέθηκε ο Υπουργός των Εξωτερικών τότε ο κ. Αβραμόπουλος στη συζήτηση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δηλαδή τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή ώστε όλοι μαζί –όλοι μαζί θα έπρεπε- να διεκδικήσουμε αυτό το μείζον εθνικό θέμα, δεν έχει προχωρήσει. Και όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αλλά έχω την αίσθηση ότι δυστυχώς η βασική γραμμή της Κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, είναι μια γραμμή ότι μόνο οι Έλληνες χρωστάνε και μόνο οι Έλληνες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και όχι να διεκδικούν αυτά που άλλοι τους χρωστάνε.

                        Σε τελική ανάλυση εμείς κ. Κωβαίε θα επιδιώξουμε το ζήτημα αυτό όχι μόνο να μην το μεταθέσουμε στις καλένδες, αλλά να το αξιοποιήσουμε όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για λόγους ουσίας.

Στόχο έχουμε να συγκροτήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές μια πλατειά εθνική Επιτροπή, παίρνοντας ως κορμό τη σημερινή Επιτροπή διεκδίκησης και αξιοποιώντας προσωπικότητες, Έλληνες και ξένους, διότι πραγματικά πιστεύουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα υπάρξει ευρύτατη υποστήριξη όχι μόνο από την πλευρά του ελληνικού λαού αλλά και από δυνάμεις και όχι μόνο στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

                        Και πρέπει να σας πω κάτι κ. Κωβαίε που κατά την άποψή μου είναι σημαντικό. Αλλάζει το κλίμα. Όχι το κλίμα για την Κυβέρνηση Σαμαρά, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αλλάζει το κλίμα απέναντι στον ελληνικό λαό. Εγώ όπου πηγαίνω κ. Κωβαίε συναντώ, πηγαίνω σε συγκεντρώσεις πολιτών στην Ευρώπη πολυπληθείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.

                        Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να δυσφημίσουν τους Έλληνες, έβγαιναν διεθνώς και έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, τα θυμάστε φαντάζομαι. Ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός τα έλεγε! Δημιουργήθηκε ένα κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι εμείς φταίμε, εμείς είμαστε το μαύρο πρόβατο. Όμως σήμερα αυτό το κλίμα αλλάζει.

                        Σας θυμίζω ότι ενάμιση χρόνο πριν είχαμε διαδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες». Διότι διαπιστώνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί –που στο ίδιο καζάνι βράζουν με εμάς- ότι έρχεται η σειρά τους και ότι είμαστε αποδιοπομπαίοι τράγοι, όχι μαύρα πρόβατα.

                        Πριν από ένα χρόνο, τέλος Σεπτέμβρη ήμουν στο Αμβούργο σε εκδήλωση των γερμανικών Συνδικάτων και του Die Linke, ήταν χιλιάδες Γερμανοί οι οποίοι υποστήριζαν το αίτημα να σταματήσει η βάρβαρη λιτότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και ότι η Κυβέρνησή τους, τους φορολογεί για να δίνει χρήματα στους τραπεζίτες και όχι στον ελληνικό λαό.

                        Πιστεύω λοιπόν ότι και στο αίτημά μας για την ιστορική δικαίωση αυτού του αδικαίωτου αιτήματος, που είναι πρωτίστως ηθικό, αλλά και στο αίτημά μας να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους το ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους, σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν θα είμαστε εμείς και η κα Μέρκελ, θα είμαστε από τη μια μεριά εμείς και οι λαοί της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά η κα Μέρκελ με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και πιστεύω ότι σε αυτή τη σύγκρουση θα κερδίσουν αυτοί που έχουν δίκιο.

Μ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ («ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»): Κύριε Πρόεδρε είναι κάπως πιο εστιασμένο το ερώτημά μου. βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η Κυβέρνηση προωθεί τη διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στην οποία κι εσείς έχετε αντιταχτεί, αυτό οδηγεί σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής διακυβεύεται, απειλείται τέλος πάντων.

                        Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να νοικιάσει δυο γαλλικές φρεγάτες, έναντι 200 εκ. ευρώ ετησίως. Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η θέση σας όσον αφορά αυτό το θέμα και ποια είναι η θέση σας για το αν και τι είδους αμυντική βιομηχανία μπορεί να έχει η Ελλάδα. Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Μητσοπούλου, στην επίσκεψη του κ. Ολάντ στη χώρα μας -ειρήσθω εν παρόδω μου θυμίζετε ότι είχα κατηγορηθεί πολύ για  μια πρόβλεψη που είχα κάνει και μάλλον δικαιώνομαι όταν είχα βρεθεί στη Γαλλία-  του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας, στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την ενοικίαση από την πλευρά της χώρας μας γαλλικών φρεγατών.

                        Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα.

                        Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο.

                        Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, άρα έχει πραγματικά ανάγκη να έχει ένα στράτευμα αξιόμαχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι έγκλημα να κλείνουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, να απειλείται η ΕΑΒ τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όσο και αν εξορθολογιστούν και πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα υπάρχει πάντα ανάγκη για δαπάνες.

                        Σε αυτό το πλαίσιο οφείλω να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε τον Ιούνιο από το Τμήμα Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και από το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δυνατότητα κατασκευής σε ελληνικά Ναυπηγεία από ελληνική σχεδίαση πλοίων. Το λεγ communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ