2013-09-15 10:11:04
Φωτογραφία για Φοιτητές από τις ΗΠΑ σπουδάζουν ... την Κρήτη!
Το Πανεπιστήμιο του Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια δεν είναι απλά ένα ανώτατο διακεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Η.Π.Α. Είναι ένα πανεπιστήμιο που φέρει, πλέον... ελληνική υπογραφή με κρητική ιδιοσυγκρασία καθώς οφείλει τη «διάσωσή» του, στον αείμνηστο 11ο πρόεδρο του Κωνσταντίνο Παπαδάκη απόφοιτο του ΕΠΜ από τα Μεσκλά Χανιών.

Αυτός ο άνθρωπος έμεινε στην ιστορία για την αποτελεσματικότητα του αλλά και για την προσπάθεια που έκανε για την καθιέρωση ελληνικών σπουδών, που δεν έχουνε σχέση με την αρχαία Ελλάδα αλλά με τη σύγχρονη Ελλάδα και ειδικά με την Κρήτη. Ο πρόωρος χαμός του δε λάβωσε την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει.

Σημαντικοί άνθρωποι, επίσης από το νησί, συνεχίζουν στα ίδια βήματα διότι η Κρήτη έχει πολλά να διδάξει και να λειτουργήσει - γιατί όχι - ως ένα ζωντανό αμφιθέατρο εκπαίδευσης σε πολλούς τομείς Eνόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, το MadeinCreta παρακολούθησε τη δραστηριότητα του μοναδικού προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ που αφορά στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που γίνονται στο νησί.


Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι από την Κρήτη στη Φιλαδέλφεια, με επιστροφή και σημείο αναφοράς στη μεγαλόνησο.

Σπουδές ... στου Παπαδάκη

Φιλαδέλφεια, 1891. OAntony Drexel έχει ξεκινήσει να επεκτείνει την οικογενειακό γραφείο εκκαθάρισης εμπορικών συναλλαγών στην οδό Μάρκετ, με νέο υποκατάστημα στη Ν. Υόρκη προσλαμβάνοντας τον J. P. Morgan.

Μαζί ετοιμάζουν την πρόταση για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου της Γουόλ Στριτ. Επιστρέφοντας στη Φιλαδέλφεια προχωρά στη δημιουργία του Ντρέξελ, ενός πανεπιστημίου με έμφαση στο εμπόριο και τη μηχανολογία.

Με αυτή την παράδοση έρχεται ως Πρόεδρος στο Ντρέξελ ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης, απόφοιτος του ΕΜΠ από τα Μεσκλά Χανίων. Ήταν ο ενδέκατος Πρόεδρος του Ντρέξελ έμεινε στην ιστορία για την αποτελεσματικότητά του διαμορφώνοντας το σύγχρονο πρόσωπο του ενός πολυσχιδούς, ερευνητικού Πανεπιστημίου με διεθνή αναγνώριση και υψηλή κατάταξη στις ΗΠΑ και διεθνή ερείσματα από την Κίνα, ως τη Μεσόγειο και τη Λ. Αμερική, και με 23.000 φοιτητές (το 2009 με το θάνατό του, ξεκινώντας από τις 11.000).

Η αναμόρφωση του Ντρέξελ με τη μεγαλύτερη ιδιωτική ιατρική σχολή στις ΗΠΑ, την εξειδικευμένη νομική σχολή, την επέκταση στην Καλιφόρνια και την ενίσχυση του διεθνισμού και της πρακτικής απασχόλησης φοιτητών. Η επίδρασή του στην εκπαίδευση και στην οικονομική δραστηριότητα της πάλαι ποτέ πρωτεύουσας των ΗΠΑ έκανε την πόλη της Φιλαδέλφεια να ονομάσει την περιοχή του κεντρικού κτιρίου του Ντρέξελ “Papadakisplace’’:«...στου Παπαδάκη»!

H επίδραση της Κρήτης στους χώρους του Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια είναι έκδηλη με το κτίριο «Μπεχράκη», το αθλητικό κέντρο «Δασκαλάκη», την έδρα Επιχ. Ηθικής «Στρατάκη» κ.ά., αλλά και το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών που δημιούργησε, με πρόσκλησή του, η Ηρακλειώτισσα Δρ. Μαρία Χναράκη. Είναι το μοναδικό για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Η.Π.Α., πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών, με έμφαση στη νεότερη Ελλάδα και Κρήτη, που υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο Drexel με τάξεις που ξεπερνούν τις 140 εγγραφές ανά ακαδημαϊκό έτος

Ελληνικά προγράμματα σπουδών

Tο πρόγραμμα συνεχίζει το όραμα του αείμνηστου Προέδρου Παπαδάκη με τη Δρ. Χναράκη να έχει δημιουργήσει 17 καινούργια μαθήματα για τη σύγχρονη Ελλάδα, με έμφαση την Κρήτη. Όπως αναφέρει η ίδια, «το πρόγραμμα προσφέρει μαθήματα επιλογής που οδηγούν σε έλασσον (minor) πτυχίο συμπληρωματικό του κύριου (major) πτυχίου των φοιτητών, υιοθετώντας τη βιωματική μάθηση για τη διδασκαλία ανθρωπολογίας, ιστορίας, γλώσσας, λαογραφίας και επιχειρηματικότητας με την Ελλάδα και την Κρήτη ως αμφιθέατρο».

Παράλληλα, ετοιμάζονται διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, με σκοπό την ανάδειξη θετικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας και την καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων. Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση των εμπειριών των φοιτητών του μαθήματος «Ελληνική Επιχειρηματικότητα» στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, που προβάλλει μελέτες περίπτωσης ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή ανταγωνιστικότητα, που αντιστέκονται στην κρίση. Ελληνικές επιχειρήσεις που μελέτησαν οι φοιτητές είναι η CretaFarms, η Gramvousa- Ballos, η 25A-Cretan Herbal Chem, τo Μάννα-Τσατσαρωνάκη, η Τράπεζα Χανίων, η ΓΑΙΑ, η Costa Navarino, η Cocomat, η αμυντική βιομηχανία “Miltech Hellas”και η εταιρεία ηλεκτρικής προστασίας “Raycap’’.

Το ΜadeinCreta παρακολούθησε μια ιδιαίτερη πτυχή των Ελληνικών Σπουδών που διεξάγεται στην Κρήτη: το Πρόγραμμα Σπουδών Αλλοδαπής "Drexel Abroadin Crete" με έδρα το Ηράκλειο και 4 πανεπιστημιακά μαθήματα στην Κρήτη που παρέχει 12-18 διδακτικές μονάδες του Drexel και παράλληλα προετοιμάζει την εργασία στην Κρήτη για έως 10 φοιτητές το χρόνο, οι οποίοι λαμβάνουν την υποτροφία Βιδαλάκη. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, στο Ηράκλειο, με το Χανιώτη μεγιστάνα Ευτύχη Βλαχάκη της “Earth Friendly Chemicals” που σκέφτεται την Ελλάδα σαν οικολογικό κόμβο.

Οι φοιτητές του προγράμματος εκπονούν ειδικές εργασίες και εξατομικευμένα μαθήματα σε ευρύ φάσμα θεμάτων: από τη συνεισφορά της Τράπεζας Χανίων, την κοινωνική λειτουργία του καταφυγίου προσφύγων ΟΗΕ στα Ανώγεια μέχρι τις διατροφικές καινοτομίες της CretaFarms, από την αγορά συμβολαίων καλαθοσφαίρισης έως την ιστορία της ιατρικής και την ψυχοθεραπευτική σημασία των λαϊκών δρώμενων, αλλά και από την εγκατάσταση του ποντιακού ελληνισμού στις ΗΠΑ και τα πολιτικά διδάγματα αρχαίας τραγωδίας, μέχρι το κοινωνικό δίκτυο της «e-βασιλόπιτας».

Η Κρήτη μέσα από τα μάτια των φοιτητών

Το MadeInCreta μίλησε με το βοηθό του προγράμματος κ. Κατερινάκη και με τους φοιτητές που ήρθαν στην Κρήτη για την εμπειρία και τις εργασίες τους, τελικά έφυγαν από το νησί με εμπειρία ζωής.

Sean McPartland: "Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της κοινωνικής πτυχής της κρίσης στις ΗΠΑ και της οικονομικής στην Ελλάδα είναι ότι στην ελληνική περιφέρεια δεν έχουν εξαπλωθεί οι συνέπειες της κρίσης. Παρατηρώντας τη ρουτίνα των ανθρώπων είδα ότι δεν αισθάνονται το μέγεθος της δυσκολίας και πιστεύουν στη βελτίωση της κατάστασης, ενώ στις ΗΠΑ ο πολιτικός διάλογος δεν εκτονώνει τους ανθρώπους. Η εμπειρία των προσωπικών σχέσεων στην Κρήτη και το δίκτυο αλληλοϋποστήριξης που διαπίστωσα πιστεύω ότι διατηρεί το ηθικό των ανθρώπων σε μια κοινότητα".

AmandaShauer: "Μου έκανε εντύπωση η οργάνωση πολλών τοπικών επιχειρήσεων και τραπεζών που βασίζονται στους δεσμούς με την τοπική κοινωνία και όχι σε τυπικές προσεγγίσεις. Η προαγωγή κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων, ευκαιριών και του χαρακτήρα της τοπικότητας αλλά με εξωστρέφεια αποτελεί στοιχείο οικονομικής διαφοροποίησης. Βίωσα την έννοια της φιλοξενίας, όχι μόνο σαν επισκέπτρια αλλά και σαν επιχειρηματική πρακτική εξυπηρέτησης και είναι σίγουρα η διαφορά στην Κρήτη".

Rebecca Olsho:"Η Κρήτη ήταν για μένα ιδανικός τόπος για το πρόγραμμα αλλοδαπής, τόσο για τη φυσική και πολιτιστική ομορφιά όσο και για τον καίριο ρόλο της στη Μεσόγειο που αποτέλεσε κύριο ερευνητικό θέμα μου. Ο ιστορικός ρόλος του Ελ. Βενιζέλου, η σημασία της θρησκείας για τους ανθρώπους, το γεωστρατηγικό και ενεργειακό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Κρήτη, η σημασία της για την ελληνική ΑΟΖ τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και στην αντίληψη των αρχών και των κατοίκων της αποτέλεσαν στοιχεία διαμόρφωσης ενός πλαισίου διεθνούς δικαίου διαπραγματεύσεων. Η παρουσία μου στην Κρήτη ήταν μια εμπειρία ζωής".

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο MadeinCreta Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ