2013-09-15 07:01:38
Φωτογραφία για Με την πλάτη στον τοίχο η Εθνική
Την ήττα με σκορ 73-65 γνώρισε η Εθνική Ελλάδας στη Λιουμπλιάνα από την «οικοδέσποινα» Σλοβενία, με αποτέλεσμα το… ταξίδι της στο τουρνουά να λάβει πρόωρο τέλος. Μοναδικό σενάριο πρόκρισης είναι να μπορέσει η Ελλάδα στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική να κερδίσει την Κροατία και παράλληλα η Ιταλία να επικρατήσει της Ισπανίας!

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε το παιχνίδι για την Εθνική. Οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι παρασύρθηκαν από τον ρυθμό των Σλοβένων και έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους σε άμυνα και επίθεση. Ο Γκόραν Ντράγκιτς με 11 πόντους (τους πρώτους της ομάδας του) εξέθεσε την ελληνική άμυνα με αποτέλεσμα οι Σλοβένοι να πάρουν προβάδισμα. Μάλιστα, με τις κακές επιλογές και στην επίθεση, η Ελλάδα βρέθηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου να χάνει με νταμπλ σκορ, 26-13!

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα άλλαξε αρχικά, ωστόσο στη συνέχεια οι Σλοβένοι συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και ξέφυγαν με 16 πόντους (43-27)! Το μόνο παρήγορο για την «επίσημη αγαπημένη» ήταν το πολύ καλό ποσοστό στις βολές, που άγγιξε το τέλειο με 12/13 προσπάθειες. Ο ηγέτης της Σλοβενίας Γκόραν Ντράγκιτς συνέχισε να μας «πληγώνει» και στα μισά του αγώνα είχε πετύχει ήδη 18 πόντους!


Η «οικοδέσποινα» Σλοβενία με κεκτημένη ταχύτητα μπήκε δυναμικά και στην τρίτη περίοδο. Μάλιστα η παρέα του Γκόραν Ντράγκιτς έφτασε να προηγείται με 26 πόντους διαφορά (60-34), την ώρα που ο Κώστας Παπανικολάου αποχωρούσε από το παιχνίδι τραυματίας. Τελικά οι αλλαγές του Μάλκοβιτς και το πείσμα των διεθνών επέτρεψαν στην Ελλάδα να τρέξει σερί 10-0 και να κλείσει στο 30’ πίσω στο σκορ με 62-46.

Η αντεπίθεση της Ελλάδας ήρθε, αλλά ομολογουμένως άργησε πάρα πολύ. Στον επίλογο οι διεθνείς κατάφεραν να μειώσουν αρχικά στους 9 (64-55) με μπροστάρη τον Σπανούλη, ενώ το σκορ έφτασε και στο -6 (68-62). Κάπου εκεί δύο λάθη στις επιθέσεις και τα άστοχα τρίποντα από Σπανούλη, Περπέρογλου και Ζήση καταδίκασαν την «επίσημη αγαπημένη» που μοιραία γνώρισε την ήττα. 

Τα δεκάλεπτα: 13-26, 27-43, 46-62, 65-73.

Ελλάδα (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 6, Μπουρούσης 6, Ζήσης 13, Σπανούλης 21 (8 ριμπάουντ), Περπέρογλου 1, Φώτσης 5 (7 ριμπάουντ), Παπανικολάου 3, Καββαδάς, Καϊμακόγλου 3, Μπράμος 5, Πρίντεζης 2

Σλοβενία (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 10, Μπάλαζιτς, Γιοκσίμοβιτς 5, Μούριτς, Μπλάζιτς 7, Νάχμπαρ 5, Γκ. Ντράγκιτς 25, Ζ. Ντράγκιτς 11, Λόρμπεκ 2, Βίντμαρ 2, Μπέγκιτς 3 (8 ριμπάουντ)

Οι δηλώσεις:

Aντρέα Τρινκιέρι: «Ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Και οι δύο ομάδες είχαν πολύ άσχημα ποσοστά. Το μπάσκετ έρχεται τελευταίο σε τέτοιες συνθήκες. Τα 21 επιθετικά ριμπάουντ της Σλοβενίας ήταν το κλειδί. Παίξαμε άσχημα για 28 λεπτά, αλλά μετά είχαμε τη θέληση να επιστρέψουμε. Είχαμε την ευκαιρία με τρίποντο να πλησιάσουμε στους τρεις, αλλά δεν τα καταφέραμε.

Πίστευα πως η Ευρωλίγκα είναι η πιο σκληρή διοργάνωση. Όμως μπροστά στο Ευρωμπάσκετ δεν είναι τίποτα. Έπρεπε να προσαρμοστούμε. Το κάναμε κι εμείς, αλλά με καθυστέρηση.

Πρέπει να είμαστε ομάδα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Να βρούμε τη συγκέντρωση και το κίνητρο για να κερδίσουμε τη Δευτέρα και να περιμένουμε μετά με όσες πιθανότητες έχουμε. Σκεφτείτε να μην κερδίσουμε και να έρθουν τα άλλα αποτελέσματα που θέλουμε».

Νίκος Ζήσης: «Η Σλοβενία είχε σταθερό ρυθμό. Πήγαν όλα στραβά. Κάναμε πολλά λάθη. Δεν περιορίσαμε τον Γκόραν Ντράγκιτς. Είχαμε μία τακτική να του δώσουμε κάποια σουτ στην αρχή, τα έβαλε και πήρε αυτοπεποίθηση από εκεί. Σαστίσαμε Δεν τα παρατήσαμε όμως. Ξέραμε πόσο κρίσιμο ήταν το παιχνίδι. Δεν μας επηρέασε η ήττα της Ιταλίας. Εχουμε μαθηματικές ελπίδες. Θα τα δώσουμε όλα να πάρουμε τη νίκη με τη Κροατία. Εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στο δικό μας παιχνίδι και θα περιμένουμε ένα αποτέλεσμα. Είναι κρίμα για τον Λουκά, αλλά δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι για ακόμη μία φορά».

Μάικ Μπράμος: «Είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψεις από μία τόσο μεγάλη διαφορά. Δεν παλέψαμε όσο έπρεπε μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου. Κάναμε μία αξιόλογη προσπάθεια στο τέλος, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Τώρα κοιτάμε το ματς με την Κροατία».

Κώστας Σλούκας: «Ο Ντράγκιτς ξεκίνησε με 3/3, από εκεί και πέρα άνοιξε ο ρυθμός. Δεν είχαμε συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και στο τέλος κυνηγούσαμε κάτι που ήταν ακατόρθωτο. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε και την παραμικρή πιθανότητα πρόκρισης που είναι κερδίζοντας την Κροατία κάνοντας το χρέος μας και περιμένοντας το παιχνίδι της Ιταλίας με την Ισπανία.

Δεν είναι θαύμα, έτσι όπως κάναμε τα πράγματα δεν είναι στο χέρι μας η πρόκριση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι το χρέος.

Όλα τα παιδιά είχαν θέληση, λίγο ο τραυματισμός του Μαυροκεφαλίδη, ο Γιάννης ήταν μόνος του πάλευε με τα θηρία. Χάσαμε πάρα πολλά ριμπάουντ. Αυτό στοίχισε στην ομάδα. Δεν προσέξαμε και είμαστε εμείς πλέον αυτοί που το πληρώνουμε».

Mπόζινταρ Μάλκοβιτς: «Το κλειδί του αγώνα ήταν τα 21 επιθετικά ριμπάουντ. Όταν έχεις δεύτερες επιθέσεις είναι καλό. Για 26 λεπτά παίξαμε σοβαρό μπάσκετ. Δεν μου άρεσε που μετά από κάποιες χαμένες βολές καταρρεύσαμε. Πρέπει να παίζουμε καλά για 40 λεπτά. Βγάλαμε πολλούς αιφνιδιασμούς στην αρχή, αλλά δεν συνεχίσαμε έτσι γιατί η άμυνά μας δεν ήταν τόσο καλή στη συνέχεια.

Ευχαριστούμε τους φιλάθλους μας για την απίστευτη υποστήριξη. Η ελληνική ομάδα είναι σπουδαία, ήμουν στη χώρα για δύο χρόνια και έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές τους παίκτες της. Είναι μία ομάδα με μεγάλο χαρακτήρα. Δεν θέλω να πω πολλά για τη Φινλανδία, είναι όμως καλή ομάδα και τη σέβομαι».

Γκόραν Ντράγκιτς: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ξέραμε πως η Ελλάδα δεν θέλει να τρέχει κι εμείς χτυπήσαμε εκεί έχοντας και την κυριαρχία στα ριμπάουντ. Παρότι ξεφύγαμε με 26 πόντους, το παιχνίδι δεν τελείωσε. Θυμόμαστε ακόμη τι έγινε το 2007. Έπρεπε να παλέψουμε μέχρι το τέλος. Ευχαριστώ τον κόσμο μας και τους συμπαίκτες μου για τη νίκη. Όταν παίζεις μπροστά σε τόσο κόσμο νιώθεις υπέροχα. Μπορεί να επηρεαστείς αρνητικά, αλλά αν μείνεις συγκεντρωμένος σε όλο το ματς».

Μπόστιαν Νάχμπαρ: «Ήταν μία κλασική εμφάνιση της Ελλάδος. Είναι πραγματικές αυθεντίες στο να υπνωτίζουν τον αντίπαλο, ο Σπανούλης πήρε μπρος, μας ανάγκασαν σε πολλά λάθη και κάπως έτσι επέστρεψαν στην αναμέτρηση. Η ουσία είναι πως αντεπεξέλθαμε στην πίεση. Έτσι είναι το μπάσκετ, οι ομάδες δε μπορούν να αποδίδουν το ίδιο και στα 40 λεπτά, εκτός αν αντιμετωπίζεις κακές ομάδες, αλλά η Ελλάδα δεν είναι τέτοια. Θέλουμε τη νίκη κι απέναντι στη Φινλανδία, ώστε να συνεχίσουμε αήττητοι μπροστά σ' αυτό το εκπληκτικό κοινό του Στόζιτσε».

Γκάσπερ Βίντμαρ: «Στην άμυνα παίξαμε σκληρά από το πρώτο λεπτό. Στο τέλος της τρίτης περιόδου χάσαμε λίγο τη συγκέντρωσή μας και θυμηθήκαμε πως ένα παιχνίδι τελειώνει στα 40 λεπτά. Αποδείξαμε πως μπορούμε να χτυπήσουμε οποιοδήποτε παιχνίδι, αλλά αν κάνουμε κακό λεπτό μπορούμε να χάσουμε και οποιοδήποτε. Τη Δευτέρα έχουμε ακόμα ένα παιχνίδι με μία δύσκολη ομάδα».

http://www.zougla.gr/sports/article/elada-785359
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ