2013-09-14 12:31:04
Φωτογραφία για H ώρα των πολιτικών αποφάσεων (της Ευρώπης) για την Ελλάδα
Για το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο μετατίθεται η συζήτηση για τον καθορισμό του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα καλυφθεί, σύμφωνα με... τον επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προγραμμάτισε ήδη 2 συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε ότι θα περιμένει πρώτα την αξιολόγηση των ελεγκτών της Τρόικας, από την οποία θα διαφανούν και οι πρόσθετες ανάγκες.

Συμπληρώνοντας το κάδρο, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το πώς θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά (2015-2016) και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, συμφωνώντας πως είναι πρώιμο να μιλήσει κανείς για ποσά.

Πάντως, πηγές του υπουργείου οικονομικών, διευκρίνιζαν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά στα τέλη Οκτωβρίου, μόνο ως προς το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μέτρων και θα ακολουθήσει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και στη συνέχεια (μετά την άνοιξη του 2014) οι αποφάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.


Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η καθυστέρηση αυτή στον καθορισμό του χρηματοδοτικού κενού και του τρόπου κάλυψής του, δεν θα επηρεάσουν την καταβολή της δόσης του Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας πως δεν θα καθυστερήσει η εκταμίευση.

Ωστόσο, στις δράσεις που, σύμφωνα με το Μνημόνιο περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση που ξεκινά την επομένη των γερμανικών εκλογών, συγκαταλέγονται ο καθορισμός των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών έως το 2015, καθώς και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για την κάλυψή του (νέο δάνειο από τρόικα ή δανεισμός από αγορές).

Ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η απαγόρευση στον κανονισμό του ΔΝΤ να συμμετέχει σε προγράμματα χωρών, για τις οποίες δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το επόμενο 12μηνο. Εφόσον, η έκθεση βιωσιμότητας και οι αποφάσεις για την κάλυψη της χρηματοδοτικής “τρύπας” καθυστερήσουν ως το τέλος του έτους, θα υπάρχει ένα κενό περίπου 6 μηνών, καθώς το τρέχον πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έως τον Ιούλιο του 2014. Πηγές του Ταμείου υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα κάνουν “τα στραβά μάτια”, αλλά θα ζητήσουν κάτι παραπάνω από μια πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα καλύψουν τις όποιες ανάγκες και θα απαιτήσουν ρητή δήλωση με το συγκεκριμένο ποσό και το ποιος θα πληρώσει για την κάλυψή του.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ