2013-09-12 15:14:05
Φωτογραφία για Ξεπέρασε το 2% το κόστος δανεισμού της Γερμανίας
Κάθε προεκλογική περίοδος ενέχει κινδύνους και προϋποθέτει κόστη. Ακόμη και για τη Γερμανία. Ακόμη και για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Εν προκειμένω, η «μαγική εικόνα» που έχει σκιαγραφήσει προεκλογικά η γερμανίδα καγκελάριος για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη - ακόμη και στον «απείθαρχο» Νότο, ακόμη και στην «αμαρτωλή» Ελλάδα - για να πείσει τους συμπατριώτες της ότι ελέγχει την κατάσταση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας!

Ετσι, ένα δεκαήμερο προτού διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη Γερμανία, το κόστος δανεισμού της χώρας εκτινάχθηκε πάνω από το 2%. Πρόκειται για κατώφλι που περνούν τα 10ετή γερμανικά ομόλογα για πρώτη φορά την τελευταία διετία.

Συγκεκριμένα, στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων που διενήργησαν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η μέση απόδοση αναρριχήθηκε στο 2,06% από 1,80% που ήταν η μέση απόδοση της προηγούμενης έκδοσης ανάλογης διάρκειας ομολόγων.


Γι' αυτό, άλλωστε, πουλήθηκαν bunds συνολικής αξίας 4,076 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν να αντλήσει η γερμανική κυβέρνηση 5 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία. Σημειωτέον ότι κατά τη δημοπρασία του περασμένου Απριλίου το κόστος δανεισμού της Γερμανίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,28%.

Ηταν μια περίοδος κατά την οποία οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κρίνονταν απολύτως αρνητικές, με την Ευρώπη να βουλιάζει στην ύφεση, την αναπτυξιακή διαδικασία στην Κίνα να επιβραδύνεται απότομα, τις αναδυόμενες οικονομίες επίσης να φρενάρουν μέχρι... ακινητοποιήσεως, την κυβέρνηση Ομπάμα να πασχίζει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και τα σύννεφα του εμφυλίου να πυκνώνουν διαρκώς πάνω από τη Συρία και την Αίγυπτο.

Ως γνωστόν, όταν ο ουρανός σκοτεινιάζει οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν καταφύγιο για να προφυλαχθούν. Και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πλέον ως ένα εκ των ασφαλεστέρων καταφυγίων για τους επενδυτές.

Τώρα όμως έρχονται εκλογές. Και από το καλοκαίρι η κυβερνητική ρητορική στο Βερολίνο έχει αλλάξει άρδην. Εχει μετατραπεί σε προεκλογική. Τουτέστιν σε αισιόδοξη! Και το succes story που προβάλλει η κυβέρνηση Μέρκελ δεν αφορά μόνο το εσωτερικό της χώρας - που, όντως, αποτελεί μια όαση οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας στο γενικευμένο ευρωπαϊκό υφεσιακό τοπίο. Αφορά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Διότι η Γερμανία μετέχει στην ΕΕ και από τη συμμετοχή της αυτή απορρέουν σοβαρές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της.

Ο Γερμανός ψηφοφόρος, όμως, πρέπει να έχει μια προοπτική ελπίδας ενόψει κάλπης. Εκείνο που θέλει να ακούσει είναι ότι θα πάψει πλέον να βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει τους «ασώτους του Νότου». Αυτό ακριβώς του λένε η Μέρκελ με τον Σόιμπλε. Τα λόγια τους, όμως, τα ακούν και οι επενδυτές, οι οποίοι ξεθαρρεύουν και βγαίνουν από τα καταφύγια - μοιραία και από το καταφύγιο των γερμανικών bunds.

Ευλόγως όταν περιορίζεται η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα να αυξάνονται οι αποδόσεις τους. Να ζητούν, δηλαδή, οι επενδυτές υψηλότερο επιτόκιο για να προτιμήσουν αυτά και όχι κάποια άλλα με υψηλότερη απόδοση και αναλόγως υψηλότερο ρίσκο βεβαίως, το οποίο όμως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε διαβεβαιώνουν ότι ελέγχουν!

Φυσικά οι Γερμανοί ψηφοφόροι περιδινίζονται σε έναν απολύτως φαύλο κύκλο. Διότι όσο η καγκελάριος τους διαβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να ταΐζουν εσαεί τους «χαραμοφάηδες», τόσο ανεβαίνουν οι τόκοι που οι ίδιοι πληρώνουν για να δανειστούν. Αλλά δε βαριέσαι...
To Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ