2013-09-12 14:01:04
Φωτογραφία για Στο Eurogroup η συζήτηση για ευρώ, πετρέλαιο και λίγο... Ελλάδα
Η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. στο ήδη κρύο Βίλνιους σήμερα και αύριο έχει άτυπο χαρακτήρα και γι’ αυτό όλα τα θέματα μπορούν να μπουν... στην κουβέντα χωρίς δεσμεύσεις για αποφάσεις.

Εκείνο πάντως που φαίνεται να απασχολεί την προσοχή ιδιαίτερα των ισχυρών της Ευρωζώνης είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ λόγω των επικείμενων αποφάσεων της FED, η τάση της τιμής του πετρελαίου λόγω Συρίας και μια ενημέρωση για τα... «πρωτογενή πλεονάσματα» της Ελλάδας δεν θα ήταν άχρηστη (sic).

Το Βερολίνο παρά το ότι βρίσκεται στην τελευταία φάση της προεκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη προσοχή για το πώς θα επηρεασθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο από την επικείμενη αλλαγή στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Αναμένεται μάλιστα να υπάρξει σχετική ενημέρωση από την ΕΚΤ και κατά ανεπίσημες πληροφορίες την ενημέρωση αυτή έχει αναλάβει ο κ. Ασμουσεν. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι του ευρώ, αλλά χωρίς να ξεπεράσει τα όρια εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αισθητά το εξαγωγικό εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Ευρωζώνης.


Από την άλλη η σχετική ανατίμηση του δολαρίου –που εξαρτάται από το πώς θα γίνει η αλλαγή στο tapering των ΗΠΑ– αναμένεται να επηρεάσει και να εξασθενίσει την προσωρινή ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου που λόγω Συρίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, αλλά όχι όσο είχε συμβεί τον περσινό χειμώνα με την ένταση στο Ιράν.

Με άλλα λόγια οι συνδυασμένες επιπτώσεις από τις αποφάσεις της FED και την υπόθεση της Συρίας δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το εξωτερικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης. Ορισμένοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα μπορούσαν να είναι και θετικές. Τα βασικά προβλήματά της παραμένουν εσωτερικής προέλευσης και συνδέονται με τις προβλέψεις για μία αδύναμη έως και ανύπαρκτη ανάκαμψη το 2014, την συνεχιζόμενη κρίση χρέους και την επιπρόσθετη προβληματική για ενδεχόμενη καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο Για την Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας θα χρειασθεί να είναι πειστικός στις εξηγήσεις του για την «ποιότητα» του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά εκεί μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα γιατί οι συνάδελφοί του γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πώς μπορείς να πετύχεις ένα πρωτογενές πλεόνασμα όταν είναι σχετικά κοντά στους στόχους ακόμα και αν δεν τους έχει πετύχει... Άλλωστε οι κανονισμοί της Ευρωζώνης επιτρέπουν ακόμα κάποιες ελαστικότητες στην διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών που οι περισσότεροι γνωρίζουν εκ πείρας.

Εκεί που θα έχει πρόβλημα ο κ. Στουρνάρας είναι να εξηγήσει τις καθυστερήσεις στις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως π.χ. στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων (η τρόικα έχει ενημερώσει για το πρόβλημα με τους δικηγόρους), στις απολύσεις στο δημόσιο και κυρίως για τις διαδικασίες stop loss που έχει ζητήσει η τρόικα για τις κρατικού ενδιαφέροντος εταιρείες (αμυντικές, ΛΑΡΚΟ, κ.λ.π.).

Αλλά η συζήτηση για όλα αυτά έχει άτυπο χαρακτήρα και στο τέλος - τέλος δεν θα χρειασθούν αποφάσεις.

Τα δύσκολα θα είναι στο Eurogroup του Οκτωβρίου όταν η τρόικα θα έχει δώσει το πρώτο report στους συναδέλφους του κ. Στουρνάρα και όλα θα πρέπει να κριθούν από την αρχή καθώς το ΔΝΤ θα θέσει σαν βάση κάθε συζήτησης την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Και η πρώτη απάντηση θα πρέπει να δοθεί τότε όχι από την Αθήνα αλλά από τους συναδέλφους του κ. Στουρνάρα όπως είχαν δεσμευθεί στα τέλη του Νοέμβρη του 2012.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ