2013-09-12 04:05:12
Φωτογραφία για Εξώδικη απάντηση της Εθνικής Τράπεζας για την Τράπεζα της Ανατολής
Με χαρά μας κοινοποιήθηκε η εξώδικη δήλωση που έστειλε η Εθνική Τράπεζα σε κάτοχο μετοχών της Τράπεζας Ανατολής και παραδόθηκε με... δικαστικό επιμελητή στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, ανήμερα της επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέα Υόρκης. Ο συγκεκριμένος μέτοχος είχε ασκήσει εναντίον της Εθνικής Τράπεζας ασφαλιστικά μέτρα επίδειξης εγγράφων για την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής και η τράπεζα πλέον του απαντάει σε έντονο ύφος, απειλώντας τον με “συκοφαντική δυσφήμιση”. Μάλιστα τον καλεί να λάβει αντίγραφα άσχετων εγγράφων που έχει συγκεντρώσει,περίπου 8000 σελίδες, προς μόλις μισό (0.50) ευρώ για κάθε σελίδα!

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ “ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ”

H εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων είχε οριστεί για τις 20 Αυγούστου 2013. Οι αιτούντες ζητούσαν να λάβουν αντίγραφα των ισολογισμών και των εγγράφων της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής, τα οποία θα έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες της εποχής, αλλά και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από 77 χρόνια. Αυτή είναι μια πολύ απλή διαδικασία και η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας το μόνο που θα έπρεπε να κάνει, είναι να εμφανίσει τα έγγραφα από τη στιγμή που είναι τόσο σίγουρη για την ορθότητα των επιχειρημάτων της.


Αντίθετα, αυτό που εξελίχθηκε ως φάρσα – με τη θεατρική έννοια του όρου – ήταν να εμφανιστεί μια νέα δικηγόρος ως εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας και να ενημερώσει το δικαστήριο πως δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα, και ότι ο μόνος δικηγόρος της Εθνικής Τράπεζας που μπορεί να υπερασπιστεί την ΕΤΕ είναι ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης. Βλέπετε, σύμφωνα με τη δικηγόρο της Εθνικής Τράπεζας, μόνο ο κ. Λιναρίτης έχει εμβαθύνει αρκετά στην υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής. Βέβαια, αν και τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν επιδοθεί μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, ο κ. Λιναρίτης έλειπε για διακοπές και για αυτό ζητήθηκε και δόθηκε αναβολή από το δικαστήριο, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο.

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ “ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟ”

Τελικά, ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης γύρισε από τις καλοκαιρινές διακοπές του και απέστειλε το συγκεκριμένο εξώδικο στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, υπερασπιζόμενος τις θέσεις της Εθνικής Τράπεζας. Σε αυτό το εξώδικο όμως έκανε την εμφάνιση του, υπογράφοντας το μάλιστα πρώτος από τα αριστερά, ο Γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών της τράπεζας κ. Μιλτιάδης Σταθόπουλος, ο οποίος από ότι φαίνεται γνωρίζει και αυτός τελικά την υπόθεση. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες μέσα από την Εθνική Τράπεζα, μια που πλέον κάνουμε και ρεπορτάζ παραλίας, ο κ. Μιλτιάδης Σταθόπουλος επέστρεψε από τις καλοκαιρινές του διακοπές στις 28 Αυγούστου.

Οι παρατηρήσεις μας σε κάποια από τα σημεία της εξωδίκου δηλώσεως

της Εθνικής Τράπεζας, ιδιαίτερα λιτά και συμπερασματικά, είναι:

1. Κατηγορεί τον κάτοχο για “συκοφαντική δυσφήμιση” και τον ενημερώνει ότι επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματα της.

Χωρίς δεύτερη σκέψη πρόκειται για μια εκβιαστική τακτική της νομικής ομάδας της Εθνικής Τράπεζας. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη αυτής της συκοφαντικής δυσφήμισης, πιθανά με κάποιες μηνύσεις προς την αντίπερα όχθη για υπέρβαση καθήκοντος και πλαστογραφία. Πραγματικά για εμάς στο banquedorient είναι μια τραγικά διατυπωμένη και άστοχη προσπάθεια εκβιασμού, που πλέον φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό το γεγονός από μόνο του θα πρέπει να ελευθερώσει τους κομιστές μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής από τους όποιους δισταγμούς τους για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση του θέματος, με πλήρη κινητοποίηση των διωκτικών αρχών του κράτους. Δεν είναι κακό κάποιοι να ακολουθήσουν την «περπατημένη» του κ. Κοσκωτά και του κ. Τζοχατζόπουλου.

2. Επιμένει ότι στην ειδική εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής ισχύει το άρθρο 1 του Νόμου 5261/1931, τον οποίο αναφέρει αυτολεξεί.

Ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης και ο κ. Μιλτιάδης Σταθόπουλος, με συνέπεια και αυταπάρνηση υποστηρίζουν θέσεις του νομικού τμήματος της Εθνικής Τράπεζας που “εφευρέθηκαν” πριν από αρκετές δεκαετίες. Στα χρόνια αυτά, που οι περισσότεροι δεν ήξεραν γραφή και ανάγνωση, τέτοιες κουταμάρες μπορεί και να “έπιαναν στην πιάτσα”.

Όπως οι ίδιοι οι δύο νομικοί δηλώνουν στο εξώδικο τους, για να ισχύσει το άρθρο 1 του Νόμου 5261/1931 και να μην χρειάζεται να κάνει η πλευρά της ΕΤΕ τις απαραίτητες δημοσιεύσεις (κατά μια περίεργη ερμηνεία του νόμου), “αρκούσι αι σύμφωνοι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ενδιαφερομένων Εταιρειώνλαμβανόμεναι κατά τας διατάξεις των άρθρων 29 παρ. 3 και 31 παρ. 2 του νόμου 2190 “περί Ανωνύμων Εταιρειών”.

Η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας ελπίζει ότι οι περισσότεροι δεν θα φροντίσουν να ελέγξουν την παραπομπή στο άρθρο 29, παράγραφος 3 του νόμου 2190/1920. Παρακάτω παραθέτουμε τη συγκεκριμένη παράγραφο, όπως ίσχυε την περίοδο 1932-1936:

“3. Εξαιρετικώς, προκειμένου περί αποφάσεων, αφορωσών εις μεταβολήν της εθνικότητος της εταιρείας, εις μεταβολής του αντικειμένου της επιχειρήσεως αυτής, εις επαύξησιν των υποχρεώσεων των μετόχων, εις αύξησιν του εταιρικού κεφαλαίου μη προβλεπόμενην υπό του καταστατικού συμφώνως προς το άρθρον 13, εις μείωσιν του εταιρικού κεφαλαίου, εις έκδοσιν δανείου δι’ ομολογιών, εις μεταβολήν του τρόπου της διαθέσεως των κερδών, εις συγχώνευσιν, παράτασιν της διαρκείας ή διάλυσιν της εταιρείας, η συνέλευσις ευρίσκεται εν απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως επί των θεμάτων της ημερησίας διατάξως, όταν παρίστανται ή αντιπροσωπεύωνται κατ’ αυτήν μέτοχοι εκπροσωπούντες τα 2/3 του καταβεβλημένου εταιρικού κεφαλαίου”.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι για να ισχύσει το άρθρο 1 του νόμου που επικαλείται η ΕΤΕ, πρέπει να υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία που ορίζει το άρθρο 29, παράγραφος 3 του νόμου «Περί Ανωνύμων Εταιρειών». Αυτή η πλειοψηφία είναι τα 2/3 του καταβεβλημένου κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ στην τελευταία γενική συνέλευση της Τράπεζας Ανατολής που αποφάσισε τη συγχώνευση, η απαρτία διαπιστώθηκε με λίγο περισσότερο από το 1/3 του καταβεβλημένου κεφαλαίου (118.151 μετοχές σε σύνολο 280.000). Ακόμη κι αν δεχθούμε και τις εκπρόθεσμα καταβεβλημένες μετοχές, το σύνολο του καταβεβλημένου κεφαλαίου που εκπροσωπήθηκε ήταν 133.972 μετοχές, ούτε καν οι μισές.

Συνεπώς, ακόμη και να ήθελε η γενική συνέλευση της Τράπεζας Ανατολής – η οποία ποτέ δεν ρωτήθηκε για αυτό – να αποφασίσει την ισχύ του άρθρου 1 του ν. 5261, δεν είχε την απαραίτητη απαρτία για να το πράξει.

Ωστόσο, είναι τραγικό, όπως έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές στο Banquedorient.org, νομικός που σέβεται τον εαυτό του και την καριέρα του να επιμένει σε λανθασμένες ερμηνείες νόμων, οι οποίες δεν πρόκειται να πείσουν ούτε ανθρώπους που λένε ότι έχουν πουλήσει διαστημικά καύσιμα στη NASA. Πόσο μάλλον νοήμονες συμπολίτες μας το 2013.

Σεβόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι νομικοί εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τη δυσκολότερη θέση στην οποία θα περιέλθουν σύντομα μετά από τις καυτές αποκαλύψεις που ετοιμάζουμε, σας επιδεικνύουμε την παράγραφο 3 του άρθρου 29 του νόμου 2190/1920 “Περί Ανωνύμων Εταιρειών”, όπως ίσχυε το 1932, από το βιβλίο “Νομοθεσία Ανωνύμων Εταιρειών, που επιμελήθηκε ο Γεώργιος Χ. Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εκδόσεως του 1937”.

Για να κλείσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι της εξωδίκου δηλώσεως της Εθνικής Τράπεζας, παραπέμπουμε τους αναγνώστες σε ένα περισσότερο “τεχνικό” κείμενο στο οποίο έχει γίνει πλήρης ανάλυση της υποχρέωσης δημοσίευσης του Ισολογισμού Εκκαθάρισης στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών.

3. “Έπειτα από σχετική έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, φαίνεται ότι η πραγματοποιηθείσα ειδική εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής περατώθηκε την 28η Δεκεμβρίου 1936”

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο με την τοποθέτηση της λέξης “φαίνεται” στη συγκεκριμένη πρόταση. “Φαίνεται” σημαίνει ότι «είναι πιθανόν», επομένως και η ίδια η Εθνική Τράπεζα πιθανολογεί τη λήξη της ειδικής εκκαθάρισης στις 28 Δεκεμβρίου 1936, ίσως γιατί δεν γνωρίζει ή επειδή οι νομικοί της διαισθανόμενοι τις δικές τους ευθύνες αποφεύγουν να είναι απόλυτοι!

Ως αποδεικτικά της λήξης της εκκαθάρισης, το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ βρήκε:

α) ένα πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, στο οποία μεταξύ τυρού και αχλαδιού, πιθανόν να γίνεται μνεία της μονομερούς λήξης της εκκαθάρισης από την ΕΤΕ, και

β) ένα (1) εσωτερικό έγγραφο, υπογεγραμμένο, όχι από τους εκκαθαριστές, αλλά από τον διοικητή της τράπεζας εκείνης της εποχής Ιωάννη Δροσόπουλο. Το έγγραφο αυτό απεικονίζει την εξαμηνιαία λογιστική θέση της εκκαθάρισης την 28η Δεκεμβρίου 1936 και από κάτω φέρει ένα τμήμα μερικών εκατοστών που τιτλοφορείται “Τελική Κατάσταση της Εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής τη 28η Δεκεμβρίου 1936”.

Με αυτό το “μπακαλόχαρτο” η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να μας πείσει ότι “φαίνεται” πως η εκκαθάριση έληξε κάποια στιγμή στο τέλος του 1936 και ενώ 5 ημέρες νωρίτερα, στις 23 Δεκεμβρίου 1936 είχε απολύσει τους εκκαθαριστές μονομερώς!

Βέβαια, η νομοθεσία από εκείνη την εποχή είχε σαφείς προβλέψεις για τη μορφή που πρέπει να έχει ένας Ισολογισμός, όπως και για τις δημοσιεύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να λήξει η εκκαθάριση. Και αυτό το δυστυχές δείγμα κακής λογιστικής απάτης του 1936, δεν έχει καμία σχέση με Ισολογισμό εκκαθάρισης, όπου κι αν έχει δημοσιευτεί. Ακόμη κι αν έχει δημοσιευτεί στην πίσω όψη του χαλιού του γραφείου του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.

4. “Αυτές οι απαιτήσεις (σσ 200 δραχμές προκαταβολής), όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν. 18/1944 (Νόμος Σβώλου) με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δραχμής για κάθε 50 δις προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν”.

Όπως ελπίζουμε να έχει μάθει πρόσφατα η ομάδα των νομικών της Εθνικής Τράπεζας που ασχολούνται με την υπόθεση, οι προκαταβολές των 200 δραχμών φυσικά και δεν διεκδικούνται από τους κατόχους μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής.

Σύμφωνα με το νόμο ΑΣΜΔ’ του 1885, οι προκαταβολές που δεν είχαν εισπραχθεί, με την πάροδο πενταετίας, ανήκαν στο Ελληνικό Δημόσιο και θα έπρεπε να είχαν δεσμευτεί από τις αρχές του 1938. Ακόμη και να μην είχαν δεσμευθεί τότε όμως, θα έπρεπε να είχαν δεσμευθεί πριν την εφαρμογή του Νόμου Σβώλου, με το Νομοθετικό Διάταγμα 1195/1942.

Και όπως σίγουρα θα έχει ενημερωθεί η Εθνική Τράπεζα από το Υπουργείο Οικονομικών, ο νόμος Σβώλου δεν ίσχυσε για τις οφειλές υπέρ του Δημοσίου. Για τις υπόλοιπες “χρηματικές απαιτήσεις”, υπάρχει εκτεταμένη ανάλυση στο άρθρο “Η χρεοκοπία του 1944, το κατοχικό δάνειο, οι πολεμικές αποζημιώσεις και η Τράπεζα Ανατολής”

5. Μόλις 8500 σελίδες και κάθε φωτοτυπία κοστίζει 0.50 ευρώ Κατανοώντας τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχει βρεθεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει λάβει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ως οικονομική βοήθεια, ενώ τους τόκους φορτώθηκε ο Ελληνικός λαός, θα εξετάσουμε με συμπάθεια την προτροπή των νομικών της Εθνικής Τράπεζας κ. Μιλτιάδη Σταθόπουλου και κ. Ιωάννη Λιναρίτη, να δοθούν από τον αιτούντα 4000 ευρώ για φωτοτυπίες και μάλιστα μόνο με μισό ευρώ για κάθε σελίδα.

Ειδικά αν μέσα στις φωτοτυπίες είναι και ο Ισολογισμός της Εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής να αξίζει να δοθεί το ποσό αυτό. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει, γιατί ποτέ δεν συντάχθηκε και η πλειοψηφία των επιλεκτικά εμφανιζόμενων εγγράφων είναι ασήμαντα. Για αυτό και επιλέχθηκαν άλλωστε. Γενικά λοιπόν πρόκειται για μια αξιέπαινη προσφορά που δείχνει ότι δυστυχώς κάποιοι έχουν καβαλήσει το καλάμι και δεν το αφήνουν.

Ωστόσο, επειδή διαισθανόμαστε τη δύσκολη οικονομική θέση της Εθνικής Τράπεζας, να επαναλάβουμε την προσφορά μας, προσφέροντας 2000 ευρώ για την επίδειξη μιας νόμιμα ακυρωμένης μετοχής της Τράπεζας της Ανατολής, λόγω λήξης της ειδικής εκκαθάρισης. Αν η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας κατορθώσει να μας εμφανίσει έναν τίτλο μετοχής, που να έχει ακυρωθεί λόγω ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης σύμφωνα με τη σύμβαση συγχώνευσης, το Banquedorient.org προσφέρει 2000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα θα τα καταθέσουμε στον τραπεζικό λογαριασμό «Διεύθυνση Προμηθειών 028» με την αιτιολογία «Banquedorient – Διαγωνισμός».

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ»…

Το σίγουρο είναι ότι η πλευρά της Εθνικής Τράπεζας εκτίθεται με τέτοια εξώδικα, αλλά και με κείμενα που δείχνουν αλαζονεία και έντονη νευρικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του μετόχου πρόκειται να αντιδράσει και θεωρούμε ότι είναι και το πρέπον σε αυτή την περίπτωση, ειδικά απέναντι σε ένα τόσο διάτρητο νομικά κείμενο.

Από την άλλη, μετά από επαφές μας με υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, ενημερωθήκαμε ότι η πλευρά της νομικής ομάδας της τράπεζας έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην εκδίκαση των ανοιχτών μετώπων που συνεχώς αυξάνονται γύρω από την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής. Η αποστολή αυτού του εξωδίκου θα πρέπει να τοποθετείται στα πλαίσια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων και με αυτό η Εθνική Τράπεζα θέλει να παρουσιάσει ότι προσπάθησε να «συμμορφωθεί» και να επιδείξει τα έγγραφα που ζητούνται με τα ασφαλιστικά μέτρα, ακυρώνοντας έτσι τον επείγοντα χαρακτήρα τους.

Η κορυφή της νομικής ομάδας της ΕΤΕ εμφανίζεται αρκετά αποφασισμένη να εκδικάσει όλες τις επερχόμενες αγωγές, με εξαίρεση φυσικά την «Εκούσια Δικαιοδοσία διορισμού εκκαθαριστών», την οποία περίμενε με ιδιαίτερη ζέση, αλλά δυστυχώς από ότι φαίνεται θα αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων στις 17 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες κύκλων της Εθνικής Τράπεζας, στελέχη της νομικής της ομάδας δείχνουν ενοχλημένα από τις συνεχείς κινήσεις των κατόχων μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, αλλά και από προσπάθειες επικοινωνίας που γίνονται προς το κεντρικό κτίριο της Αιόλου. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες το ίδιο το γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας δέχθηκε εισαγγελική παραγγελία που καλεί την τράπεζα να παρουσιάσει σε μέτοχο το αντίγραφο του Ισολογισμού Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής, έναν ισολογισμό που από τη μία δεν υπάρχει, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να παραδεχθεί η ΕΤΕ την μη ύπαρξη του γιατί θα τη βάλει σε μπελάδες.

Κλείνοντας ανακοινώνουμε με χαρά ότι το banquedorient.org θα ζητήσει τη βιντεοσκόπηση της επόμενης δίκης στις 7 Νοεμβρίου 2013 στη Ρόδο και μαζί με αυτή την εξώδικο δήλωση και τα υπόλοιπα κείμενα που μοιράζει η Εθνική Τράπεζα για την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής, θα τα δωρίσουμε στις Νομικές Σχολές σε ολόκληρη την Ελλάδα, για να διδαχθεί το μάθημα – πάθημα «Πως μπορούν άστοχες νομικές κινήσεις να καταστρέψουν μια κραταιά τράπεζα σε μόλις δύο χρόνια».

banquedorient.org
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ