2013-09-11 19:41:03
Φωτογραφία για Αγιασμοί στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών / Δύο νέα σχολεία στη Δ.Ε. Συκεών
«Επιλέξαμε την παιδεία ως πρώτη υποχρέωση και προτεραιότητα, ως ιερό καθήκον. Σκοπός μας είναι να έχουμε μεγάλα σχολεία, με αίθουσες εργαστηρίων, χώρους άθλησης, πολιτισμού, ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, ολοήμερα και σε πρωινή πάντα βάρδια, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα. Και το σκοπό αυτό τον έχουμε σχεδόν αγγίξει, πετυχαίνοντας μεγάλα και μικρότερα θαύματα καθημερινά».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στη διάρκεια των σημερινών τελετών αγιασμών στα σχολεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τονίζοντας ότι το σχολικό έτος αρχίζει με το δήμο να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος και σε θέση να υποστηρίξει ουσιαστικά τη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία.

Επικεφαλής κλιμακίου αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και στελεχών του δήμου, ο δήμαρχος παραβρέθηκε σε πολλές τελετές εγκαινίων, ευχόμενος σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς τα καλύτερα για μια δημιουργική και όμορφη χρονιά, με υγεία, ευημερία και πρόοδο. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους, ακούγοντας τις επισημάνσεις τους και ενημερώνοντάς τους για τα σχέδια και τον προγραμματισμό του δήμου.


«Τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα μας. Η καλύτερη προίκα που οφείλουμε να τους κληροδοτήσουμε είναι η μόρφωσή τους και η σωστή διαπαιδαγώγησή τους με αξίες, αρχές και ιδανικά, ώστε να γίνουν ισχυρές προσωπικότητες, αξιόλογοι χαρακτήρες, χρήσιμοι για τον εαυτό και τον τόπο τους. Να ζήσουν τα παιδιά μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο», ήταν το μήνυμα που κατέστησε σαφές ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Δημόσια και δωρεάν παιδεία

Στη διάρκεια των σύντομων χαιρετισμών του ο Σ.Δανιηλίδης αναφέρθηκε στις «τιτάνιες προσπάθειες υποστήριξης του δημόσιου σχολείου», όπως τις χαρακτήρισε, που καταβάλλει η δημοτική αρχή με την κατασκευή, για παράδειγμα, νέων σχολικών συγκροτημάτων. «Ενώ άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τη μισθοδοσία, εμείς, χάρη στο ισχυρό δημοτικό ταμείο και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης χρηματοδοτικής ευκαιρίας, μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια αξιοποιήσαμε για την παιδεία πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός για τις εκατοντάδες τεχνικές παρεμβάσεις, οικοδομικές εργασίες, μονώσεις, ελαιοχρωματισμούς και συντηρήσεις στα υπάρχοντα κτίρια, που γίνονται στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ανήλθε για τα δύο τελευταία χρόνια συνολικά σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Νέα και σύγχρονα σχολεία

Κατά τη διάρκεια της τελετής αγιασμού στο νέο κτίριο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, στη συνοικία της Εθνικής Αντίστασης, ο δήμαρχος δεν έκρυψε τη χαρά του.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που καταφέραμε να έχουμε το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, απόλυτα φιλικό με το περιβάλλον, απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά. Είναι γεγονός ότι περάσαμε από …140 κύματα μέχρι να πετύχουμε την κατασκευή και παράδοση αυτού του απίθανου πολυχώρου, που δεν είναι ένα απλό σχολείο. Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης, απειλές, δικαστήρια, ενστάσεις, αποζημιώσεις (σ.σ.: ο δήμος έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ για απευθείας αποζημιώσεις), προσπάθεια για την εξασφάλιση των κονδυλίων κατασκευής, πιέσεις προς την κατασκευάστρια εταιρία που καθυστέρησε δύο χρόνια την παράδοση του έργου, αιτήματα για παρεμβάσεις και αυτών ακόμα των εισαγγελικών αρχών... Αν δεν είχαμε πίστη, τόλμη και υπευθυνότητα, κι αν είχαμε συμβιβαστεί, όπως έκαναν μέλη της αντιπολίτευσης εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των καταπατητών, αυτό το σχολείο δεν θα υπήρχε. Αν δεν σπάσεις αβγά, δεν κάνεις ομελέτα», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, παίρνοντας ανά χείρας το κουδούνι για να σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το κτίριο, προϋπολογισμού κατασκευής 4.500.000 ευρώ, που βρίσκεται επί της οδού Καραϊσκάκη, θα αποσυμφορήσει το συγκρότημα όπου μέχρι και πέρσι συστεγάζονταν τα 8ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία, στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, βάζοντας παράλληλα τέλος στις υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός του 2014 αρχίζει η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος στην οδό Καυκάσου, στη Δ.Ε. Συκεών. «Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων, αποζημιώσεων, μελετών και αδειοδοτήσεων, και πλέον είμαστε πανέτοιμοι για την έναρξη κατασκευής υπερσύγχρονου συγκροτήματος για τα 1ο-5ο Νηπιαγωγεία και 1ο-5ο Δημοτικά, καθώς και γυμναστηρίου».

Να σημειωθεί ότι για τις όποιες ελλείψεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικά στη Δ.Ε. Πεύκων, ο Σ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι συγκυριακά τα αυξημένα προβλήματα αντιμετωπίζονται με προσωρινές λύσεις, παράλληλα με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή των σχολικών μονάδων που απαιτούνται. «Θέλουμε σχολεία μεγάλα, πλήρως εξοπλισμένα και με επιπλέον χώρους για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και όχι μικρά σχολεία που αδυνατούν στην πορεία του χρόνου να ανταποκρίνονται στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Και τους στόχους αυτούς μπορούμε να τους πετύχουμε δουλεύοντας όλοι μαζί και συμμετέχοντας σε μια κοινή προσπάθεια με προτάσεις μακράς πνοής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύγχρονα εργαστήρια

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών αναφέρθηκε και στην έμφαση που δίνεται στη δημιουργία συνθηκών που βελτιώνουν την πρακτική άσκηση, όπως η πρόσφατη αναβάθμιση όλων των Εργαστηρίων Πληροφορικής, με την προμήθεια νέου εξοπλισμού και προϋπολογισμό 85.000€ από το δημοτικό ταμείο, κι αυτό παρόλο που πρόκειται για σαφή υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια πρωτοβουλία, και με δικά του χρήματα (120.000€) πήρε ο δήμος και για τη δημιουργία τριών πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων Φυσικής-Χημείας στα 1ο ΓΕΛ Νεάπολης, που ήδη παραδόθηκε, 2ο Γυμνάσιο Συκεών και 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης, που βρίσκονται υπό κατασκευή. «Κάνουμε εργαστήρια για να δώσουμε τη δυνατότητα σε άξιους εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με μεράκι και να αποδώσουν άριστα στο έργο τους», επισήμανε ο κ.Δανιηλίδης.

Ο κ.Δανιηλίδης επανέλαβε τη διάθεση και την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, σε κάθε ζήτημα που απασχολεί την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, κάλεσε τους γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στο δήμο, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες συμμετοχής στα δεκάδες δημοτικά προγράμματα και τμήματα δημιουργικής απασχόλησης, άθλησης, πολιτισμού. Επίσης, τις υπάρχουσες ιατρικές και ψυχοκοινωνικές δομές, μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς και των πρωτοποριακών και ποικίλων δράσεων που αναπτύσσει το Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης από Ναρκωτικά και Προαγωγής της Υγείας «Πυξίδα».

Βαρνάβας: Άσκηση στη γνώση και την αρετή

Στην τελετή του αγιασμού στα 4ο και 5ο Γυμνάσια Νεάπολης χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος ευχήθηκε μια «καλή και ευλογημένη χρονιά» σε όλους.

Απευθυνόμενους στους μαθητές είπε ότι ζούμε σε σκληρές και δύσκολες συνθήκες και θα πρέπει να τιμούμε τους γονείς και κηδεμόνες που αγωνίζονται και στερούνται για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους όλες τις προϋποθέσεις για να ασκούνται στη γνώση και την αρετή. Παράλληλα, ευχαρίστησε το δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ενέργειές τους και τη συνεργασία, και κάλεσε όλους «να συμβάλλουμε για την προαγωγή, το ήθος και την προκοπή των παιδιών μας».

Μιλώντας ειδικά στους εκπαιδευτικούς, και ως παλιός δάσκαλος, ζήτησε να μετατρέψουν το παράπονο και την αγωνία τους σε δημιουργία και αγάπη, καλλιεργώντας τις ψυχές των παιδιών. «Μόνο με τη γνώση, αλλά χωρίς ήθος, αρετή, ευπρέπεια, δεν μπορεί να προκόψει ο κόσμος και ο πολιτισμός, επισήμανε ο σεβασμιότατος, προσθέτοντας ότι οι μόνοι τρόποι διαφυγής από την κρίση είναι η ενότητα, η δουλειά και η αγάπη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος.

Τέλος, αξίζει να προστεθεί ότι σε όλα τα σχολεία διαβάστηκε ευχετήριο μήνυμα του μητροπολίτη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ