2013-09-11 17:15:03
Φωτογραφία για Πως πραγματοποιείται η μεταδημότευση συζύγων, διαζευγμένων ή ανήλικου τέκνου
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών

Όταν ένας από τους γονείς μεταδημοτεύει, οι γονείς προσδιορίζουν με αμετάκλητη δήλωσή τους στο δήμαρχο, από όπου μεταδημοτεύει, τη δημοτικότητα των ανηλίκων τέκνων τους. Αν για... οποιοδήποτε λόγο δε γίνει η παραπάνω δήλωση, τα ανήλικα τέκνα που έχουν τη δημοτικότητα αυτού που μεταδημοτεύει ακολουθούν τη νέα δημοτικότητά του, αν όμως δεν την έχουν, διατηρούν τη δημοτικότητά τους.

Μεταδημότευση ανηλίκου τέκνου μπορεί να λάβει χώρα και στην περίπτωση που η επιμέλεια περιέλθει στον ένα από τους γονείς, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, οπότε το τέκνο αποκτά τη δημοτικότητα του γονέα αυτού ( αρ. 15 παρ.1 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ).

Το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας όπου είναι δημότης η μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης, ενώ ήταν ανήλικο, μπορεί να αποκτήσει με αμετάκλητη δήλωση των γονέων του στο ληξίαρχο του τόπου καταχώρισης της δήλωσης αναγνώρισης τη δημοτικότητα του πατέρα ή της μητέρας από τότε που έγινε η αναγνώριση. Σε περίπτωση, επίσης, αναγνώρισης με δικαστική απόφαση, αν η δημοτικότητα δεν καθορίζεται με αυτήν, αποκτά εκείνη της μητέρας του.


Τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της ισχύος συμφώνου συμβίωσης είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας, όπου είναι γραμμένος ο πατέρας ή η μητέρα του. Πρόσωπα που κατάρτισαν και δήλωσαν ενώπιον του αρμόδιου ληξιάρχου σύμφωνο συμβίωσης, υποχρεούνται εντός της προθεσμίας προς δήλωση της γέννησης του πρώτου τέκνου τους να προσδιορίσουν με αμετάκλητη δήλωση τους ενώπιον του ληξιάρχου του τόπου κατάρτισης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης τη δημοτικότητα του. Η δήλωση αυτή προσδιορίζει τη δημοτικότητα των τέκνων που θα γεννηθούν μεταγενέστερα. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνει η ανωτέρω δήλωση το τέκνο αποκτά τη δημοτικότητα του πατέρα.

Το πρόσωπο που υιοθετείται, ενώ είναι ανήλικος, αποκτά τη δημοτικότητα του θετού γονέα, αφότου υιοθετήθηκε. Σε περίπτωση υιοθεσίας από συζύγους ή υιοθεσίας από τον ένα σύζυγο του ανήλικου τέκνου του άλλο.

Μεταδημότευση συζύγων γίνεται αν κάποιος κατοικεί μόνιμα δύο χρόνια στο δήμο κι αυτό αποδεικνύεται με δύο λογαριασμούς από ΔΕΚΟ ή φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων ο ένας είναι προ διετίας κι ο άλλος πρόσφατος.

Οι διαζευγμένοι προτού μεταδημοτεύσουν πρέπει να δηλώσουν τη διάζευξή τους στο ληξιαρχείο που έγινε ο γάμος τους και τη ληξιαρχική πράξη του γάμου με καταχωρημένη τη διάζευξή τους, να την προσκομίσουν στο δημοτολόγιό τους για να τακτοποιηθούν δημοτολογικά και να λάβουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με στοιχεία διάζευξης.

Ο πολίτης προσέρχεται στον οικείο Δήμο για να αιτηθεί τη μεταδημότευσή του σε άλλον Δήμο από αυτόν που ανήκει, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαδικασία, προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη μεταδημότευση σε άλλο Δήμο.

Η διαδικασία μεταδημότευσης μπορεί να διενεργηθεί και μέσω ΚΕΠ.Σε περίπτωση που ο αρμόδιος υπάλληλος του ΚΕΠ δηλώνει άγνοια και παραπέμπει τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο στο Δημοτολόγιο, να του επισημαίνεται ότι σχετική είναι η υπ αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α1/13190/1.7.2002 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΦΕΚ Β 896). Καλό επίσης είναι, δια παν ενδεχόμενο, να έχει ο υποψήφιος το τηλέφωνο της υπηρεσίας δημοτολογίου του Δήμου όπου κατέρχεται υποψήφιος, ώστε αν προκύψει θέμα, να γίνει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του ΚΕΠ με την αντίστοιχη υπηρεσία δημοτολογίου.

Γενικά Δικαιολογητικά:

1.Αίτηση μεταδημότευσης.

2.Βεβαίωση Δήμου για την πλέον των 2 ετών διαμονή στη διεύθυνση που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος.

3.Πιστοποιητικό εγγραφής του ενδιαφερομένου στο δημοτολόγιο του δήμου απ όπου μεταδημοτεύεται (πιστοποιητικό γέννησης, όταν πρόκειται για ένα άτομο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης όταν πρόκειται για έγγαμους).

Στο πιστοποιητικό (ισχύος δύο μηνών) πρέπει να αναφέρεται το πατρικό επώνυμο της μητέρας, η ημερομηνία γέννησης του πολίτη και ότι το πιστοποιητικό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για μεταδημότευση.

Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Εγγραφή στο δημοτολόγιο.

Ειδικά Δικαιολογητικά:

1.Ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Το παρόν δικαιολογητικό προσκομίζεται σε περίπτωση που δεν προκύπτει το γένος της μητέρας από τα πιστοποιητικά πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος.

Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης

2.Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986

Το παρόν δικαιολογητικό προσκομίζεται για τη χορήγηση βεβαίωσης δήμου. Στην Υπεύθυνη Δήλωση θα αναγράφουν ότι κατοικούν τα 2 τελευταία έτη στο δήμο ή κοινότητα που θέλουν να μεταδημοτεύσουν.

3.Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας και οι δυο πλευρές.

Το παρόν δικαιολογητικό προσκομίζεται για τη χορήγηση βεβαίωσης δήμου.

Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας

4.Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ.

Το παρόν δικαιολογητικό προσκομίζεται για τη χορήγηση βεβαίωσης δήμου.

5.Φωτοτυπία των φορολογικών δηλώσεων των δύο τελευταίων ετών

Το παρόν δικαιολογητικό προσκομίζεται για τη χορήγηση βεβαίωσης δήμου.

Δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διετίας:

1.Του ενός εκ των συζύγων για την εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα του άλλου, οπότε δεν απαιτούνται φωτοαντίγραφα φορολογικής δήλωσης ή λογαριασμού ΔΕΗ.

2.Των πρώην συζύγων εξαιτίας λύσης του γάμου, για να αποκτήσουν τη δημοτικότητα που είχαν πριν από το γάμο.

3.Του ενήλικου (άνω των 18 ετών) για να αποκτήσει τη δημοτικότητα που είχαν αρχικά αυτός ή οι γονείς του. Αν πρόκειται για ανήλικο και μεταδημοτεύσει ένας από τους γονείς, απαιτείται (νέος) προσδιορισμός από τους γονείς της δημοτικότητας του ανηλίκου με αμετάκλητη δήλωσή τους στο δήμαρχο απ όπου μεταδημοτεύει. Αν δεν γίνει δήλωση, τα παιδιά που έχουν τη δημοτικότητα αυτού που μεταδημοτεύει ακολουθούν τη νέα δημοτικότητα. Αν όμως δεν την έχουν, διατηρούν τη δημοτικότητά τους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Ο πολίτης προσέρχεται στον οικείο Δήμο για να αιτηθεί τη μεταδημότευσή του σε άλλον Δήμο από αυτόν που ανήκει, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

1: Ο Αρμόδιος Υπάλληλος του οικείου Δήμου παραδίδει στον πολίτη μία αίτηση προς συμπλήρωση.

2: Ο Πολίτης συμπληρώνει την Αίτηση και την παραδίδει στον Αρμόδιο Υπάλληλο του οικείου Δήμου μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

3: Ο Αρμόδιος Υπάλληλος του οικείου Δήμου ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων που συμπλήρωσε ο πολίτης στην αίτηση, καθώς και την επάρκεια των δικαιολογητικών που έχει προσκομίσει. Εάν κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών διαπιστωθεί πως απουσιάζει κάποιο ή είναι ελλιπές, ενημερώνει τον πολίτη και ολοκληρώνει την υπόθεση.

4: Εκδίδεται σχετική πράξη του Δημάρχου.

5: Ο Αρμόδιος Υπάλληλος του οικείου Δήμου καταχωρεί τα στοιχεία εγγραφής στο βιβλίο του Δημοτολογίου.

6: Ο Αρμόδιος Υπάλληλος κοινοποιεί την πράξη του Δημάρχου στο Δήμο από τον οποίο ο πολίτης πρόκειται να μεταδημοτεύσει, προκειμένου να λάβει χώρα η διαγραφή του.

Ο πολίτης παραλαμβάνει τη βεβαίωση μεταδημότευσης.

Σε περίπτωση που τα υποβαλλόμενα πιστοποιητικά έχουν ελλιπή στοιχεία (π.χ. δεν υπάρχει η ημερομηνία γέννησης, κτλ.), τότε είναι δυνατόν να ζητηθούν - κατά περίπτωση - και τα ακόλουθα :

-Ληξιαρχική πράξη γάμου για τους έγγαμους.

-Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και βάπτισης, εάν υπάρχουν παιδιά.

-Λύση γάμου από το Ληξιαρχείο, εάν υπάρχουν προηγούμενοι γάμοι των συζύγων.

-Ληξιαρχική πράξη θανάτου, εάν υπάρχει θάνατος κάποιου μέλους της οικογένειας.

-Πιστοποιητικό από Μητρώο Αρρένων για τα αγόρια.

Ο Δήμος Αθηνών αποτελείται από διαμερίσματα. Ο ενδιαφερόμενος που χρειάζεται βεβαίωση μονίμου κατοικίας θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά στο διαμέρισμα που ανήκει η μόνιμη κατοικία του.

Στους υποψήφιους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους που δεν είναι δημότες Δήμου ή Κοινότητας της ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ περιφέρειας, όπου ενδιαφέρονται να εκλεγούν, δίδεται η δυνατότητα μεταδημότευσης προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα σε αυτές, χωρίς τη συνδρομή της προϋπόθεσης της διετούς κατοικίας.

Η περίπτωση αυτή αφορά τόσο μεταδημότευση από δήμο άλλης περιφέρειας, όσο και εσωτερική μεταδημότευση από εκλογική περιφέρεια σε άλλη εκλογική περιφέρεια της ίδιας Περιφέρειας.

Μεταδημότευση συζύγων λόγω γάμου και άνοιγμα οικογενειακής μερίδας:

Δικαιολογητικά :

1. Πιστοποιητικό Γεννήσεως για μεταδημότευση με πλήρη στοιχεία (και των δύο συζύγων από το Δήμο εγγραφής τους).

2. Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου

3. Βεβαίωση μονίμου κατοικίας

4. Στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, αντίγραφα Ληξιαρχικών Πράξεων Γέννησης και πιστοποιητικά από τα Μητρώα Αρρένων (για τα αγόρια).

5. Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης των γονέων του συζύγου ή αρνητική βεβαίωση από το Δήμο (όταν ο σύζυγος γράφεται στο δημοτολόγιο από το μητρώο του Δήμου ή με πιστοποιητικό από το μητρώο άλλου Δήμου),

6. Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης ( όταν ο σύζυγος γράφεται στο δημοτολόγιο από το μητρώο του Δήμου ή με πιστοποιητικό από το μητρώο άλλου Δήμου και δε φαίνεται εγγεγραμμένος στην οικογενειακή μερίδα των γονέων).

7. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είμαι εγγεγραμμένος σε άλλο Δήμο της χώρας.

8. Αστυνομική ταυτότητα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ