2013-09-11 14:00:14
Φωτογραφία για Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου προς τους μαθητές
Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,

Αρχίζει μια καινούργια σχολική χρονιά τόσο διαφορετική από τις άλλες. Το σχολείο και η φοίτησή σας σ' αυτό δεν μπορεί να είναι... άμοιρο των όσων συμβαίνουν στην ευρύτερη κοινωνία της Πατρίδας μας. Θέλει δεν θέλει θα νιώσει τον αντίλαλο από την τραγικότητα που βιώνει ο τόπος μας. Όμως, εσείς ως μαθητές έχετε ένα στόχο: τη Γνώση και την Αρετή. Μπορεί να ξαφνιάζεστε με την λέξη "αρετή". Θα περιμένατε ίσως να σας πω "θεωρητικές γνώσεις και τεχνολογίες". Όχι, επιμένω σ' αυτό που είπα "Γνώση και Αρετή", επειδή, οι πολλές γνώσεις, οι ξερές γνώσεις έκαναν τους ανθρώπους της εποχής μας "έξυπνους διαβόλους" που εκμεταλλεύτηκαν τους συνανθρώπους τους. Και η τεχνολογία εξυπηρέτησε μεν την καθημερινότητά μας αλλά τελικά, σκλάβωσε την ελευθερία μας.

Έτσι εσείς που σήμερα αρχίζετε τη νέα σχολική χρονιά σας 2013-2014 έχετε μια μεγάλη ευθύνη: να διορθώσετε τα κακά που παραλαμβάνετε. Μην βιαστείτε να μου πείτε "γιατί δεν το κάνετε εσείς, Δέσποτα;" ή "γιατί στις πλάτες μας τόσο φορτίο;"


Εμείς οι μεγαλύτεροι, είμαστε πια μέρος του προβλήματος και δεν μπορούμε να βρούμε νηφάλια τη λύση. Εμείς το δημιουργήσαμε και τώρα δεν ξέρουμε άλλο τρόπο βιοτής, εκτός απ' αυτόν που σας παραδίνουμε, τόσο περίπλοκο, τόσο σάπιο, τόσο ανήθικο. Εσείς, όμως, είστε ακόμα καθαροί από τις πονηριές και τις εξυπνάδες, από τους συμβιβασμούς και τις εξαλλοσύνες στις οποίες επιδοθήκαμε εμείς, μέχρι που μας βρήκε η κρίση. Εσείς έχετε ακόμα μέσα σας ρομαντισμό, είστε ιδεολόγοι, αγαπάτε το δίκαιο, σέβεστε το αντίθετο, τιμάτε το αδύναμο, σας αρέσει το ωραίο. Αυτά που εμείς ρίξαμε στο βούρκο της αλαζονείας και στη μανία του πλουτισμού, τάχα "για το καλό σας".

Αυτό, λοιπόν σας ζητώ. Συνεχίστε να ζυγίζετε την γνώση που σας προσφέρεται. Είτε από το Σχολείο, είτε από το Διαδίκτυο. Μην την αποδέχεστε παρά μόνο αν σας οδηγεί στην αρετή. Όλα να τα γνωρίζετε, το καλό να κρατάτε. Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να είναι εγκυκλοπαίδεια. Αρκεί να είναι ελεύθερος κι ευτυχισμένος. Μην ενθουσιάζεστε από την τεχνολογία, όταν σας οδηγεί στην απομόνωση ή κάποτε και στο έγκλημα. Χρήσιμη είναι η τεχνολογία, όμως όταν μας υπηρετεί, όχι όταν μας σκλαβώνει.

Χωρίς αρετή η ελλαδική κοινωνία έγινε ζούγκλα και μας έκανε θηρία. Το είδαμε και το βλέπουμε. Ούτε ο τρόπος που ζούσαμε πριν την κρίση ήταν δίκαιος. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι επεδίωκαν την αρετή, έναντι πάσης θυσίας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας πρότειναν την αγιότητα, έναντι και της ζωής τους ακόμα. Κι όμως στα πρόσφατα βιβλία σας, ακόμα και στα φετινά, αυτές οι δύο έννοιες δεν υπάρχουν. Η αρετή και η αγιότητα έκαναν την Ελληνική Παράδοση και την Ορθόδοξη Πίστη, σταθμούς στην Παγκόσμια Ιστορία. Μπορείτε να το αμφισβητήσετε, αν θέλετε, μπορείτε να το ερευνήσετε, όμως ό,τι και να κάνετε, κάντε το στα σοβαρά.

Όχι γλυκανάλατα και μεσοβέζικα! Είσαστε Έλληνες και δεν επιτρέπεται να σας καταπιεί η άγευστη πολυπολιτισμικότητα που θέλησε στην Ευρώπη να εξαφανίσει τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού. Είσαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δεν έχετε να ντρέπεστε σε τίποτε για την πίστη σας. Εμείς δεν κάναμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος, ούτε βλάψαμε κανέναν εν ονόματι του Θεού μας. Δεν κατηγορώ κανένα λαό, κανένα θρήσκευμα, αλλά δεν νιώθω την ευθύνη να απολογηθώ για άλλους. Η αρετή και η αγιότητα συνόδευαν πάντα το διάβα μας στον πλανήτη.

Όταν τα εγκαταλείψαμε, τάχα για να εκσυγχρονιστούμε, μείναμε "ανίδεοι και χορτάτοι", κατά πως λέει κι ο ποιητής μας. Και οι άλλοι λαοί μας ξεπέρασαν. Μας μείωσαν, μας εξευτέλισαν.

Όμως, δεν πειράζει! Εμείς πάλι θα βγούμε μπροστά. Εμείς ξέρουμε να ζούμε και φτωχά. Ο τόπος μας πάντα ήταν μικρός και ισχνός. Όμως ήταν γερά τα μυαλά μας και τα μπράτσα μας. Κι έτσι, όποια σελίδα βιβλίου κι αν ανοίξει κάποιος, όποια απαρχή επιστήμης κι αν ψάξει, όποια πέτρα κι αν σηκώσει, Έλληνα θα βρει.

Δεν τα λέω αυτά για να υπερηφανευθείτε, όχι. Τα λέω για να ξέρετε τα όριά σας.

Μάθετε γράμματα και γνωρίστε κάθε τέχνη. Προηγουμένως όμως ελέγξτε τα, αν έχουν μέσα τους αρετή κι αν οδηγούν στην αγιότητα. Μόνο τότε αξιοποιήστε τα. Σεβαστείτε όσα σεβάστηκαν οι προηγούμενοι αιώνες, ακόμα κι αν δεν τα κατανοείτε. Μην φοβηθείτε διόλου μπροστά στο δυσοίωνο αύριο. Δικό σας είναι το μέλλον, κατακτήστε το με την αξία σας. Μην στηριχθείτε σε ξένα δεκανίκια και μην χαριστείτε σε κανέναν και σε τίποτε. Ο Χριστός είπε να είμαστε "φρόνιμοι σαν τα φίδια και ακέραιοι σαν τα περιστέρια". Ανοιχτείτε στη ζωή δυναμικά και τίμια, καθαρά και αξιοκρατικά. Η αξία σας να θησαυριστεί στην καρδιά σας και στην ψυχή σας. Το μυαλό σας να φιλτράρει όσα είναι αγνά, όσα είναι τίμια, όσα είναι ωραία και χρήσιμα σε όλους.

Σήμερα στον τόπο μας υπάρχει ένα έλλειμμα αξιών. Βρείτε τις και επανατοποθετείστε τις στο βάθρο που τις αξίζει. Είτε σπουδάσετε στη Χώρα μας, είτε αναγκαστείτε να φύγετε στο Εξωτερικό, οι αξίες αυτές είναι πανανθρώπινες και είναι δικές μας, Ελληνικές και Ορθόδοξες. Καμαρώστε γι' αυτές και μην επιτρέψετε κανέναν να σας προσβάλει.

Ο στόχος σας να είναι η ευτυχία σας. Επιτυχημένος είναι όποιος είναι αυτάρκης και τρέφει την οικογένειά του με τον ιδρώτα του. Καμιά εργασία δεν είναι ντροπή. Η τεμπελιά είναι ντροπή και η απάτη. Στοχεύστε στην ευτυχία σας, είτε αυτή είναι κρυμμένη στα γράμματα, είτε είναι στα χέρια σας σαν τέχνη και εργασία. Πάρετε από τους δασκάλους σας όσα η εμπειρία και η ζωή τους έχει προσφέρει. Μην διστάσετε να κλάψετε στα κρυφά. Από τα δάκρυα γεννήθηκαν μεγάλα έργα της ανθρωπότητας. Μην φοβηθείτε να διαφοροποιήσετε τις απόψεις σας. Οι έξυπνοι άνθρωποι αλλάζουν γνώμες, οι ανόητοι δεν αλλάζουν ποτέ. Μην υποδουλώσετε το πνεύμα σας σε κανέναν. Μείνετε ελεύθεροι και αδούλωτοι. Αξίζετε πολύ, ακόμα κι όταν είστε στα χειρότερα χάλια σας.

Σας γράφω τα παραπάνω επειδή η έναρξη των φετινών μαθημάτων δεν είναι όπως πέρυσι και προπέρυσι. Φέτος είστε πιο συνειδητοποιημένοι και οι δυσκολίες που βιώνει η ελλαδική κοινωνία, ενδεχομένως κι η οικογένειά σας, σας έκαναν πιο ώριμους. Γι' αυτό έπρεπε να φροντίσω γραπτώς το λόγο που θα σας απευθύνω σαν ευχές για τη νέα σας σχολική χρονιά. Εύχομαι να σας φυλάει ο Χριστός από κάθε κακό και η Παναγία να σας προστατεύει. Εσείς να προσέχετε τον εαυτό σας. Από την χαρά σας, πολλοί που σας αγαπούν χαίρονται κι αν πάθετε κακό, πολλοί θα βυθιστούν στη θλίψη. Χρωστάτε στους γονείς σας αλλά κυρίως στα παιδιά σας.

Ας είναι ευλογημένη από το Θεό και από τον κόπο σας η φετινή σας χρονιά.

Με αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ
imalex.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ