2013-09-10 19:36:04
Φωτογραφία για Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ζητούν ενιαία πολιτική στην αμυντική βιομηχανία - Απούσα η Ελλάδα
Συγκέντρωση των πόρων για τις αμυντικές δαπάνες προτείνουν Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, υποστηρίζοντας ότι ένας καλύτερος συντονισμός στον στρατιωτικό τομέα μπορεί να είναι μια από τις λύσεις στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ. Δημοσίευμα της EurActiv Ιταλίας.

Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία προώθησαν προτάσεις για μια ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και τόνισαν ότι η ΕΕ χρειάζεται μια πιο «στρατηγική» διάσταση στις επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα, μεταξύ των Κρατών Μελών.

Οι υπουργοί άμυνας των τριών χωρών τόνισαν την ανάγκη μια κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής καθώς και επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ στο εν λόγω ζήτημα.

Ο Ιταλός Mario Mauro ειπε ότι η διαφοροποίηση των ρόλων των δύο αυτών οργανισμών θα τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές στη διατήρηση της ασφάλειας στο διεθνές πεδίο.

Σήμερα, τα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ δαπανούν περισσότερα στην άμυνα από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία μαζί. Ωστόσο ενώ οι τρεις αυτές χώρες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξήσει τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς πάνω από 100%, τα ευρωπαϊκά κράτη σταδιακά τους μειώνουν.


Σύμφωνα με τον Mauro, η έλλειψη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μεγιστοποίηση των αμυντικών πόρων από κάθε χώρα, που θα μειώσει τις δαπάνες και θα οδηγήσει σε αποφυγή της επικάλυψης των προσπαθειών και των ικανοτήτων, αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Ευρώπης απέναντι στην Ασία. Ο καλύτερος συντονισμός θα επιτρέψει επίσης πιο ισορροπημένες δαπάνες και ανακατανομή των κονδυλίων σε πεδία όπως η έρευνα και η απασχόληση, υπογράμμισε.

Ενώ 20 χρόνια πριν η Ανατολική Ευρώπη αποτελούσε την πλέον ευαίσθητη περιοχή, σήμερα η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

«Η εγγύτητά μας σε αυτά τα κράτη έχει αυξήσει την ευθύνη μας στην προώθηση μιας κοινής πρότασης που θέτει τις προτεραιότητες των χωρών μας στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», είπε ο Mauro. Οι τρεις υπουργοί είναι πεπεισμένοι ότι ο στρατιωτικός τομέας μπορεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω της διάθεσης της στρατιωτικής τεχνολογίας στις «πολιτικές» βιομηχανίες.
euractiv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ