2012-04-09 11:18:20
Φωτογραφία για Η καθετοποιημένη διάλυση του δημοσίου και η χρεοκοπία του ιδιωτικού τομέα
Γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης, οικονομολόγος-μελετητής)

Εύκολα κανείς διαπιστώνει την πλήρη διάλυση του δημόσιου τομέα και την με ταχείς ρυθμούς χρεοκοπία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Στο δημόσιο η διάλυση είναι πλέον καθετοποιημένη από τα υπουργεία έως και την τελευταία δημόσια υπηρεσία.

1. Βουλή

α) Τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα βουλευτικά προνόμια δεν τις αγγίζει η κρίση. Παραμένουν σταθερά πολύ υψηλά.

β) Οι υπάλληλοι της βουλής, τους οποίους όλα ανεξαρτήτως των κόμματα έχουν διορίσει σαν δικούς τους ανθρώπους, κυρίως συγγενείς τους, ελάμβαναν 16 παχυλούς μισθούς και τώρα τους βάζουν μεν στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά τους αναπληρώνουν με ειδικό επίδομα την απώλεια του μισθού τους.

2. Υπουργεία

α) Ελάχιστοι πλέον υπουργοί και υφυπουργοί παράγουν έργο. Οι περισσότεροι από τους πενήντα (50) έχουν «ρίξει λευκή πετσέτα». Αμέσως μετά τις γιορτές αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας. Εκεί πλέον εστιάζουν την προσοχή τους.


Σε αυτό αν προστεθεί και το ενδιαφέρον σημαντικών υπουργών να διεκδικήσουν την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ τότε τα πράγματα ξεφεύγουν από την απλή λογική.

Απλά καθημερινά οι ίδιοι οι υπουργοί διαπιστώνουν ότι απέτυχε η πλειοψηφία των στόχων.

Αποτυχία του μνημονίου

Αποτυχία των αποκρατικοποιήσεων

Αποτυχία είσπραξης εσόδων

Αποτυχία μείωσης των δαπανών

Αποτυχία προσέλκυσης επενδύσεων

Αποτυχία του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Αποτυχία της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων

Αποτυχία τιθάσευσης της ανεργίας

Αποτυχία της περιβόητης εφεδρείας

Αποτυχία του κλεισίματος ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τελικά δεν γνωρίζει κανείς Έλληνας που πέτυχαν οι υπουργοί. Σημειωτέον ότι υπάρχουν πενήντα υπουργοί στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων και έντεκα στην Ιταλία των εξήντα εκατομμυρίων ανθρώπων.

3. Οι Αποκεντρωμένες περιφερειακές διοικήσεις

Όσο η κλεψύδρα του πολιτικού βίου τους τελειώνει, λόγω των επικείμενων εκλογών και της σχεδόν σίγουρης έλλειψη αυτοδυναμίας στην νέα κυβέρνηση (αυτό δείχνουν όχι μόνο τα γκάλοπ αλλά και η εύκολα διαπιστούμενη κοινωνική δυσφορία), τόσο και οι οποιεσδήποτε χαλαρές προσπάθειες άνευ πόρων θα μειώνονται ή θα μηδενίζονται.

4. Αιρετές Περιφέρειες

Με ελάχιστους οικονομικούς πόρους και χρέη προηγούμενων έργων ελάχιστα μικρά νέα έργα μπορούν να υλοποιήσουν.

Τα μεγάλα έργα ειδικά στον Νομό Ηλείας έχουν βαλτώσει.

Η Ολυμπία οδός, ειδικά το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα έχει σταματήσει και δεν φαίνεται φως στο τούνελ

Το Αεροδρόμιο Ανδραβίδας «πέταξε» ανεπιστρεπτί παρά τις διαβεβαιώσεις

Η διαχείριση των απορριμμάτων (εργοστάσιο και ΧΥΤΥ) παραμένει στις διαβεβαιώσεις και τις εξαγγελίες.

Ο σιδηρόδρομος σταματά πλέον στην Πάτρα.

Ακόμα και το νερό του Ερυμάνθου, αν και το έργο εκτελέσθηκε, δεν έτρεξε στις βρύσες, μετά πολλούς μήνες από τα εγκαίνιά του.

5. Καλλικρατικοί Δήμοι

Όλοι οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα.

Τα δημοτικά έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά τόσο από την μείωση της τακτικής κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, όσο και από την αδυναμία καταβολής των τελών από τους δημότες.

Με δυσκολία πολλοί δήμοι καλύπτουν τις ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ). Αδυνατούν πολλές φορές να πληρώσουν το ρεύμα των αντλιοστασίων ύδρευσης, τα καύσιμα των απορριμματοφόρων και άλλες άμεσες πληρωμές.

Η δυνατότητα εκτέλεσης νέων έργων έχει σχεδόν μηδενισθεί και αρκούνται σε έργα συντήρησης.

6. Υπάλληλοι δημοσίου. Γραφειοκρατία.

Η σημαντική μείωση των αποδοχών τους και η πιθανή εφεδρεία έχει μειώσει ακόμα περισσότερα το ήδη χαμηλό ενδιαφέρον τους για παραγωγική εργασία.

Η γραφειοκρατία μεγαλώνει και έχουμε μόνο ανεκτέλεστες εξαγγελίες, από υπουργούς εκτός πραγματικότητας.

Η σε μία μέρα ίδρυση επιχείρησης ή σε μία μέρα αδειοδότηση επιχείρησης είναι μόνο γι? αυτούς που τους αρέσει η εικονική πραγματικότητα.

Η Χρεοκοπία των Ιδιωτικών επιχειρήσεων

Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα επιβίωσης.

Πολλές έκλεισαν είτε λόγω χρεών, είτε λόγω μεγάλης μείωσης του τζίρου τους, είτε λόγω της πολύ μεγάλης φορολογίας, είτε της αδυναμίας δανειοδότησής τους από τις τράπεζες.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έκλεισε γιατί το κράτος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς αυτές. Εργοληπτικές εταιρείες, προμηθευτές δημοσίου, κλπ έκλεισαν γιατί ενώ το κράτος τους χρωστούσε εκτελεσμένα, τιμολογημένα και ενταλματοποιημένα πολλές φορές έργα και προμήθειες δεν τους πλήρωσε. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις αδυνατούσαν να πληρώσουν μικρότερης αξίας υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, φόρους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές τους.

Έτσι οδηγούνταν στον «τειρεσία», στην αδυναμία πληρωμής προσωπικού και τελικά σε χρεοκοπία. Την ίδια χρονική περίοδο το Δημόσια έργα σχεδόν μηδενίσθηκαν, αφού οι δόσεις της τρόικας πηγαίνουν μόνο για τοκοχρεωλύσια ομολόγων και Έντοκα Γραμμάτια Δημοσίου, σε πληρωμές μισθών και γενικά στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.

Την ίδια χρονική περίοδο έχουμε την απίστευτη δήλωση από τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας : "Δεν θα μπαίνει στη Γερμανία όποιος έρχεται από Ελλάδα"

Και όλα αυτά λίγο πριν βγουν και ανεμίσουν οι σημαίες των κομματικών επιτελείων, για να κυβερνήσουν οι οποιοιδήποτε εκτελεστές των εντολών των απεσταλμένων της Μέρκελ των κ.κ. Ράιχεμπαχ, Χαν και Φούχτερ.

Τελικά δεν αλλάζουμε, αλλά βουλιάζουμε και υποδουλωνόμαστε.
iliaoikonomia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ