2013-09-10 05:58:04
Φωτογραφία για Κατέθεσε στη δικαιοσύνη ο απαχθείς Ιταλός δημοσιογράφος
Ο ειδικός απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας "Λα Στάμπα" Ντομένικο Κίρικο, ο οποίος απήχθη τον Απρίλιο και απελευθερώθηκε την Κυριακή στη Συρία εξετάστηκε από τη δικαιοσύνη στη Ρώμη.

Ηλικίας 62 ετών, ο δημοσιογράφος, ο οποίος έφθασε γύρω στα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο της Ρώμης, όπου τον υποδέχθηκε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, φαινόταν κουρασμένος, αδυνατισμένος, αλλά καλά στην υγεία του, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση.

"Έζησα επί πέντε μήνες σαν να ήμουν στον Άρη: δεν με μεταχειρίζονταν καλά και φοβόμουν", δήλωσε προς μερικούς συναδέλφους του μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που τον μετέφερε στη Ρώμη.

Ένας βέλγος εκπαιδευτικός, ο Πιερ Πιτσινέν, ο οποίος απήχθη και απελευθερώθηκε ταυτόχρονα με τον Κίρικο, δήλωσε ότι υπέστη "πολύ σκληρή σωματική βία" στη διάρκεια της κράτησής του, η οποία υπήρξε "μια τρομακτική οδύσσεια σε όλη τη Συρία". Σύμφωνα με τον Πιτσινέν, ο ιταλός δημοσιογράφος υπέστη "δύο εικονικές εκτελέσεις με περίστροφο".


Σύμφωνα με τη "Λα Στάμπα", οι απαγωγείς τους "ανήκουν στο γαλαξία των εξεγερμένων, μια ζούγκλα από ακρωνύμια, κινήματα και κερδοσκόπους του πολέμου".

Η εφημερίδα προσθέτει πως οι ιταλικές υπηρεσίες είχαν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους μπροστά στον κίνδυνο να αρχίσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, με κίνδυνο "το μέτωπο να μετατοπισθεί γρήγορα και να χαθούν οι επαφές με τους απαγωγείς".

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), δεκατρείς δημοσιογράφοι είναι αγνοούμενοι στη Συρία. Οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς μερικές πληροφορίες είναι "εμπιστευτικές", διευκρίνισε η οργάνωση.

Μεταξύ των δημοσιογράφων αυτών περιλαμβάνονται δύο Γάλλοι, ο Ντιντιέ Φρανσουά, ρεπόρτερ στο Europe 1, και ο Εντουάρ Ελιάς, ανεξάρτητος φωτογράφος, οι οποίοι απήχθησαν στις 6 Ιουνίου στο δρόμο προς το Χαλέπι. Φέρεται ότι κρατούνται από μια οργάνωση που δηλώνει αντιστασιακή, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της επιτροπής υποστήριξής τους, τον Σερζ Ζιλί.

Μεταξύ αυτών των δημοσιογράφων που έχουν εξαφανιστεί περιλαμβάνεται επίσης ο ανεξάρτητος αμερικανός ρεπόρτερ Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος απήχθη στις 22 Νοεμβρίου 2012 στη βορειοδυτική Συρία. Ηλικίας 39 ετών, ο δημοσιογράφος αυτός έκανε ρεπορτάζ για τα GlobalPost, Agence France-Presse και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η οικογένεια του Φόλεϊ υποστήριξε στις αρχές Μαΐου ότι ο δημοσιογράφος κρατείται από πράκτορες της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών σε ένα κέντρο κράτησης κοντά στη Δαμασκό. Σε συνέντευξη που είχε δώσει το Μάιο, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε υποστηρίξει πως δεν έχει "καμία πληροφορία" για τον Φόλεϊ.

Η Ιταλία δεν είχε επίσης ειδήσεις από έναν άλλο ιταλό πολίτη, ο οποίος έχει απαχθεί από τον Ιούλιο στη Συρία, τον ιερέα Πάολο Νταλ'Όλιο.

"Οι επαφές είναι προς το παρόν σπάνιες και δυστυχώς πολύ λιγότερο σίγουρες απ' ό,τι ήταν για τον κ. Κίρικο. Όμως αυτή η χαρούμενη είδηση μας δείχνει πως έχουμε ακόμη δουλειά και πως πρέπει να επιδείξουμε πολλή αποφασιστικότητα και αναμφίβολα να έχουμε και λίγη τύχη", δήλωσε η Μπονίνο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H... σβούρα του πάγου [Video]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H... σβούρα του πάγου [Video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ