2013-09-07 16:23:04
Φωτογραφία για Οδός θορύβων ή οδός σκούτερ;
Ίσως η οδός Νικηφόρου Φωκά στο «Μακρύ Στενό» χρειαστεί να μετονομαστεί σε οδό των θορύβων ή σε οδό των σκούτερ! Από τότε έως σήμερα όλα συνεχίζουν να κινούνται στους… δυο τροχούς και η ηχορύπανση έχει γίνει πλέον για τους περιοίκους μια… συνήθεια και για τους παραθεριστές στο ιστορικό σοκάκι ένα «περίεργο φαινόμενο» στο οποίο πρέπει, λόγω νοοτροπίας και εγχώριων συμφερόντων, να συμβιβαστούν!

Και το αξιοπερίεργο δεν είναι πως συνεχίζουν να κινούνται ανενόχλητοι οι εκατοντάδες δικυκλιστές που βρήκαν… ανοιχτό το στενό και μπήκαν, όσο το κρυφτούλι που παίζουν οι δημοτικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην χρόνια υπόθεση, ώστε να την τρενάρουν και να λήξει η τουριστική περίοδος. Μέχρι του χρόνου, σκέφτονται, έχει ο Θεός! Ίσως, τότε, οι περίοικοι να έχουν αλλάξει γνώμη και να συμβιβαστούν Ήταν η πρώτη φορά φέτος, που έγιναν πολλά χιλιόμετρα από υπηρεσία σε υπηρεσία των περιοίκων και ήταν η πρώτη φορά που οι δημοτικές και αστυνομικές Αρχές ένιωσαν την οργή τους και υποχρεώθηκαν, έστω και με… χτυπήματα στον ώμο να αναγνωρίσουν το δίκαιο του αιτήματός τους. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν θα μείνουν εκεί και οι άνθρωποι που «λούζονται» καθημερινά και όλες τις ώρες την ηχορύπανση από τα δίκυκλα, δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους (δικαιολογημένα), μέχρι την οριστική δικαίωσή τους…


Όμως μια σειρά κινήσεων από τις 12 Αυγούστου και μετά, αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις της δημοτικής Αρχής ώστε το θέμα να μείνει ως έχει, σε βάρος του πληθυσμού, που έτυχε ο δύσμοιρος, να είναι εγκατεστημένος εκεί. Στις 12 Αυγούστου, λοιπόν, ομάδα περιοίκων με τον δήμαρχο Ρεθύμνου επισκέφτηκε τις υπηρεσίες της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης και ζητήθηκε η εγκατάσταση μπάρας στην αρχή του δρόμου που είναι εντός δακτυλίου.

Για να μην επιβαρυνθεί το δημοτικό ταμείο σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο, οι άνθρωποι εξέφρασαν την διάθεση οι ίδιοι να καλύψουν το σύνολο της δαπάνης, ενώ περίοικος που δέχεται για πολλά χρόνια το πλήγμα της ηχορύπανσης, στην απελπισία του για την αντιμετώπιση της πληγής, ζήτησε να αναλάβει την καταβολή της μισθοδοσίας ιδιωτικού αστυνομικού που θα καλύπτει το έργο του κρατικού υπαλλήλου, αφού η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαθέτει στο Ρέθυμνο αριθμό οργάνων για να αστυνομεύει και τον ιστορικό δρόμο, λες και είναι γειτονιά… λεπρών!

ΤΟ… ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ

Από εδώ και πέρα αρχίζει το… κρυφτούλι: Εκδόθηκε απόφαση από την Αστυνομική υπηρεσία και ζητείται η επανατοποθέτηση της μπάρας στην αρχή του δρόμου. Η απόφαση διαβιβάστηκε στον δήμο Ρεθύμνου για την υλοποίησή της στις 20 Αυγούστου, και η Τεχνική υπηρεσία του για… άγνωστους λόγους την κρατάει στα συρτάρια της.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Αριστείδης Σπανουδάκης, προφανώς, λαμβάνοντας εντολές άνωθεν, στις οχλήσεις των περιοίκων επιχειρεί και «με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» σε ήπιους τόνους, να «δαμάσει» την οργή τους. Την μια φορά απαντά στην έκρηξή τους ότι το θέμα θα χρειαστεί… χρόνο μέχρι την υλοποίησή του γιατί θα πρέπει να… «περάσει από συμβούλια και επιτροπές» και την άλλη ότι… «μπορεί να γίνει και πιο γρήγορα και πάρτε με τηλέφωνο»!

Μετά από τρεις μέρες ακολουθεί νέα όχληση στην Τεχνική υπηρεσία του δήμου. Απαντά υπάλληλος και επιθετικά και ελλείψει αγωγής, ξεκαθαρίζει ότι «η μπάρα δε θα τοποθετηθεί». Ο κ. Σπανουδάκης που ρωτήθηκε χθες από το MadeinCreta, παρέπεμψε το θέμα στον αντιδήμαρχο και στον δήμαρχο, επιχειρώντας να βγάλει από πάνω του τις ευθύνες για την ολιγωρία εφαρμογής της αστυνομικής απόφασης.

Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο διευθυντής της υπηρεσίας εκτελεί τις εντολές των πολιτικών του προϊσταμένων και με διάφορες αστείες δικαιολογίες προσπαθούσε να καλύψει τις ευθύνες του αν και αναγνώρισε στο MadeinCreta το δίκαιο του αιτήματος των περιοίκων του «Μακρύ Στενού»…

Εν πάση περιπτώσει! Τα σχόλια ξένων παραθεριστών που διέμειναν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τον περασμένο Αύγουστο στην οδό Νικηφόρου Φωκά, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος και τις αναμνήσεις που φορτώνουν στις αποσκευές τους, φεύγοντας από το Ρέθυμνο. Έγραψε στο διαδίκτυο η Ιταλίδα Πάολα Μπονταβάλλι: «Το βράδυ περνάνε σκούτερ κατά παράβαση και είναι θορυβώδη», η Ελληνοκαναδέζα από το Βανκούβερ Καλλιόπη Γεωργάς σχολίασε: «Έχει πολύ θόρυβο και νιώθω ανασφάλεια» και ανώνυμος Γάλλος προσθέτει: «Ο δρόμος είναι πολύ θορυβώδης και πολύ απασχολημένος διαρκώς από σκούτερ».

Αν δεν ενοχλούν αυτά τη δημοτική Αρχή…

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ