2013-09-07 15:07:08
Φωτογραφία για Έρχεται στην Πάτρα το Mistero Buffo με τον Αργύρη Ξάφη
Μία από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της περασμένης χειμερινής σαιζόν στην Αθήνα, το «Mistero Buffo» του Ιταλού βραβευμένου το 1997 με Νόμπελ λογοτεχνίας, θεατρικού συγγραφέα Ντάριο Φο, αναμένεται να μεταφερθεί στην Πάτρα για ένα τριήμερο παραστάσεων σηματοδοτώντας παράλληλα και την έναρξη της νέας περιόδου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η παράσταση που έκανε αίσθηση στην Αθήνα και φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας το τριήμερο 4, 5 και 6 Οκτωβρίου 2013.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Άννα Μάσχα, Άννα Καλαιτζίδου, Θάνος Τοκάκης, Κώστας Μπερικόπουλος και Γιώργος Χρυσοστόμου, οι οποίοι αξίζει να επισημανθεί ότι την προσεχή Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21.00 θα βρίσκονται στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας με την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε απόδοση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.


Η παράσταση «Τραχίνιες» θα ανέβει στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Το «Mistero Buffo» που στα Ιταλικά σημαίνει Κωμικό Μυστήριο, διακωμωδεί τα μεσαιωνικά θρησκευτικά δράματα (τα λεγόμενα Μυστήρια) με τον τρόπο των γελωτοποιών και των πλανόδιων μπουφόνων. Η παράσταση είχε ανέβει στο ΘΗΣΕΙΟΝ, στην οδό Τουρναβίτου και το καυστικά σατιρικό σπονδυλωτό έργο του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο, Mistero Buffo αποτέλεσε την πρώτη δουλειά της νεοσύστατης ομάδας «Επτάρχεια» του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου, σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως.

Η ομάδα Επτάρχεια λοιπόν παρουσίασε ένα θέατρο για τις τέχνες, το Mistero Buffo (1969) ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμεί και ο ίδιος ο συγγραφέας του, χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς. Ο Ντάριο Φο μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων στα κείμενα που του χάρισαν το βραβείο Νόμπελ, όπου το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική αντιεξουσιαστική σάτιρα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Κάθε παράσταση θα περιλαμβάνει διαφορετικές σκηνές, καθώς ο αριθμός των σκηνών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μία μόνο παράσταση.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου

Συμπαραγωγή της ομάδας Επτάρχεια με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ