2013-09-06 23:17:04
Φωτογραφία για Το Νοέμβριο «κληρώνει» για το γ' πακέτο διάσωσης
Τον προσεχή Νοέμβριο, δηλαδή μετά την αξιολόγηση της τρόικας, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η Αθήνα δεν χρειάζεται πρόσθετα δάνεια διάσωσης έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όμως, η απόφαση της τρόικας για το τρίτο πακέτο διάσωσης πρέπει να ληφθεί το Νοέμβριο, το αργότερο, καθώς προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.

Όμως, οι Ευρωπαίοι θέλουν να περιορίσουν την όποια ελάφρυνση στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης

Όπως εξηγεί το Reuters όμως, η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων δεν θα εξοικονομήσει παρά πολύ μικρά ποσά.

«Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο ίσο με το 3μηνο Euribor του 0,22-0,23% συν ένα περιθώριο 0,5 μονάδων. Εάν αφαιρεθεί αυτό το περιθώριο, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει 265 εκατ. ευρώ», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που λαμβάνει μέρος στις σχετικές συζητήσεις. Προφανώς το ποσό είναι αμελητέο μπροστά στο υπέρογκο ελληνικό χρέο.


Η λύση που θα προτιμούσε η Ελλάδα είναι ένα νέο κούρεμα, κάτι που όμως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν. «Δεν θα υπάρξει κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων, δεν θα γίνει», λέει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επίσης συμμετέχει στις συζητήσεις για την Ελλάδα.

«Δεν το βλέπω να συμβαίνει. Είναι πολιτικά αδύνατο έστω να το φανταστώ. Εάν τα δάνεια χαριστούν, θα άλλαζε τόσο ριζικά τη φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης που δεν βλέπω ότι κανείς είναι έτοιμος να το κάνει αυτό».

Αν η Ελλάδα επιτύχει τη διαγραφή των χρεών της, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που έχουν λάβει ευρωπαϊκή στήριξη, θα απαιτούσαν κάτι ανάλογο, προσέθεσε ο αξιωματούχος.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γκολ για την Εθνική μας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γκολ για την Εθνική μας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ