2013-09-06 20:08:39
Φωτογραφία για Πολικό ψύχος στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη
Οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στο Συριακό βάζουν τη σφραγίδα τους στη Σύνοδο Κορυφής του G20

Περίπου 15 δευτερόλεπτα κράτησαν η χειραψία και τα διπλωματικά χαμόγελα των Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν μπροστά από το μεγαλοπρεπές μέγαρο της Αγίας Πετρούπολης το οποίο φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα είναι και το μοναδικό τετ α τετ των δύο προέδρων, μετά την αναβολή τής κατ’ ιδίαν συνάντησής τους λόγω του ψυχροπολεμικού κλίματος που δημιούργησαν η πολύκροτη υπόθεση του Εντουαρντ Σνόουντεν και οι αγεφύρωτες διαφορές για το συριακό πρόβλημα.

Η προοπτική μιας στρατιωτικής εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Συρίας ρίχνει βαριά σκιά στην ετήσια συνάντηση κορυφής του G20, έστω κι αν στην ατζέντα βρίσκονται μόνο τα καίρια προβλήματα της διεθνούς οικονομίας. Οικοδεσπότης της συνόδου στη γενέθλια πόλη του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κέρδισε την πλήρη υποστήριξη της Κίνας στο συριακό πρόβλημα, όπως έδειξε η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ
. «Η στρατιωτική δράση (εναντίον της Συρίας) θα έχει αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα δε στις τιμές του πετρελαίου», προειδοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη, Τσου Γκουανγκουάο.

Το δείπνο εργασίας των ηγετών της ομάδας των G-20, το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στο μέγαρο Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη, επιβεβαίωσε τη διαίρεση που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λέττα, «το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό ‘επιβεβαιώθηκε’ η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».

Διχασμένη εμφανίστηκε στη σύνοδο του G20 η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η Γαλλία έχει τοποθετηθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης, ενώ η Βρετανία αποκλείει κάθε συμμετοχή ύστερα από την «ανταρσία» της Βουλής των Κοινοτήτων, που απέρριψε σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Απηχώντας τις απόψεις των περισσότερων κρατών-μελών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή σύγκρουση» και ότι «μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να σταματήσει την τρομερή αιματοχυσία». Αναφερόμενος στην προοπτική επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ο Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε: «Αν και σεβόμαστε τις εκκλήσεις για ανάληψη δράσης, ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη συριακή κρίση στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Ταυτόσημη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Μάταιη» χαρακτήρισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας ο Πάπας Φραγκίσκος. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο Πούτιν, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ποντίφικας καλεί τους ηγέτες του G20 «να αφήσουν κατά μέρος την άγονη αναζήτηση στρατιωτικής λύσης» και «να πιέσουν για μια ειρηνική διέξοδο, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Κάποιες ισχνές ελπίδες για διπλωματικές πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής δημιούργησε η άφιξη στην Αγία Πετρούπολη του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για το Συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κράτησε χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι το βαθύ ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο Συριακό δεν θα επιτρέψει κοινή τοποθέτηση του G20. Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, αν και είναι πρόθυμη να παράσχει την πολιτική της υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, εναντίον της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να χλευάζει τη διεθνή νομοθεσία κάνοντας χρήση χημικών όπλων, επειδή η “προστάτιδά” του, η Ρωσία, κρατάει όμηρο το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει βιώσιμη διέξοδος.

Δυσκολίες συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς η πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών αντιτίθεται στην προοπτική της στρατιωτικής εμπλοκής. Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η έγκριση, από την επιτροπή της Γερουσίας, σχεδίου απόφασης που ανάβει το πράσινο φως για περιορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων στρατευμάτων, δεν προεξοφλεί μια άνετη ψηφοφορία στην Ολομέλεια του σώματος και, ακόμη περισσότερο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί. Το γεγονός ότι η απόφαση της επιτροπής πάρθηκε με μικρή πλειοψηφία (10 έναντι 7 και μία ψήφος λευκή) και με δύο «αποστασίες» Δημοκρατικών βουλευτών ενισχύει τον διάχυτο σκεπτικισμό.

Kαθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ