2013-09-06 15:00:22
Φωτογραφία για Η πρώτη χρήση χημικών όπλων στη Συρία
Εάν ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει πραγματικά πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά όπλα σε Σύριους επαναστάτες, δεν είναι η πρώτη φορά που δηλητηριώδες αέριο έφερε το θάνατο στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Πράγματι, αρχαιολόγοι στη Συρία έχουν βρει μερικά από τα παλαιότερα στοιχεία χημικού πολέμου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγος Simon James του πανεπιστημίου του Leicester, δηλητηριώδες αέριο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία, πάνω από 1.700 χρόνια πριν, όταν ένα ρωμαϊκό φρούριο στο Ντοάρα-Ευρωπό έγινε τόπος μιας βίαιης πολιορκίας από την αυτοκρατορία των Σασσανιδών.

Αν και δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή της μάχης η οποία συνέβη το 256 μ.Χ., αρχαιολογικά ευρήματα, που βρέθηκαν από μεγάλες ανασκαφές το 1920-1937 και το 1986 βοήθησαν στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ιστορικής εικόνας.

Προσπαθώντας να επιτεθούν, οι Σασσανίδες έσκαψαν σήραγγες κάτω από τα τείχη της πόλης. Αντίστοιχα, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη γη τους με κάθε κόστος, οι Ρωμαίοι στρατιώτες απάντησαν με την κατασκευή παρόμοιων ορυχείων.


Το 1930, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σήραγγες που έφεραν σωρούς Ρωμαίων στρατιωτών, που ήταν ακόμα πλήρως εξοπλισμένοι με όπλα και πανοπλίες. Οι ερευνητές πίστευαν ότι οι παγιδευμένοι Ρωμαίοι πέθαναν όταν κατέρρευσε η σήραγγα. Όμως, σύμφωνα με τον James, κατάλοιπα πίσσας και θείου που βρέθηκαν σε ένα βάζο κοντά στους σορούς, αναφέρονται σε μια πιο φρικιαστική πραγματικότητα.

Πράγματι, η Σασσανίδες τοποθέτησαν λάκκους φωτιά σε όλη τη σήραγγα, και όταν οι Ρωμαίοι μπήκαν μέσα, τους δηλητηρίασαν με την προσθήκη θείου και ασφάλτου.

Έχουν βέβαια υπάρξει και άλλες παρόμοιες αναφορές στην αρχαία εποχή με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Θουκυδίδη να αναφέρει για χρήση χημικών όπλων από τους Σπαρτιάτες στη πολιορκία των Πλαταιών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ