2013-09-06 10:46:04
Φωτογραφία για Μισό δισ. το χρόνο χάνει το κράτος από τις αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα
«Πρώτη μάρκα» σε κατανάλωση το λαθραίο τσιγάρο, έχει καταστήσει η υπερφολόγηση στον καπνό και το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί επειγόντως τρόπους για να... αυξήσει τα δημόσια έσοδα -χωρίς όμως να τολμά και να «παζαρέψει» με την Τρόικα μειώσεις φόρων, επειδή τότε θα του ζητήσει εναλλακτικά να λάβει άλλα μέτρα!

Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αναζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου τσιγάρων, με μέτρα που περιλαμβάνουν ελέγχους στα τελωνεία και την καθιέρωση ιχνηλάσιμης ηλεκτρονικής ταινίας στα πακέτα, ώστε να ελέγχεται η διακίνηση και η προέλευσή τους.

Το πρόβλημα όμως είναι πως λόγω της υπερφορολόγησης το Δημόσιο χάνει μισό δις. το χρόνο ενώ χάθηκαν 2.000 νόμιμες θέσεις εργασίας και …«δημιουργήθηκαν» 6.000 παράνομες στην παραοικονομία.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από ειδική έκθεση του ΚΕΠΕ, τα βασικά σημεία της οποίας αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ένα στα πέντε τσιγάρα «της παρηγοριάς» που καπνίζουν οι Έλληνες, είναι λαθραίο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Τη χαριστική βολή στα έσοδα από φόρους καπνού έδωσε η … έμπνευση που είχαν οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλουν υπερβολικούς φόρους στα έως πρότινος «φθηνά» τσιγάρα και, στη συνέχεια, στο χύμα καπνό στα οποία είχαν στραφεί οι Έλληνες καταναλωτές.

Παρότι στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι «επιτυχίες» των ελεγκτικών μηχανισμών κατά του λαθρεμπορίου, η έρευνα του ΚΕΠΕ ήρθε να αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ για την κατανάλωση τσιγάρων κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά και τα στοιχεία για τα δημόσια έσοδα από την φορολόγηση των τσιγάρων των νομίμων τσιγάρων, υπολογίστηκε πως το 2012 το 18.8% της αγοράς τσιγάρων ήταν προϊόντα λαθρεμπορίου, ενώ για το 2013 εκτιμάται πως το αντίστοιχο ποσοστό θα ξεπεράσει το 20%.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ