2013-09-05 17:41:03
Φωτογραφία για Η Τρόικα «σφίγγει κι άλλο τα λουριά» – Πιέζει για περαιτέρω μείωση φαρμακευτικών δαπανών
Ασφυκτική πίεση για επιπρόσθετη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, ζητά η Τρόικα από την Κυβέρνηση. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε ήδη σε αναπροσαρμογή του στόχου για... το 2013 από τα 2,44 δις. ευρώ στα 2,37.

Κάτω από 2 δις ευρώ (δηλαδή 1% του ΑΕΠ) ζητά η Τρόικα να πέσει η ετήσια δαπάνη. Το ζήτημα συζητήθηκε μάλιστα στην χθεσινή συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Ο κ. Γεωργιάδης, παρουσίασε μεταξύ άλλων το σχέδιο όσον αφορά την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων το οποίο εκπόνησε μάλιστα καθηγητής του London School of Economics εν ονόματι Πάνος Καναβός. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και η κινητικότητα των υπαλλήλων του ΕΣΥ. Θετική ήταν η ανταπόκριση από πλευράς Τρόικας, όπως αναφέρουν στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπιστευτικό σχέδιο δράσης της επιτροπής Καναβού, το οποίο παρουσιάστηκε στην τρόικα και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες αποβλέπουν στην επίτευξη έξι στόχων:


Καθορισμός σαφούς εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και να εμπεδωθούν παράμετροι, όπως η αύξηση στη χρήση γενοσήμων και η μείωση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών.

Δημιουργία αποτελεσματικού, σταθερού και απλού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, με ξεκάθαρους όρους. Προτείνεται η δημιουργία ειδικής επιτροπής στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία ανάλογου συστήματος αποζημίωσης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η επιτροπή εκτιμά ότι σε περίπτωση υπερβάσεων της δαπάνης, οι πάροχοι μπορούν να επιστρέφουν υποχρεωτικά το υπερβάλλον ποσό δύο φορές τον χρόνο (από μία σήμερα).

Η επιτροπή εισηγείται ένα σύστημα συνταγογράφησης, το οποίο θα βασίζεται σε οδηγίες προς τους γιατρούς, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, στο Ην. Βασίλειο και στη Γερμανία.

Για τους φαρμακοποιούς προτείνεται ένα μεικτό σύστημα κέρδους και για τους ασφαλισμένους ενημερωτικές εκστρατείες για τα γενόσημα.

Η Επιτροπή εισηγείται, τέλος, ένα ισότιμο και επαρκές σύστημα συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Διάτρητο το σύστημα προμηθειών

Η Επιτροπή Καναβού εστιάζει στην σωστή λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Η επιτροπή μάλιστα εκτιμά ότι οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από την ΕΠΥ είναι «μη επιτυχείς» και «δεν υλοποιήθηκαν οι αναμενόμενες οικονομίες κλίμακας».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προμήθειας ενδοφακών για νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία αγοράζουν σήμερα σε τιμές υψηλότερες κατά 19% έως 81% σε σχέση με το 2010.

Μάλιστα τέτοιο είναι το χάος που επικρατεί που τα νοσοκομεία καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και από την άλλη, οι διοικητές των νοσοκομείων απειλούνται συνεχώς με μηνύσεις, έτσι ώστε να μην υπογραφούν οι συμβάσεις.

Σύγκρουση

Παρομοίως, εμπλοκή έχει σημειωθεί και με τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, ο οποίος προκηρύχθηκε το 2008 και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε μια προσπάθεια να δώσει διέξοδο, η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή να συναφθούν τρίμηνες συμβάσεις σε τιμή λιανικής.

Οι εταιρείες που παράγουν τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια ελέγχου με τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές είναι μόνο δύο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έτσι προκύπτουν ζητήματα μονοπωλίου.

Τα θέματα αυτά θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά εφόσον μία από τις δύο εταιρείες αποκλειστεί και δεν υπάρξει ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η επιτροπή χαρακτηρίζει το περιεχόμενο και το πλαίσιο διεξαγωγής των διαγωνισμών διάτρητο και αδιαφανές, γεγονός που επιτρέπει στους αποκλεισμένους των διαγωνισμών να τους μπλοκάρουν με νομικές διαδικασίες.

Καμία απόλυση

Υπερκαλύφθηκε κατά 113 θέσεις (1.641 σε διαθεσιμότητα με 1.754 κενές θέσεις) ο αριθμός των εργαζομένων στην Υγεία, οπότε και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση, απλώς μέχρι τις 20 έως 25 Σεπτεμβρίου θα έχουν προχωρήσει όλες οι προβλεπόμενες τοποθετήσεις.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, θέλησε για ακόμα μια φορά να ξεκαθαρίσει ότι από τη συγχώνευση των νοσοκομείων η κατ' εκτίμηση εξοικονόμηση δαπανών θα φτάσει τα 32 εκ. τον χρόνο. Απαντώντας στο γιατί δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με μετακινήσεις και αποσπάσεις, ο υπουργός είπε πως κάτι τέτοιο θα διαρκούσε πάνω από δύο χρόνια.
koolnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ