2013-09-05 10:38:04
Φωτογραφία για Κυβέρνηση-τρόικα και το κάλπικο e-mail
Γράφει ο Κ. Καραγιαννόπουλος, Δημοσιογράφος 

Κεντρικό θέμα αυτές τις μέρες ήταν το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δύο αμυντικών βιομηχανιών, όπως και οι κινήσεις που αφορούσαν την τύχη της ΛΑΡΚΟ. Ο κ. Στουρνάρας είχε μιλήσει για... την εκκαθάριση αυτών των εταιριών και για την δραστική μείωση του προσωπικού τους. Επίσης, για την ΛΑΡΚΟ η Κομισιόν προσέβλεπε σε κλαδική ενίσχυση ποσού 130 εκ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Όμως προχθές από το Μαξίμου διέρρευσε ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Μορς στο οποίο- όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη- η Τρόικα απαιτούσε την χρεοκοπία των εταιριών χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων τους. Μια μέρα μετά, στο φως της δημοσιότητας έρχεται το συγκεκριμένο mail και διαπιστώνεται πως η Τρόικα άλλα πράγματα υποδείκνυε ή καλύτερα πρότεινε.

Βλέπουμε, λοιπόν, από την πλευρά της κυβέρνησης μια αλλαγή πλεύσης. Οι πιέσεις της Τρόικας και της Γερμανίας είναι αφόρητες
. Η χώρα, όπως δείχνει το πράγμα, δεν αντέχει άλλο και η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει δεσμεύσεις που κινδυνεύουν να την ρίξουν από την εξουσία. Έτσι το μοντέλο της ΕΡΤ σ’ αυτό το μεγάλο αγκάθι – στο όνομα των εταίρων μας- θα της εξασφάλιζε την πραγματοποίηση των σχεδίων της με όσο το δυνατόν λιγότερο πολιτικό κόστος. Μην ξεχνάμε πως ειδικά για τα ΕΑΣ και τη ΛΑΡΚΟ τα πράγματα είναι αρκετά ζόρικα μιας και η ΕΕ ζητά την επιστροφή των επιχορηγήσεων που τους είχε παράσχει- για την ΛΑΡΚΟ, επίσης, η πρόταση της κυβέρνησης για πώληση ξεχωριστά των δύο μερών της φαίνεται πως είναι λαθεμένη, μιας και στο τέλος θα οδηγήσει στον ίδιο αγοραστή και με την ίδια επιβάρυνση. Και για την ΕΛΒΟ υπάρχει θέμα, μιας και θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό με 27 εκ. ευρώ.

Σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών θα στείλει την αντιπρόταση του και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Πάντως, παρά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις του με την Τρόικα, φαίνεται πως για μιαν ακόμη φορά η κυβέρνηση αδυνατεί να πει όχι σ’ ένα σχέδιο που δεν οδηγεί πουθενά. Εάν και σήμερα δεν υπάρξουν σοβαρές αντιπροτάσεις και πρόθεση ουσιαστικών αλλαγών- ως προς τις κινήσεις αυτές- το λουκέτο θα μπει και ίσως μ’ αυτό τον τρόπο ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ