2013-09-04 11:57:22
Φωτογραφία για Ο Μπέιλ διχάζει την Ισπανία
Ο Γκάρεθ Μπέιλ αποθεώνεται κατά την παρουσίασή του στο Σαντιάγο Μπερναμπέου από τους πιτσιρικάδες φαν της Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίοι - είναι αλήθεια - δεν αισθάνονται τι σημαίνει κρίση. Με απογοήτευση και ειρωνικά σχόλια υποδέχθηκε η κοινωνία τη νέα προκλητική μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης         

Κρίση; Ποια κρίση; Τι σημασία έχει αν η πλειονότητα των ισπανικών συλλόγων βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας και δεν πληρώνει φόρους για χρόνια; Η Ρεάλ Μαδρίτης να είναι καλά, που μπορεί να πληρώνει 100 εκατ. ευρώ για έναν ουαλό ποδοσφαιριστή, τον Γκάρεθ Μπέιλ.

Ο νέος «Πρίγκιπας» των Μερένχες θα αμείβεται με 6 εκατ. ευρώ ετησίως - 1 ευρώ για καθέναν από τα 6 εκατ. ανέργους. Είναι 24 ετών, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στο 56% των νέων κάτω των 25 ετών που είναι άνεργοι στην Ισπανία ή σε αυτούς που παραμένουν προσκολλημένοι στο πατρικό τους λόγω των 600 ευρώ που κερδίζουν τον μήνα.


«Είναι μία θλιβερή ημέρα», λέει ο Τόνι, ένας σερβιτόρος στη Βαρκελώνη. «Τη στιγμή που η χώρα είναι βυθισμένη στη μιζέρια, οικογένειες καταστρέφονται και παιδιά μεγαλώνουν μες στη φτώχεια, έρχεται αυτός ο τύπος και δίνουμε 91 εκατ. ευρώ. Εχουμε χάσει κάθε έλεγχο».

Ο Μιγκέλ είναι σπουδαστής στην Ταραγόνα και ένας από τους πολλούς Ισπανούς που απογοητεύτηκαν από τη μεταγραφή του Μπέιλ: «Οι ισπανικές ομάδες θα πρέπει να σταματήσουν να ξοδεύουν για ξένους παίκτες και να επενδύουν στις ομάδες νέων. Εξάλλου, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 16 τρόπαια δαπανώντας τα μισά απ' όσα έχει δώσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Κι αν αυτά τα χρήματα τα έχει δανείσει η Bankia, όπως συνέβη με τη μεταγραφή του Ρονάλντο, ίσως καταλήξουμε να τα πληρώσουμε εμείς και όχι η Ρεάλ».

Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση και την τεράστια ανεργία, στα σχόλια των αναγνωστών στην ιστοσελίδα της «Μάρκα», της εφημερίδας που θεωρείται «εκπρόσωπος» της Ρεάλ Μαδρίτης, η επικρατούσα άποψη δεν ήταν αν το ποσό που δαπανήθηκε για τον Μπέιλ αποτελεί σκάνδαλο ή αν αξίζει τα χρήματα ο ποδοσφαιριστής, αλλά αν θα καταφέρει να πετύχει στην ομάδα και θα βοηθήσει τους Μερένχες να ξεπεράσουν την Μπαρτσελόνα.

«Η κρίση τελείωσε, ο Μπέιλ είναι εδώ. Δεν υπάρχει ψωμί στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχει καμία ανησυχία, έχουμε πάρει τον Μπέιλ», ήταν το σχόλιο ενός οπαδού της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο καθηγητής του κέντρου για τη διαχείριση επιχειρήσεων αθλητισμού Σαντάλιο Γκόμεθ, που θεωρείται ειδικός στα θέματα της Ρεάλ Μαδρίτης, υποστηρίζει ότι η ανάλυση μιας μεταγραφής στο ποδόσφαιρο πρέπει να εξετάζεται τόσο από οικονομικής όσο και από αθλητικής προοπτικής.

«Τα τρόπαια δεν αξίζουν πολλά, αλλά το να κερδίζεις χορηγούς και τηλεοπτικά δικαιώματα. Η Ρεάλ Μαδρίτης πλήρωσε για τον Κριστιάνο Ρονάλντο το ίδιο ποσό που έδωσε για τον Μπέιλ και κανείς δεν διαφώνησε ότι ήταν μία καλή επένδυση λόγω του ενδιαφέροντος που προσέλκυσε ο σύλλογος. Οπως και με την περίπτωση του Μπέκαμ. Η Ρεάλ δεν πήρε τον Μπέκαμ για να παίζει ποδόσφαιρο, γιατί δεν τον χρειαζόταν. Τον χρειάζονταν όμως γιατί τα μίντια τον λάτρευαν και γι' αυτόν τον λόγο ήταν μία κερδοφόρος μεταγραφή. Ο Μπέιλ δεν είναι σταρ των μίντια, αν όμως επιτύχει ως παίκτης θα έρθει κι αυτό».

Από τον πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ ζητήθηκε να σχολιάσει τον συμβολισμό της μεταγραφής του Μπέιλ: «Ετσι λειτουργεί η αγορά και δεν μπορούμε να επέμβουμε. Πολλοί θα πουν ότι η χώρα (η Ισπανία) είναι φτωχή ή χρεωμένη, για το ποδόσφαιρο όμως πάντοτε βρίσκονται χρήματα».

Ο ελβετός παράγοντας θυμήθηκε ότι παρόμοια συζήτηση είχε ανοίξει το 2002 όταν η Ρεάλ απέκτησε τον (αυθεντικό) Ρονάλντο από την Ιντερ.

«Την ίδια περίοδο γινόταν ένας πλειστηριασμός στο Σόθμπις, στο Λονδίνο, όπου ένας πίνακας του Πικάσο πουλήθηκε για 50 εκατ. στερλίνες (περίπου 59 εκατ. ευρώ). Ετσι είπα ότι ο άνθρωπος που αγόρασε τον πίνακα πρέπει να τον φυλάξει καλά γιατί είναι επικίνδυνο να τον χάσει. Τον Ρονάλντο όμως μπορείς να τον βλέπεις δύο φορές την εβδομάδα στο γήπεδο».
Allinsports
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ