2013-09-04 11:30:08
Φωτογραφία για Γιαουρτένιος μουσακάς
«Καλοκαιρινή συνταγή για μουσακά με πιο ελαφριά γεύση από τον συνηθισμένο που γίνεται με κρέμα μπεσαμέλ.

Δοκιμάστε τον!»

ΥΛΙΚΑ

- 6-7 μελιτζάνες φλασκες (σε φέτες)

- 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

- 2 ξερά κρεμμύδια (στον τρίφτη)

- 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο (για τον κιμά)

- 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί

- 1 μεγάλο ποτήρι ντοματοχυμός

- 1 κουταλάκι πελτές ντομάτας

- Δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι

- 2-3 κόκκοι μπαχαριού

- 1 πρέζα κανέλα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

- Λίγο αλεύρι

- 3 αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πρώτα αλατίζουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να ξεπικρίσουν για 60 λεπτά. Έπειτα, τις ξεπλένουμε σχολαστικά, τις στραγγίζουμε όσο καλύτερα γίνεται και τις απλώνουμε σε ταψάκι φούρνου, λαδώνοντας τες με πινέλο κουζίνας. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 περίπου λεπτά (ή και λιγότερο).


2. Παράλληλα, σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο ώσπου να χρυσίσουν, ρίχνουμε έπειτα τον κιμά και τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον πελτέ και το ντοματοχυμό. Τέλος, σιγό-μαγειρεύουμε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να φύγουν τα πολλά υγρά.

3. Στο πυρέξ, κάνουμε μια στρώση με μελιτζάνες και αδειάζουμε τον κιμά ομοιόμορφα. Από πάνω, βάζουμε άλλη μία στρώση με μελιτζάνες και ετοιμάζουμε την επικάλυψη γιαουρτιού, αδειάζοντας το στραγγιστό σε ένα μπολ, προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι και χτυπώντας το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Τέλος, αδειάζουμε το γιαούρτι στο πυρέξ, ισιώνουμε την επιφάνεια του με σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 περίπου λεπτά, στους 180oC έως ότου δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια του μουσακά.

Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά (χωρίς την αναμονή για τις μελιτζάνες)

Μερίδες: 12 κομμάτια

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ" ΜΕ 1€
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ