2013-09-03 17:00:15
Φωτογραφία για Η Ευρώπη, με μια άλλη ματιά!
Τα “ξαδέλφια” μας οι Ευρωπαίοι

Η πρόσφατη ιστορία της Ε.Ε. 1946 – 1960

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σκοπό να θέσει τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ γειτόνων, που κορυφώθηκε με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1950, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) αρχίζει να ενώνει τις ευρωπαϊκές χώρες οικονομικά και πολιτικά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαρκής ειρήνη. Το 1957, από τη Συνθήκη της Ρώμης δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), ή «Κοινή Αγορά».

Είναι ιδιαίτερης σημασίας όμως, να δούμε γιατί προέκυπτε αυτός ο ατέρμονος αλληλοσπαραγμός στην Ευρώπη ειδικά μάλιστα όταν όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους τους συνέδεαν τόσα πολλά κοινά, ακόμα και εκείνη η θρησκευτική και ηθική ταυτότητα, η προτεσταντική.

Κύρια αιτία των πολέμων ήταν ο ανταγωνισμός των κεντρικών και βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, οι αποικίες και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι των αποικιών ανά τον κόσμο.


Η ιστορία ξεκινάει από παλιά, από τη σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των Γερμανικών κυρίως φυλών της κεντρικής Ευρώπης και της κυρίαρχης καθολικής θρησκείας. Το Βατικανό (ως κρατούντες της εποχής) τους χρησιμοποίησε στις σταυροφορίες (εξωστρέφεια) για να παραπλανήσει και να εκτονώσει αλλού τα βασικά ένστικτα (λεηλασίες) των φυλών αυτών, διαφορετικά η ίδια θα ήταν στο στόχαστρο. Μετά τις σταυροφορίες τα ένστικτα αυτά στράφηκαν όντως κατά των καθολικών (εσωστρέφεια) για να καταλήξουν στην απόσχιση πολλών εκκλησιών, των διαμαρτυρομένων. Στη συνέχεια προέκυψαν οι ανακαλύψεις των νέων κόσμων και τα βασικά ένστικτα των λαών αυτών εκτονώνονταν στους ιθαγενείς. (εξωστρέφεια)

Στον τεράστιο τότε ακόμα πλανήτη, τα αποικιοκρατικά έθνη αρχικά εποίκισαν όπου το καθένα είχε την ευχέρεια, αργότερα έρχονταν σε συμφωνίες μεταξύ των για να αποφύγουν συγκρούσεις συμφερόντων, (αποικίες άλλαζαν χέρια μετά από υπογραφή ειδικής συνθήκης) αργότερα όμως άρχισαν να σπάνε τις συμφωνίες, επιβουλεύοντας και υπονομεύοντας η μία μεριά την άλλη, (πάντα χρησιμοποιώντας τους ντόπιους, τάζοντας τους μελλοντική καλύτερη μοίρα) ώσπου τελικά, ουδείς εμπιστευόταν ουδένα και το μόνο που είχε μείνει “όρθιο” ήταν το συμφέρον του κάθε κράτους, του κάθε υποσυνόλου και η με κάθε τρόπο διατήρηση του κυριαρχικού του ρόλου.

Όλα αυτά εξελίσσονταν υπό την πίεση και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιόδου.

Βιομηχανική επανάσταση, αγγλική αυτοκρατορία, η αναδυόμενη υπερδύναμη στη βόρεια Αμερική, και η νευρικότητα λόγω διαφορετικότητας της εσωστρεφούς Ρωσικής δύναμης.

Επειδή όμως η εξωστρέφεια δεν μπορεί να εκτείνεται στο άπειρο, μετά ακολούθησε η αναπόφευκτη περίοδος της αναγκαστικής εσωστρέφειας.

Η ιδέα της Ε.Ε., συμπίπτει χρονικά -αλλά όχι άσχετα- με την περίοδο των έντονων αντιδράσεων από τους καταπιεσμένους λαούς, κυρίως στις αποικίες, που ξεσηκώνονται κατά των Ευρωπαίων αποικιοκρατών.

Τη δεκαετία του ’50, πολλά αφρικανικά κράτη ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από ομοσπονδίες και σηκώνουν το κεφάλι.

1947 – ιδρύεται το Πακιστάν και η Ινδία αποκτά την ανεξαρτησία της

1949 – η Ολλανδία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Ινδονησίας

1950 – οι Mau Mau, αντάρτες εθνικιστικού κινήματος στην Κένυα δίνουν όρκο να διώξουν τους λευκούς

1954 – το Βιετνάμ κερδίζει τα γαλλικά στρατεύματα

1957 – Ανεξαρτησία της Γκάνα (πρώτη ανεξάρτητη χώρα στην Αφρική)

1960 – Ανεξαρτησία των χωρών της Καραϊβικής

1960 – Ανεξαρτησία των αφρικανικών χωρών.

Συμπληρωματικά, την ίδια περίοδο που οι λαοί ανά το κόσμο ξεσηκώνονταν κατά της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας και τα ευρωπαϊκά κράτη συσπειρωνόταν με ένωση, το κύμα των παγκόσμιων εξεγέρσεων έπιασε και στις ΗΠΑ.

Το “μποϊκοτάζ των λεωφορείων” αρχίζει στις 5 Δεκεμβρίου 1955 με την Rosa Parks να συλλαμβάνεται για την άρνηση της να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό στο λεωφορείο. Το μποϊκοτάζ διαρκεί 381 ημέρες και τελειώνει με την κατάργηση της διάκρισης στις 21 Δεκεμβρίου 1956. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεώτερος, γίνεται εθνικός ήρωας.

Δεκαετίες πριν από το μποϊκοτάζ και τις καθιστικές διαμαρτυρίες της δεκαετίας του 1950, οι αφροαμερικανοί χρησιμοποιούσαν την εξουσία τους ως καταναλωτές για να επιτευχθεί η κοινωνική αλλαγή. “Μην αγοράζετε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εργαστείτε” εκστρατείες ξεπήδησαν στα Βόρεια αστικά κέντρα – κυρίως στις αφροαμερικάνικες κοινότητες, όπως το Harlem και τα Νότια του Σικάγου, διαμαρτυρόμενοι για μεροληπτικές πρακτικές προσλήψεις.

Η πορεία της Ε.Ε.

Στην προσπάθειά μου να κατανοήσω πια είναι η φύση του ευρύτερου συνόλου που ανήκουμε ή που είμαστε απόλυτα “εξαρτημένοι” εμείς στην Ελλάδα, διαπιστώνω ότι:

Η Ε.Ε. είναι συνασπισμός που ίδρυσε η Ευρωπαϊκή ελίτ για να έχει ένα ενιαίο και δυνατό λόγο στο διεθνές γίγνεσθαι. Κάποτε αντιπροσώπευε το μισό παραγόμενο προϊόν της, ως το 1980 είχε πέσει στο 1/4, σήμερα είναι κάτω από το 1/5 (19%), το 2030 προβλέπεται να είναι 11%, για να πέσει αργότερα κάπου γύρω στο 7%. Ως το 2050 η Ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μικρότερη από εκείνη της Λατινικής Αμερικής και αν η Ευρωπαϊκή ανάπτυξη συνεχίσει να υπολείπεται των ανταγωνιστών της, ως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα η οικονομία της θα έχει συρρικνωθεί και θα είναι τόσο μικρή όσο της Αφρικής.

Όσο για τις δημογραφικές τάσεις, το 1900 ένας άνθρωπος στους πέντε ήταν Ευρωπαίος και ένας στους 20 Αφρικανός, ενώ το 2050 προβλέπεται να ισχύει το ακριβώς ανάποδο. Η Ευρώπη στις αρχές το 20ου αιώνα αντιπροσώπευε το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο τέλος του 21ου δεν θα αντιπροσωπεύει ούτε τα 4%.

Αν θεωρήσουμε ότι, τεχνητός ή ουσιαστικός (όπως μας θέλουν να πιστεύουμε) ανταγωνιστής της Ευρώπης είναι οι ΗΠΑ, τότε αξίζει να κάνετε μία σύγκριση των ηλικιακών πυραμίδων Ευρώπης και ΗΠΑ για να διαπιστώσετε από μόνοι σας τη διαφορά της δυναμικότητας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράδοξο αυτό που ισχυρίζονται οι Αμερικάνοι, και όχι μόνο, ότι και κατά την επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ θα είναι η υπερδύναμη.

Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε ότι, οι ΗΠΑ (το 4.5% του παγκόσμιου πληθυσμού) που ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου πλούτου, έχουν παράνομους μετανάστες περίπου 12 εκ. ενώ άλλες πηγές μιλάνε για κοντά στα 20 εκ., οι οποίοι γεννάνε 500.000 – 700.000 παιδιά το χρόνο, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τη γείτονα χώρα Μεξικό (33 γεννήσεις στις 1.000). Το Μάρτιο του 2007 το σύνολο των νόμιμων και παράνομων μεταναστών υπολογίζονταν στα 38 εκ..

Οι ΗΠΑ έχουν μπει πολλά χρόνια τώρα στη διαδικασία χτισίματος μιας βιώσιμης πυραμίδας ηλικιών και κατ επέκταση μια στρατηγική του μεταναστευτικού πληθυσμού ενώ όλες οι ανεπτυγμένες χώρες αντιγράφουν αυτή την τακτική επιβίωσης.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να διαφεύγει της αντίληψής μας είναι ότι αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται με την οικονομία ως κεντρικό στυλοβάτη των πάντων. Ακόμα και ο κοινωνικός τομέας ρυθμίζεται βάσει των απαιτούμενων διορθωτικών αλλαγών στους δείκτες τις οικονομίας, για να μη βουλιάξει το όλο δυτικό οικοδόμημα ή αλλιώς αν βουλιάξει η οικονομία, ότι μέτρα έχουν ληφθεί ακυρώνονται άμεσα.

Π.χ., άσχετα πως δεν γίνεται ποτέ να ειπωθεί δυνατά, και “προς θεού, παρόλο που υπάρχουν ισχυροί άνθρωποι που μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή του πληθυσμιακού γίγνεσθαι, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να το έχει σκεφτεί κανείς αυτό”, αλλά, σε λίγα χρόνια όταν το πλείστο της γενεάς των baby-boom θα είναι στη σύνταξη, μια πανδημία που θα εξόντωνε σημαντικό αριθμό γερόντων, θα εκτίνασσε στα ύψη την δυτική οικονομία και πάλι. Από την άλλη κάτι τέτοιο δεν το θέλουν οι φαρμακοβιομηχανίες γιατί θα έχαναν πολύ πλούτο. Και πάλι προς θεού, δεν νομίζω να τους πέρασε από το μυαλό και να τα ρυθμίζουν αυτά μεταξύ τους φαρμακοβιομηχανίες, οι ισχυροί και οι μεγάλες δυνάμεις! Αυτοί ακόμα και όταν βλέπουν το οικονομικό σύστημα να τσακίζεται, να χάνουν ότι έχτισαν, να κινδυνεύουν προσωπικά από το μένος των άλλων, αυτοί, ακόμα και τότε θα κάνουν αυτό που προστάζει η ηθική. Απλά, το ότι οι δείκτες της οικονομίας είναι οι βασικοί ρυθμιστές των πάντων, είναι λίγο ….τρελό! Δεν είναι; Αν και προσωπικά πιστεύω, τρελοί είναι οι δήθεν “ρεαλιστές” όταν λένε: -Έτσι είναι… τι μπορούμε να κάνουμε εμείς!!

(Τώρα πέστε μου εσείς, ποιο είναι το κοινό ιστορικό παρελθόν και άρα η σχέση της Ελλάδας με όλα τα προηγούμενα; Ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με την εσωστρεφή ή εξωστρεφή διαδικασία της κεντρικής Ευρώπης και ποια είναι η κοινή μας μοίρα!!!)

Λέτε να εκπολιτίστηκαν τώρα οι “συγγενείς μας”;

Η Ευρώπη πασχίζει να ανασκουμπωθεί ώστε, ενωμένη να ανακτήσει με κάθε τρόπο τον εξωστρεφή ρόλο της και πάλι. Ίσως αυτό ήδη να γίνεται με την εμπλοκή της Ευρώπης στο θέμα της Λιβύης. (και, ποτέ μην ξεχνάτε πως είχαν μοιράσει τον κόσμο μετά το 2οΠ.Π. οι μεγάλες δυνάμεις)

Η πίεση είναι μεγάλη, γιατί όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο αλλά και επειδή οι υπάρχοντες και οι διαφαινόμενοι νέοι πόλοι θα θίξουν την υπόστασή της.

Οι ΗΠΑ, μάλλον θα είναι ήσυχες τα επόμενα χρόνια. Όσο η Ευρώπη θα βουλο-πλέει, οι ΗΠΑ θα ταΐζουν πολύ κουτόχορτο τους αμνούς τους με τη δήθεν ουδέτερη στάση τους, και την κατάλληλη ώρα θα πεταχτούν σαν ήρωες να σώσουν το κόσμο.

Οι Έλληνες διανοητές

Δεν θέλω να καταπατώ τις αρχές μου και δεν έχω αρκετές γνώσεις για να κρίνω την Ελληνική διανόηση. Ως μη-διανοητής όμως, έχω λιγότερα από εκείνους να φοβάμαι, στην έκφραση του λόγου μου, αφού δεν διακινδυνεύω να χάσω κάποια θέση που κατέχω ή κάποια εκτίμηση που θρέφει στο πρόσωπό μου ο ακαδημαϊκός κόσμος.

Γνώμη μου είναι πάντως ότι, η Έλληνες διανοητές είναι στείρας γενιάς παιδιά, και κατ’ επέκταση το ίδιο είναι και το όραμά τους. Πολύ καλά γνωρίζουν και διατείνονται ότι εμείς οι ανατολικής θρησκείας λαοί δεν κάναμε το άλμα τον 13ο αιώνα και έχουμε κολλήσει εκεί, αλλά ίσως τους διαφεύγει ότι και εκείνοι είναι κολλημένοι εκεί όταν επιμένουν ότι ανήκουμε στη δύση. Στερούμενοι δημιουργικού οράματος χάνουν το παιχνίδι με το χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απόντες στις δύσκολες στιγμές!

Βλέπουν την Δύση να βουλιάζει και σκέφτονται το 13ο αιώνα και πως θα βιαστούμε να χωθούμε στην Ευρώπη για να προλάβουμε να υποστούμε μαζί τους τις συνέπειες της κατάρρευσης, ΑΝΤΙ, να γεννήσουν ιδέες για το πως θα αναγεννηθούμε εμείς και ας είναι ουτοπία, να ξαναδώσουμε φώτα στους Ευρωπαίους, ξεπλύνοντας ταυτόχρονα και τη σύγχρονη ντροπή μας!

Η Ευρώπη ακονίζει τα μαχαίρια, έτοιμη να μας κατασπαράξει! Εμάς, τους πιο χοντρούς αμνούς της Ευρώπης.

ΗΠΑ 2000

ΗΠΑ 2050

Δημογραφική σύγκριση της ΕΕ των 27, το 1990(ημιδιαφανές ) με το 2009

Δημογραφική πρόγνωση της ΕΕ των 27, το 2009(ημιδιαφανές ) με το 2060

aienaristeyein
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ