2013-09-03 14:38:04
Φωτογραφία για Ισορροπημένη διατροφή & εργασία...εύκολες λύσεις
Στην σημερινή εποχή η εργασία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αλλά και της ενέργειας μας, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Μεταξύ αυτών και η διατροφή που δυστυχώς για πολλούς καταλήγει να είναι στο τέλος της λίστα των προτεραιοτήτων τους. Αυτό σημαίνει πρόχειρες και γρήγορες διατροφικές επιλογές που με πρώτη ματιά φαίνεται να εξοικονομούν χρόνο και κόπο, η αλήθεια όμως είναι πως μακροχρόνια προσθέτουν κιλά και πολλές φορές ακόμη και προβλήματα υγείας. Είναι γεγονός ότι οι πολλές ώρες εργασίες μας απομακρύνουν από το σπιτικό και θρεπτικό φαγητό. Ωστόσο οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας ακόμη και όταν βρισκόμαστε στον χώρο εργασίας και έχουμε πιεσμένο πρόγραμμα. Οι επόμενες πρακτικές συμβουλές μπορούν να ενταχθούν στον τρόπο ζωής του καθενός όσο λίγο χρόνο και να έχει στην διάθεση του αρκεί να υπάρχει ένα βασικό συστατικό… ΘΕΛΗΣΗ!


Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Το πρωινό έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, παρόλο που είναι και αυτό που οι περισσότεροι συστηματικά παραλείπουμε. Ο αγγλικός όρος “Breakfast” δηλαδή «Διακοπή της νηστείας», αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την σημασία αυτού του γεύματος, αφού είναι το πρώτο που μας εφοδιάζει με ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις πρωινές μας δραστηριότητες με επιτυχία.

• Αφιέρωσε μόνο 5 λεπτά είτε το πρωί είτε το βράδυ για να ετοιμάσετε ένα τοστ με γαλοπούλα/τυρί/λαχανικά ή να εφοδιαστείτε με 2 φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), χυμούς και μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή ρυζογκοφρέτες ή ανάλατοι ξηροί καρποί ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη πολυδημητριακών ή ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Με αυτά τα 5 λεπτά έχετε καταφέρει να οργανώσετε την μέρα σας διατροφικά, μειώνοντας την πιθανότητα για υπερφαγικά γεύματα κακής ποιότητας, αφού θα έχετε στην διάθεση σας τα σνακ για να μην μένετε πολλές ώρες με άδειο στομάχι.

• Δεν προλάβατε να ετοιμάσετε κάτι από το σπίτι; Μην ανησυχείτε υπάρχει λύση! Οι φούρνοι διαθέτουν πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις για ένα καλό σνακ, όπως είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης και τα πολύσπορα κριτσίνια. Αποφύγετε τα σφολατοειδή καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά κακής ποιότητας αλλά και πολλές περιττές θερμίδες. Επίσης ένα τοστ με τυρί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά με κράκερ ή δημητριακά ολικής αλέσεως ή τοστ με ένα χυμό φρούτων μπορείς να τα βρείτε παντού αρκεί να τα επιλέξετε!

• Βρείτε 15 λεπτά μέσα στη μέρα για να αφιερώσετε στο μεσημεριανό σας γεύμα. Αφήστε για λίγο τον υπολογιστή και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να φάτε ήσυχα… Έρευνες δείχνουν ότι όταν η πρόσληψη φαγητού γίνεται αργά και ήρεμα προλαβαίνουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι μηχανισμοί κορεσμού και έτσι αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού με τις οποίες συνήθως επιφορτίζουμε τον οργανισμό μας.

• Το σπιτικό φαγητό είναι η καλύτερη λύση καθώς είναι προσεγμένο αλλά και πιο καλά ελεγχόμενο από άποψη θερμίδων και ποιότητας. Ένα ταπεράκι με μια μερίδα φαγητού από την προηγούμενη μέρα είναι ιδανική λύση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές όπως μια σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα, μια σαλάτα με τόνο ή σολομό, ή μια σαλάτα με γαλόπουλα/τυρί. Επίσης πολύ εύκολα αλλά συνάμα υγιεινά και χορταστικά γεύματα είναι τα ριζότο, η μακαρονοσαλάτα αλλά και οι αραβικές πίτες με τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα/ζαμπόν ή αυγό βραστό, λαχανικά επιλογής κτλ… λίγη φαντασία και διάθεση θέλει και οι ιδέες είναι αμέτρητες.

• Και τα “delivery” έχουν την θέση τους σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αρκεί να υπάρχει μέτρο και σκέψη! Θα υπάρξουν και οι πολύ πιεσμένες μέρες που δεν θα έχετε προλάβει να ετοιμάσετε κάτι από το σπίτι, ωστόσο και πάλι μπορείτε να προσέξετε την ποιότητα του γεύματος σας καθώς όλα τα ταχυφαγεία πλέον διαθέτουν και υγιεινές εναλλακτικές. Είτε μια σαλάτα με κρέας (χωρίς σάλτσα), ή ακόμη και μια πίτα αλάδωτη με κοτόπουλο/λαχανικά/τζατζίκι ή μουστάρδα αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Μην παρασύρεστε από προσφορές για μεγάλες μερίδες, καταναλώστε μόνο ότι πραγματικά χρειάζεστε και μην παρασυρθείτε κάνοντας το καθημερινή συνήθεια… προσπάθησε να μην παραγγέλνεις απ’έξω πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα.
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ