2013-09-03 07:22:03
Φωτογραφία για Καμία απόφαση από Σαμαρά - Βενιζέλο
Δεν έβγαλε ουσιαστικές αποφάσεις για σειρά ζητημάτων που απασχολούν την κυβέρνηση εντός και εκτός των ελληνικών τειχών η χθεσινή συνάντηση του... Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο σχεδιασμός των δυο γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης αστάθειας που πλέον μπορεί να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις στη Συρία.

Προγραμματική συμφωνία: Αν και αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο το θέμα συζητήθηκε μόνο ακροθιγώς στη συνάντηση των δυο. Η επεξεργασία του κειμένου, όπως τονίζουν και από το Μαξίμου και από το ΠΑΣΟΚ, έχει προχωρήσει ωστόσο δεν αναμένεται καμία ανακοίνωση το αμέσως προσεχές διάστημα και σίγουρα πριν από την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να δοθεί το κείμενο στη δημοσιότητα πριν από το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ ωστόσο από το Μαξίμου επιμένουν ότι το ζήτημα «δεν επείγει» και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ του κ. Λαζαρίδη και του Φ. Σαχινίδη έως ότου συνταχθεί ένα κοινά αποδεκτό κείμενο που θα περιγράφει με σαφήνεια τους στόχους και την πορεία της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα κυρίως μετά την «εποχή του μνημονίου».


Αναδιάρθρωση αμυντικής βιομηχανίας: Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη συμφωνήσει για την αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ εν λειτουργία, ωστόσο, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή συνάντηση υπάρχει σειρά σοβαρών νομικών ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο στις απολύσεις που εκ των πραγμάτων θα γίνουν αλλά σε θέματα αξιοποίησης κάποιων κοινοτικών κονδυλίων από τις δυο εταιρείες με την Κομισιόν να έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε θέματα χρηματοδότησης και ενίσχυσης εθνικής παραγωγής από κοινοτικούς πόρους. Στελέχη και των δυο κομμάτων επισημαίνουν ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να ληφθούν εν θερμώ, λόγω πίεσης από την τρόικα, μετά και την πίεση που δέχθηκαν υπουργοί και βουλευτές όλο το προηγούμενο διάστημα με το μέτρο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας.

Συρία: Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Συρία καθώς το θέμα απασχολεί έντονα την Ελλάδα και μπορεί να επηρεάσει δραματικά τον όποιο σχεδιασμό κάνουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος για το επόμενο διάστημα. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αρκούνται στη φράση «η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις εξελίξεις» αποφεύγοντας κάθε άλλη αναφορά αφού ήδη στους κόλπους των άμεσα εμπλεκομένων χωρών υπάρχει μεγάλος αναβρασμός έπειτα από την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να πάει το θέμα στο Κογκρέσο. Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει σε συνεργάτες του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ακόμη και κερδισμένη από τις εξελίξεις προβάλλοντας το ρόλο του σταθερού παράγοντα στην περιοχή αρκεί η κατάσταση να μην οδηγηθεί σε μία τυφλή επίθεση που θα διαρκέσει σε χρόνο.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν επί μακρόν το θέμα της ρευστότητας στην αγορά καθώς η στήριξη των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει μείνει στα χαρτιά. Τις επόμενες ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο θα συνεχιστούν οι συσκέψεις για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη με το βασικό σύνθημα να είναι «προβολή των καλών ειδήσεων» και η αποφυγή οποιουδήποτε επικοινωνιακού φάλτσου. Ένα τέτοιο ωστόσο έγινε και χθες με τα σενάρια περί μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τα οποία «πάγωσε» το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφευχθεί ένα σίριαλ αντίστοιχο με αυτό που «παίχθηκε» γύρω από το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση.
Real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ