2013-09-02 11:39:17
Φωτογραφία για Αίγυπτος: ΓΙΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ Σε δίκη ο Μόρσι
Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών τον περασμένο Δεκέμβριο, θα βρεθεί ενώπιον των δικαστών ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αναφέρονται στη χρήση βίας έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι από τις συγκρούσεις.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν άλλα 14 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η ημερομηνία της δίκης.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται σε μυστική τοποθεσία μετά την καθαίρεσή του τον Ιούλιο. Αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών, αυτή η υπόθεση όμως αποτελεί την πρώτη παραπομπή του σε δίκη.

Το Δεκέμβριο, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το τότε διάταγμα που εκχωρούσε στον εαυτό του σαρωτική εξουσία και την πρότασή του για έναν νέο σύνταγμα – που συντάχθηκε από ένα ισλαμικό συμβούλιο- με το φόβο πως θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.


Όταν οι υποστηρικτές του Μόρσι κυνήγησαν τους διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο, και οι δύο πλευρές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα al-Ahram.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Μόρσι και το προσωπικό του κατηγορείται ότι διέταξε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στους διαδηλωτές μετά την άρνηση της φρουράς και των μελών του υπουργείου Εσωτερικών να το κάνουν.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε αναταραχή από τον Ιούλιο, με το στρατό να μάχεται ενάντια στα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των υποστηρικτών του Μόρσι.

Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για υποδαύλιση της βίας.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 900 άτομα, πολίτες καθώς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους.

Ο Μόρσι είχε εκλεγεί πρόεδρος μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα καθώς επαναλήφθηκε η δίκη του αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς εξέγερσης το 2011 που οδήγησε στην αποπομπή του.

Ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε στα τέλη του περασμένου έτους σε ισόβια κάθειρξη, αλλά άσκησε έφεση κατά της απόφασης που οδήγησε στην επανεκδίκαση της υπόθεσης. Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον Μουμπάρακ, με κατ' οίκον περιορισμό.

ΕΘΝΟΣ   Πηγή: CNN
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ