2013-09-01 21:42:04
Φωτογραφία για Έκλειψη Ηλίου στον πλανήτη Άρη μέσα από τα “μάτια” του Curiosity της NASA
Ο Φόβος εμφανίστηκε ως κηλίδα ακανόνιστου σχήματος μέσα στον ηλιακό δίσκο: αυτή είναι η εικόνα της έκλειψης Ηλίου στον πλανήτη Άρη όπως την κατέγραψε το μη επανδρωμένο σκάφος Curiosity της NASA που ερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η καταγραφή της έκλειψης έγινε το καταμεσήμερο τις 17ης Αυγούστου, όταν ο τηλεφακός του Curiosity συνέλαβε τον Φόβο, το ένα από τα δύο φεγγάρια του Άρη (το άλλο είναι ο Δείμος) να διαγράφει τροχιά μέσα στον δίσκο του Ήλιου.

Το φαινόμενο δεν είχε αντίστοιχη όψη με αυτή που βλέπουμε στη Γη, όταν ο δίσκος της Σελήνης καλύπτει πλήρως ή μερικώς, αλλά σε κάθε περίπτωση συμμετρικά τον ηλιακό δίσκο.

Ο Φόβος με διάμετρο 22 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα έμοιαζε περισσότερο με “λεκέ” μέσα στο χλωμό ηλιακό δίσκο του Άρη.

«Αυτό είναι ό,τι πλησιέστερο σε μια ολική έκλειψη που μπορεί κανείς να δει στον Άρη» σχολίασε ο Μαρκ Λέμον του Πανεπιστημίου Texas A&M, μέλος της ερευνητικής ομάδας που αναλύει τις εικόνες από την κύρια κάμερα του Curiosity.


Οι ερευνητές έδωσαν εντολή στο Curiosity να απαθανατίσει την έκλειψη προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η τροχιά του Φόβου και διαπίστωσαν ότι την ώρα της έκλειψης το μικρό φεγγάρι του Άρη ήταν δύο με τρία χιλιόμετρα πιο κοντά στο κέντρο του ηλιακού δίσκου σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Όσο για το Curiosity, μετά την προσεδάφισή του στον Κρατήρα Γκέιλ τον Αύγουστο του 2012, όπου επιβεβαίωσε την “αρχαία” παρουσία υγρών στον Άρη, ίσως νερού, και την πιθανότητα ο Κόκκινος Πλανήτης να είχε φιλοξενήσει κάποτε ζωή τώρα κινείται προς το Όρος Σαρπ, ένα βουνό 5 χιλιομέτρων στο κέντρο του κρατήρα, όπου οι ερευνητές της NASA ελπίζουν να εντοπίσουν ενδείξεις για το πώς και το πότε ο πλανήτης άλλαξε και έγινε η άνυδρη έρημος που βλέπουμε σήμερα.
econews
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ